Co widać i czego nie widać

57 str.
57 min.
- biznes, finanse
- Fijorr Publishing, Instytut Liberalno-Konserwatywny
- 2005-01-01
- 2003-01-01
- 57 min.
Co widać i czego nie widać to krótka opowieść o tym, co najważniejsze w ekonomii. Okazuje się, że nie trzeba czytać opasłych podręczników, aby zrozumieć istotę procesu gospodarowania i jego konsekwencji. Książka, którą trzymacie w ręku to swoisty elementarz. Napisana jasnym i klarownym wywodem, z niezwykłą pasją i żelazną logiką, a przy tym pełnym humoru językiem, pozwala dostrzec w ekonomii to, czego większość nie dostrzega lub dostrzec nie chce. Zmusza do myślenia. To jedna z tych książek, które czyta się przez całe życie i za każdym razem odkrywa się w niej coś nowego, inspirującego.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wynalazł jeden prosty trik. Lewicowcy, socjaliści i etatyści go nie nawidzą.
Zobacz jak >>>
Wynalazł jeden prosty trik. Lewicowcy, socjaliści i etatyści go nie nawidzą.
Pokaż mimo toZobacz jak >>>
Moim skromnym zdaniem czyta się szybko choć nieco nudno. Można się natomiast trochę dowiedzieć. Książka dosyć mocno otwiera oczy i mimo wieku, jest aktualna po dziś dzień. Polecam, choćby ze względu na skondensowanie wiedzy. Książkę pochłonąłem w 2 popołudnia przy kawie.
Pokaż mimo toKlasyka, wyjaśnia proste mechanizmy, na których opiera się nie tylko ekonomia, ale i historia. Każde działanie w ekonomii, które często jest powiązane z aktem politycznym ma efekt widoczny, zazwyczaj na pierwszy rzut oka pozytywny, ale niestety najczęściej pociąga za sobą też drugi, niewidoczny, którego pozytywny skutek jest już dyskusyjny, a jeśli pokusilibyśmy się o głębszą analizę wcześniej można było go przewidzieć.
Książka z punktu samych założeń jak najbardziej trafna, jednak nie da się jej odnieść, dopasować 1:1 do naszych czasów z tej prostej przyczyny, że zmieniła się nie tylko struktura społeczna, oczekiwania i filozofia państwa jako takiego. Zmieniła się też sama siatka zajęć zarobkowych jaka panowała w XIX wieku, tj. zajęcia których efektem było wytwarzanie konkretnych towarów, produkcja na miejscu. Dzisiaj to miejsce zastępuje obsługa łańcuchów dostaw z odległych krain, w których odbywa się produkcja...
Klasyka, wyjaśnia proste mechanizmy, na których opiera się nie tylko ekonomia, ale i historia. Każde działanie w ekonomii, które często jest powiązane z aktem politycznym ma efekt widoczny, zazwyczaj na pierwszy rzut oka pozytywny, ale niestety najczęściej pociąga za sobą też drugi, niewidoczny, którego pozytywny skutek jest już dyskusyjny, a jeśli pokusilibyśmy się o...
więcej Pokaż mimo toKrótki esej XIX-wiecznego wolnorynkowego ekonomisty, filozofa, polityka. Całkiem dobrze wytłumaczone pryncypia ekonomii. Autor, zestawiając wizję liberalną i socjalistyczną, punktuje tytułowe konsekwencje wybranego modelu, te, które widać od razu, i te, których czasami nie dostrzegamy. Dobry materiał na lekcję przedsiębiorczości w szkole. Nie jestem pewien, ale środowiska kucowskie chyba zaczytują się w tym, pewne sformułowania wyglądają znajomo. Sporo literówek i błędów edytorskich na minus.
Krótki esej XIX-wiecznego wolnorynkowego ekonomisty, filozofa, polityka. Całkiem dobrze wytłumaczone pryncypia ekonomii. Autor, zestawiając wizję liberalną i socjalistyczną, punktuje tytułowe konsekwencje wybranego modelu, te, które widać od razu, i te, których czasami nie dostrzegamy. Dobry materiał na lekcję przedsiębiorczości w szkole. Nie jestem pewien, ale środowiska...
więcej Pokaż mimo toRewelacyjna książka! :)
Rewelacyjna książka! :)
Pokaż mimo toAbsolutne podstawy podstaw które powinien już nawet wiedzieć uczeń ze szkoły podstawowej - obowiązkowa lektura.
Pokaż mimo toKlasyka myśli liberalnej.
Pisma F. Bastiata to skuteczna szczepionka przeciwko socjalizmowi.
Wszyscy wiedzą, że socjalizm nie działa.
Więc może zamiast próbować wcielać tę utopię w życie i prowadzić do nieszczęść całych państw, warto przeczytać dzieła Bastiata i dać sobie spokój z socjalizmem?
Klasyka myśli liberalnej.
Pokaż mimo toPisma F. Bastiata to skuteczna szczepionka przeciwko socjalizmowi.
Wszyscy wiedzą, że socjalizm nie działa.
Książka, która pięknie obrazuje, że "mądry" obywatel potrafi o wiele lepiej zarządzać swoim majątkiem niż zrobi to za niego biurokrata czy rząd. W dobie czasu gdzie pakiety socjalne są stosowane powszechnie powinna stać się lektura obowiązkową.
Pokaż mimo toWinna trafić na listę lektur obowiązkowych w Szkole Podstawowej.
Winna trafić na listę lektur obowiązkowych w Szkole Podstawowej.
Pokaż mimo toWartościowa ksiażka, dobra jako zachęta/ przystawka przed lekturą innych książek o podobnej tematyce.
Osobiście bardziej polecam "wielka depresja 2.0" petera schiffa
Pokaż mimo toOsobiście bardziej polecam "wielka depresja 2.0" petera schiffa