Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty
- 2010-02-01
- 2008-08-11
- Paweł Gonera
- informatyka programowanie
O tym, ile problemów sprawia niedbale napisany kod, wie każdy programista. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak napisać ten świetny, "czysty" kod i czym właściwie powinien się on charakteryzować. Co więcej - jak odróżnić dobry kod od złego? Odpowiedź na te pytania oraz sposoby tworzenia czystego, czytelnego kodu znajdziesz właśnie w tej książce. Podręcznik jest obowiązkową pozycją dla każdego, kto chce poznać techniki rzetelnego i efektywnego programowania.
W książce "Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty" szczegółowo omówione zostały zasady, wzorce i najlepsze praktyki pisania czystego kodu. Podręcznik zawiera także kilka analiz przypadków o coraz większej złożoności, z których każda jest doskonałym ćwiczeniem porządkowania zanieczyszczonego bądź nieudanego kodu. Z tego podręcznika dowiesz się m.in., jak tworzyć dobre nazwy, obiekty i funkcje, a także jak tworzyć testy jednostkowe i korzystać z programowania sterowanego testami. Nauczysz się przekształcać kod zawierający problemy w taki, który jest solidny i efektywny.
autor ma sporo krytykow, ale na koniec dnia ksiazka sie broni. krytycy czesto twierdza ze to troche lanie wody, pisanie X razy o tym samym... a potem zagladasz do ich pull requesta i widzisz ze jezeli to kiedykolwiek przeczytali to niewiele z tego wyniesli.
ksiazke nawet calkiem dobrze sie czytalo, ale tlumaczenie jest naprawde lipne, jak chyba cokolwiek tlumaczone przez te tego wydawce. drugi raz bym tego kupil tylko siegnal po wersje anglojezyczna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiazke nawet calkiem dobrze sie czytalo, ale tlumaczenie jest naprawde lipne, jak chyba cokolwiek tlumaczone przez...
Podstawa dla każdego programisty
Podstawa dla każdego programisty
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze polecam wszystkim początkującym programistom.
Szczerze polecam wszystkim początkującym programistom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że każdy programista powinien zaznajomić się z tą pozycją. Co prawda książka głównie omawia kod Java ale jako "frontowi" też się przydała. Do książki pewnie warto wracać co jakiś czas żeby nie zapominać o wymienionych w niej podstawowych zasadach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako już kilkuletni programista C# / .NET stwierdziłem, że muszę nadrobić "klasyka" i szczerzę mówiąc trochę się zawiodłem. Właściwie nie wiem dla kogo jest ta książka - początkujący będą mieli problem z wieloma aspektami, wzorcami (brak ich wyjaśnień) itp. Natomiast programiści już z jakimś stażem będą czytać albo truizmy (bo je słyszeli już x razy) albo tematy które nie są dość rozwijane (jak np. TDD o którym bardzo często jest mowa, ale nie ma praktycznych wskazówek jak zacząć projekt zamiast go modyfikować). Natomiast chyba największą zmorą tej książki jest zbytnie nastawienie na często rozwleczone przykłady zamiast stosowania bardziej atomowego podejścia w ukazywaniu refaktoryzacji (forma tej książki moim zdaniem bardziej by się nadała na kurs wideo). Wiedza też często nie jest uniwersalna i ponadczasowa gdyż w niektórych miejscach zbyt skupia się na języku Java i konkretnych projektach, a sam kod opiera się o wersję 5 - na ten rok, tj. 2024, mamy już 22, a więc to około 20 lat różnicy! Po przeczytaniu tej książki odnoszę nieodparte wrażenie jakoby autor pisząc tą książkę miał intencję pokazać nam i sobie, że umie pisać czysty kod zamiast faktycznie skupić się na przekazaniu czytelnikowi tej wiedzy. Na koniec chciałem wyrazić dość subiektywną kwestię, tj. maniera i styl "Wujka Boba" po prostu do mnie nie trafia, chociaż trzeba przyznać, że chyba w większości technicznych aspektów się z nim zgadzam ;)
Jako już kilkuletni programista C# / .NET stwierdziłem, że muszę nadrobić "klasyka" i szczerzę mówiąc trochę się zawiodłem. Właściwie nie wiem dla kogo jest ta książka - początkujący będą mieli problem z wieloma aspektami, wzorcami (brak ich wyjaśnień) itp. Natomiast programiści już z jakimś stażem będą czytać albo truizmy (bo je słyszeli już x razy) albo tematy które nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWujek Bob stworzył coś co możemy określić mianem "biblii programowania obiektowego".
Zdecydowanie pozycja obowiązkowam która otwiera oczy na to co łatwo przegapić.
Jest to książką "techniczna", a mimo tego jest niezwykle lekka w lekturze. Wydawało mi się jakbym czytał fabularyzowaną historię o refactoringu.
Wiele przykładów kodu działało jak zdjęcia w książce reporterskiej.
Dobry, czysty kod to rzemiosło, a nie sztuka - dochodzi się do niego z czasem, w męczarniach :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie pozycja obowiązkowam która otwiera oczy na to co łatwo przegapić.
Wiele przykładów kodu działało jak zdjęcia w książce...
Nie wszystkie porady Wujka Boba, bo pod takim pseudonimem znany jest autor, przetrwały próbę czasu. Ale to i tak lektura obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty" autorstwa Roberta C. Martina to niezwykle inspirująca lektura dla każdego programisty. Książka nie tylko dostarcza solidnych wskazówek dotyczących pisania czytelnego i efektywnego kodu, ale również ukazuje filozofię zaangażowanego podejścia do pracy programisty. Martin prezentuje koncepty, takie jak zasada Otwartego/Zamkniętego, zwięzłość czy zasada jednej odpowiedzialności, wyjaśniając je na konkretnych przykładach. Jego jasny i przystępny styl sprawia, że nawet trudne koncepcje stają się zrozumiałe. Dzięki tej książce zyskałem nowe spojrzenie na pisanie kodu, co znacząco poprawiło jakość mojej pracy programistycznej. "Czysty kod" to kluczowa lektura dla tych, którzy pragną doskonalić swoje umiejętności i tworzyć oprogramowanie na najwyższym poziomie.
"Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty" autorstwa Roberta C. Martina to niezwykle inspirująca lektura dla każdego programisty. Książka nie tylko dostarcza solidnych wskazówek dotyczących pisania czytelnego i efektywnego kodu, ale również ukazuje filozofię zaangażowanego podejścia do pracy programisty. Martin prezentuje koncepty, takie jak zasada Otwartego/Zamkniętego,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka, dużo przydatnej wiedzy... jednak "Refaktoryzacja" Martina Fowlera moim zdaniem lepsza ;-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, fachowa książka, dużo się nauczyłem. Aczkolwiek parę rozdziałów jest jakby wciśniętych na siłę.