Jest
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- 838557123X
- Inne
Powieść Dawida Bieńkowskiego jest debiutem literackim - autora, ale w pewnym sensie także całej generacji, do której Bieńkowski należy, a która nie doszła jeszcze w prozie do głosu. Oto fascynujący szczerością i odwagą wizerunek pokolenia wchodzącego w dojrzałość w latach Solidarności i stanu wojennego. "wcześni uczniowie warszawskiego liceum na chwilę przed maturą wszystkiego doświadczają po raz pierwszy: wolności, miłości, alkoholu, polityki. Ta ostatnia może nie jest dla nich najważniejsza, a przynajmniej nie tak ważna jak codzienna bolesność dojrzewania i wino pite z butelki. Ale przecież polityka wciąga ich w swoje tryby, odsłaniając tragiczny i bezsensowny aspekt życia. Rzec można, że to stara polska historia - i zarazem najnowsza.
Jest to ciekawa pozycja szczególnie dla tych, którzy nie mogą pamiętać czasów PRL-u, a chcieliby dowiedzieć się więcej, jak wyglądało wtedy zwyczajne życie.
Podręczniki do historii mówią o faktach: to i to się wydarzyło, w takim dniu tego roku, tylu ludzi zginęło, potem przyszły lepsze czasy. Dawid Bieńkowski mówi o tym, JAK żyło się w tych "gorszych czasach". Opowiada historie kilku chłopaków, kolegów z liceum, których młodzieńcze lata przypadły na okres w historii Polski bardzo niepewny i niestabilny. Raz żyję się lepiej, raz gorzej, chłopcy dzielą wspólne pasje i niechęć do tych samych nauczycieli, spotykają się po lekcjach albo na wagarach, wolne dni spędzają za miastem - tak toczy się życie. Do dnia, w którym Jaruzelski wprowadził stan wojenny. To wszystko zmienia. Zmienia?
Najbardziej w powieści Bieńkowskiego podoba mi się to, że posługuje się on językiem i sformułowaniami, jakich faktycznie używali ludzie w latach 80., a jakie ja dotychczas kojarzyłam tylko ze starych filmów i wspomnień dziadków. Wzmianki o bibule, koksownikach, ubolach, alpagach, staniu w niekończących się kolejkach, subkultury punków, hippisów, anarchistów, peweksy itd... Wymieniać można naprawdę długo. Jednak czytelnik nie ma wrażenia, że autor na siłę próbuje przemycić jak najwięcej typowych dla czasów PRL-u wątków, ale że stanowią one zaledwie tło dla głównych wydarzeń, czyli dla losów grupki warszawskich licealistów.
Współczesnym warszawskim (i nie warszawskim też) licealistom, jak i tym trochę starszym i trochę młodszym czytelnikom, szczerze tę książkę polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodręczniki do historii mówią o faktach: to i to się wydarzyło, w takim dniu tego roku, tylu ludzi zginęło, potem przyszły lepsze czasy. Dawid Bieńkowski mówi o tym, JAK żyło się w tych "gorszych czasach". Opowiada...
Wspaniała współczesna proza polska. Opis rzeczywistości lat '80 w Polsce. Bardzo dobrze się to czyta, poruszająca treść i jedyne co tu chcę napisać tej książki to to, że bardzo polecam ją przeczytać.