- poradniki
- 2017-09-25
- 2017-09-25
- 2016-12-06
- Michał Lipa
Przez ostatnie dwa lata autor bestsellerów „New York Timesa” Tim Ferriss poznawał zwyczaje i narzędzia ludzi sukcesu z całego świata.
Dzięki zdobytej wiedzy zdołał podwoić swoje dochody, stał się bardziej elastyczny i szczęśliwszy.
„Narzędzia tytanów” zawierają najciekawsze spostrzeżenia i fragmenty notatek ze spotkań z tymi wyjątkowymi ludźmi.
Z tej książki dowiesz się między innymi:
Jak najlepiej zacząć dzień proponowaną przez Tony'ego Robbinsa metodą wprowadzania się w odpowiedni stan ducha i umysłu.
Jak przejść do ofensywy we własnym życiu, korzystając z rad miliardera Chrisa Sakki.
Jak Arnold Schwarzenegger wykorzystuje wojnę psychologiczną i jak zarobił miliony dolarów jeszcze zanim został gwiazdorem filmowym.
Jak „Czarodziej z Hollywood” Robert Rodriguez przemienia słabości w zalety.
Jak sobie radzić z komplikacjami i porażkami idąc za przykładem byłego komandosa Jocko Willinka.
Jak pokonać strach i zdobyć pewność siebie wzorem Jamiego Foxxa.
Jak wyszukiwać i testować nowe możliwości metodą ikony przedsiębiorczości Marka Andreessena.
Jak zadawać pytania wzorem autora bestsellerów Malcolma Gladwella.
Jak legendarny producent muzyczny Rick Rubin korzysta z sauny i zadaje muzykom drobne zadania domowe.
Jak komik Mike Birbiglia doprowadził do tego, że prezydent Obama powiedział „kupa" (i jak rozmawiać z celebrytami).
Jak poradzić sobie z blokadą twórczą, korzystając z rad Paolo Coelho, autora Alchemika (60 milionów sprzedanych egzemplarzy).
Jak słynna nauczycielka medytacji Tara Brach akceptuje i wykorzystuje negatywne emocje.
Jak rozwijać odporność psychiczną za pomocą trzech ćwiczeń polecanych przez emerytowanego generała Stanleya McChrystala.
Jak jeden z pierwszych inżynierów Google Chade-Meng Tan odkrył tajemnicę szczęścia…
…oraz wielu innych rzeczy.
Ze wstępu:
"W księgarniach można znaleźć wiele książek z wywiadami. Ta jest inna, ponieważ ja sam nie uważam siebie za autora wywiadów. Postrzegam siebie jako eksperymentatora. Jeśli nie mogę sprawdzić czegoś osobiście albo powtórzyć wyników w zagmatwanych realiach życia codziennego, nie jestem tym zainteresowany. Wszystko, co znajdziesz na kartach tej książki, zostało przeze mnie w jakiś sposób zweryfikowane, zbadane i zastosowane w życiu. Stosowałem dziesiątki opisanych taktyk i filozofii podczas trudnych negocjacji, w ryzykownych sytuacjach albo przy okazji ważnych transakcji biznesowych. Lekcje udzielone przez moich rozmówców pozwoliły mi zarobić miliony dolarów i oszczędziły mi daremnego wysiłku oraz niepotrzebnej frustracji. Sprawdzają się wtedy, kiedy są najbardziej potrzebne".
Kup Narzędzia tytanów. Taktyki, zwyczaje i nawyki milionerów, ikon popkultury i ludzi wybitnych w ulubionej księgarni
Oceny książki Narzędzia tytanów. Taktyki, zwyczaje i nawyki milionerów, ikon popkultury i ludzi wybitnych
2796 użytkowników ma tytuł Narzędzia tytanów. Taktyki, zwyczaje i nawyki milionerów, ikon popkultury i ludzi wybitnych na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 013
- Rozwój osobisty 17
- Poradniki 17
- Biznes 16
- Rozwój 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Narzędzia tytanów. Taktyki, zwyczaje i nawyki milionerów, ikon popkultury i ludzi wybitnych
Jedna wielka reklama "tysiąca" produktów i usług.
