Wojna o Falklandy 1982
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Karolina Borońska
- historia XX wiek Wielka Brytania Argentyna Falklkandy
Wiosną 1982 roku największe siły operacyjne, jakie Wielka Brytania zgromadziła za życia całego pokolenia, wypłynęły w morze, aby odzyskać Wyspy Falklandzkie z rąk argentyńskich. Była to jedna z najbardziej desperackich operacji wojennych podjętych w historii. Oddziały specjalne operowały w odległości zaledwie 800 mil od wybrzeży Antarktydy, prawie 8000 mil od portu macierzystego, w południowoatlantyckim klimacie nadchodzącej zimy. Brytyjczycy wiedzieli, że argentyńskie siły powietrzne przewyższają czterokrotnie liczebność brytyjskiego lotnictwa w tym rejonie oraz że argentyńscy piloci należą do najbardziej śmiałych i uzdolnionych na świecie. W celu przywrócenia równowagi sił Marynarka Królewska zdecydowała się na użycie nowoczesnych systemów broni rakietowej, które nie były jednak wcześniej testowane w warunkach bojowych.
Do książki dołączona jest płyta DVD z filmem "Operacje sił specjalnych: Wojna o Falklandy"
Pozycja zwięźle opisuje wojnę o Falklandy w jej aspekcie militarnym z zarysowaniem kontekstu politycznego, zwłaszcza tego w Wielkiej Brytanii. Opisy zmagań czyta się szybko, pomagają liczne fotografie i mapy. Niestety książka nie zawiera takich podstawowych informacji jak zestawienie wielkości sił biorących udział w walkach, podsumowania strat czy opisów wykorzystywanego uzbrojenia, o bardziej wymagających aspektach jak np. opisy taktyki nie wspominając. Osoby zainteresowane tematem pozycję tę mogą potraktować jedynie jako krótki wstęp.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWojna Argentyny i Wielkiej Brytanii z 1982 r. to ostatni jak dotąd (i oby tak zostało)konflikt mocarstw. Wprawdzie obie strony zaangażowały w niego jedynie niewielką część swojego potencjału, jednak jednostki które wzięły w nim udział stanowiły niekwestionowaną elitę walczących armii. Ten bardzo ciekawy - zwłaszcza dla osób zainteresowanych współczesną wojskowością i stosunkami międzynarodowymi - konflikt książka D. Andersona opisuje w bardzo skondensowany sposób. Cały kryzys, od momentu pierwszych żądań argentyńskich do kapitulacji armii gen. Menendeza, został opisany na zaledwie 96 stronach. Ma to zarówno wady, jak i zalety; z jednej strony, tekst nie zanudza dziesiątkami technicznych szczegółów, z drugiej, nie ma w nim paru istotnych elementów. Przede wszystkim, zabrakło mi dokładnego podsumowania potencjału obu walczących stron - ograniczyło się ono do opisu uzbrojenia floty i lotnictwa walczących. Również sam tekst jest bardzo ogólnikowy; po przeczytaniu o zatopieniu okrętu ,,Sir Galahad" przez trzy strony szukałem informacji jakiej klasy to był okręt. Mimo tych niedoskonałości, ,,Wojnę o Falklandy" czyta się szybko i przyjemnie, co dodatkowo ułatwiają liczne mapy i spora ilość ilustracji.
Wojna Argentyny i Wielkiej Brytanii z 1982 r. to ostatni jak dotąd (i oby tak zostało)konflikt mocarstw. Wprawdzie obie strony zaangażowały w niego jedynie niewielką część swojego potencjału, jednak jednostki które wzięły w nim udział stanowiły niekwestionowaną elitę walczących armii. Ten bardzo ciekawy - zwłaszcza dla osób zainteresowanych współczesną wojskowością i...