Hiszpański dramat 1936-1939
- 1991-01-01
- 1991-01-01
- 838500355X
- wojna domowa w Hiszpanii Hiszpania antyfaszyzm
Książka w doskonały sposób opisuje kulisy polityki prowadzonej przez mocarstwa zachodnie (przeważnie Wielką Brytanie i Francję) wobec wojny domowej i zachodzących w jej czasie rewolucyjnych zmian. Prowadzona przez te państwa polityka nieinterwencji doprowadziła w konsekwencji do zwycięstwa wojsk Franco. Opisano również drugą stronę konfliktu, czyli pomoc, jaką nacjonaliści otrzymali ze strony faszystowskich Włoch i nazistowskiej Trzeciej Rzeszy. Pomimo tego, że państwa te uczestniczyły również w działaniach Komitetu Nieinterwencji to ich polityka pomocy wojskowej (oprócz sprzętu i broni po stronie Franco walczyły lądowe wojska Mussoliniego i lotnictwo Hitlera) doprowadziła do zdecydowanej przewagi nacjonalistów. Autor nie pominął także tematu udziału Związku Radzieckiego w konflikcie i jego pomocy dla strony republikańskiej. Książka odbiega od tematu rewolucji, nie znaczy to, że nie warto po nią sięgnąć. Jeśli interesuje Was temat wojny domowej w Hiszpanii to powinna to być jedna z ciekawszych lektur, jaką możecie przeczytać - tym bardziej, że nie jest obciążona komunistycznym bełkotem jak większość książek dotyczących tego tematu, które ukazały się przed 1989 rokiem.
książka napisana zgodnie z regułami sztuki historiograficznej, chociaż nawet w swoim czasie (czyli 30 lat temu) mało odkrywcza. Niemniej na polskim gruncie wówczas potrzebna. Niestety, od tego czasu znacznie się zdezauktualizowała.
Jednak po otwarciu części archiwów brytyjskich, a także po zbadaniu części prywatnych archiwów brytyjskich, historiografia trochę posunęła się do przodu. Przede wszystkim poddano w wątpliwość dominująca dotąd tezę o dwulicowej grze Brytyjczyków, którzy niby to się nie mieszali, a faktycznie popierali Narodowców.
Nieco pojawiło się też nowego na temat Francji. Przede wszystkim w tym sensie, że na pierwszym planie znalazła się sprawa głębokich wewnętrznych podziałów w społeczeństwie francuskim, co warunkowało bardzo ostrożną i neutralną politykę rządu.
Jednak UK i Francja to pikuś w porównaniu z tym, co powiedziano w kwestii ZSRR. Na temat radzieckiego zaangażowania pokazało się sporo prac, w tym bardzo szczegółowych - np. ZSRR a problem kataloński w latach 1936-1939. Rewizji uległa hierarchia celów Moskwy, jak je widzi historiografia; jako cel numer jeden wyłoniła się próba stworzenia na bazie wojny domowej radziecko-brytyjsko-francuskiego aliansu przeciw Niemcom. Oczywiście aliansu, za pomocą którego Ziutek Słoneczko planował napuścić na siebie Niemców z jednej strony, a Brytoli i Francuzów z drugiej. Ten cel był dla ZSRR ważniejszy niż wygranie wojny czy choćby zdominowanie polityczne strefy republikańskiej. Tymczasem ten wątek w książce Koszela jest potraktowany bardzo per noga.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFakt, w w kwestii polityki Niemiec czy Włoch od roku 1991 nie powiedziano wiele nowego.
Jednak po otwarciu części archiwów brytyjskich, a...