Jedna wielka reklama "tysiąca" produktów i usług.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to mydło i powidło, o wszystkim i o niczym. Ciężko było doczytać do końca…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka, dowiadujemy się wiele ciekawych spojrzeń na świat, od wielu ciekawych osobistości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTim Ferriss w „Narzędziach tytanów” zebrał mnóstwo praktycznych wskazówek od ludzi sukcesu – przedsiębiorców, sportowców, artystów. Książka to prawdziwa skarbnica inspiracji, ale jednocześnie jest bardzo obszerna i momentami chaotyczna. To raczej coś do przeglądania i wybierania dla siebie najlepszych fragmentów niż do czytania od deski do deski. Mimo długości, warto po nią sięgnąć, bo można znaleźć konkretne strategie, które realnie wpływają na efektywność i rozwój.
Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
Tim Ferriss w „Narzędziach tytanów” zebrał mnóstwo praktycznych wskazówek od ludzi sukcesu – przedsiębiorców, sportowców, artystów. Książka to prawdziwa skarbnica inspiracji, ale jednocześnie jest bardzo obszerna i momentami chaotyczna. To raczej coś do przeglądania i wybierania dla siebie najlepszych fragmentów niż do czytania od deski do deski. Mimo długości, warto po nią...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStraszna cegła trochę ale dobra
Dzisiaj dotarłem do półki z rozmaitymi książkami z przeszłości...
Straszna cegła trochę ale dobra
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj dotarłem do półki z rozmaitymi książkami z przeszłości...
Bardzooo długa książka. Jest to zbiór wielu ciekawych wskazówek i przemyśleń wybitnych osób lecz niekiedy treść robi się męcząca być może dlatego że nie każdy wątek dla każdego będzie interesujący. Chociaż myślę że każdy znajdzie coś ważnego co może odmienić jego myślenie lub punkt widzenia także warto ta książkę zmęczyć, w końcu nie trzeba jej przeczytać w całości odrazu ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTLDR: Fenomenalna książka!
Książka nie będzie interesująca przez cały czas, prezentuje ogromny zakres zróżnicowanych ludzi, gdzie każdy z nich operuje i doznaje świata w inny sposób. Naszym zadaniem jest czytać między wierszami i łączyć kropki, co do zachowań ludzi podchodzących do życia podobnie do naszych przekonań.
Nie jest to też książka, z której z każdego wiersza dowiesz się czegoś nowego. Jednak wystarczą dwie-trzy myśli / zachowania / przekonania, które mogą totalnie wywrócić i odmienić nasze życie.
To właśnie ma na celu ta książka, by wyciągnąć z tych wszystkich historii, kilka nowych złotych zasad, które pozwolą nam zmienić to kim jesteśmy i jak patrzymy na przyszłość.
Jedyny mój zarzut do autora to niepotrzebne opisywanie nic nie wnoszących epizodów. Często taki opis był na 1-2 strony, a osoba ta powtarzała te same informacje, które były wymieniane z ciekawszych odcinków podcastu. Poskutkowało to tym, że książka w sztuczny sposób stała się dłuższa niż być powinna.
TLDR: Fenomenalna książka!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli chcesz wyciągnąć z niej jak najwięcej, od samego początku należy posłuchać się słów autora i czytać interesujące nas fragmenty, lub wracać do nich za jakis czas ponownie.
Książka długa i na pewno bardzo ciekawa, lecz czy rzeczywiście niesie za sobą jakąś wartość?
Jednak i tak, warto zanurzyć się w świat tej książki, opowiadanej z tak wielu perspektyw ludzi, którzy osiągnieli coś więcej. Mimo mniej praktycznych zastosowań, czysto życiowo, książka jak najbardziej na plus.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW moim odczuciu z pewnością bardzo małą, bowiem wywiady są krótkie i pozbawione niekiedy informacji.
Część książki słaba ale sporo dobrego wiec git
Część książki słaba ale sporo dobrego wiec git
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ten, kto czyta książki, żyje dwa razy", ktoś kiedyś powiedział. A kto przeczyta tę książkę, będzie miał szansę podłączyć się pod strumień świadomości od razu dziesiątek, jeżeli nie setki ludzi. I posłuchać, zapoznać się z tym, jak myślą, widzą, rozumieją świat inni ludzie.