Chytrus

Kup Chytrus w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chytrus

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chytrus

Recenzja Rafała Księżyka z magazynu „Brum” [nr III / 1996]

W każdej ze swoich najważniejszych powieści - a obok "Chytrusa" wymienić tu trzeba "Władcę much", "Wieżę", "Siłą bezwładu", "Widzialną ciemność", "Rytu­ały morza" - WILLIAM GOLDING prezentuje się jako ponury, lecz przekonujący prorok, stawiający sobie za cel obnażanie ciemnych sfer człowieka i budowa­nych przez niego wspólnot, sfer, które dla spokoju i wygody bywają przemilcza­ne i maskowane wspólnym wysiłkiem ludzkich wspólnot. Burząc samozachwyt zadufanej w sobie cywilizacji i kpiąc sobie z wysiłków etyków wizje GOLDINGA obnażają przypisane ludzkiej naturze zło, tropią jego korzenie.

“Chytrus" jest najbardziej mroczną i przejmującą z demaskatorskich historii GOL­DINGA. Rozpoczyna się jak osadzony w początku dziejów mit - na nagą skałę za­gubioną pośród oceanu zostaje wyrzucony rozbitek. Taka postać staje się uniwersalnym symbolem, ucieleśnieniem odwiecznych wysiłków człowieka, ale też jego przywar. Łapczywie chwytający życie wymykające się w ze wszech miar niesprzyjających warunkach MARTIN, może budzić współczucie i podziw, ale też tak dobrze sprawdzające się w tych okoliczno­ściach cechy jego charakteru, w jego minionym życiu - którego chwile powracają teraz we wspomnieniach - były niczym innym, jak wyrazem cynicznego, bezwzględnego egoizmu. Wal­cząc o przetrwanie MARTIN stwarza na skale swój własny świat oparty na fundamentach, które najlepiej wyrażają monologi rozbitka: “Muszę przetrwać. Trzymać się życia i zdrowego rozsądku. Muszę coś przedsięwziąć.", "Człowiek tworzy wzory i narzuca je naturze.", "Muszę czuwać nad swoim umysłem”, "Wszystko jest przewidywalne." Świat oparty na woli i rozumie, zaborczy i władczy wobec zewnętrzności - to nie tylko rzeczywistość powoływana wysiłkiem MARTINA, ale też ta, w której żyjemy. W "Chytrusie" ten skażony grzechem egocentryzmu twór, rozpryśnie się jak zjawa z koszmarnego snu w finale tak szokującym, że zdradzić go nie wypada...
[RAFAŁ KSIĘŻYK]

zapraszam na: tesinblog.wordpress.com

Recenzja Rafała Księżyka z magazynu „Brum” [nr III / 1996]

Wyjątkowa! Jeśli lubisz trudne, nie wprost pisane historie do samodzielnego przemyślenia. I do tego poszukujesz oryginalnych treści, powinieneś być usatysfakcjonowany/a tą lekturą. Polecam.

Cudo.

Cudo.