Na rogu Łobzowskiej i Słowackiego

- 2021-06-04
- 2021-06-04
- Dokument Wspomnienia
Opis książki
Dlaczego prof. Jan Olbrycht zabezpieczył drzwi wejściowe blachą?
Który z profesorów urządził w łazience ciemnię fotograficzną?
Kto zapraszał na wieczorki muzyczne, a w którym mieszkaniu grano w brydża?
Wybitni naukowcy, profesorowie UJ odsłaniają przed nami prywatność. Zaglądamy do ich mieszkań i gabinetów, spotykamy rozbawione dzieci, siadamy przy kominku w salonie i rozmawiamy przy herbacie.
Ukradkiem podglądamy ich przy pracy naukowej w domowym gabinecie, wspólnie śmiejemy się z anegdot, podziwiamy nietypowe pasje, zachwycamy się architekturą budynku. Wszystko to w jednym miejscu, w pięciopiętrowej kamienicy na rogu ul. Łobzowskiej i al. Słowackiego, w Domu Profesorów UJ, w którym od prawie stu lat skupia się historia nie tylko Uniwersytetu, ale i miasta.
Książka Marzeny Florkowskiej jest rzetelnie udokumentowana, zarówno od strony źródeł, jak i literatury związanej z domem i jego mieszkańcami. Czyta się ją nie tylko z zainteresowaniem, ale i z przyjemnością. Dobrze, że dzięki niej dowiadujemy się tak wiele i o mieszkańcach, i samym domu, współkonstytuującym swym urokiem jedno z piękniejszych skrzyżowań w Krakowie.
Z recenzji prof. dr. hab. Władysława Stróżewskiego
Marzena Florkowska ‒ absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim, doktor nauk humanistycznych w dziedzinie historii, dziennikarka radiowa i prasowa, autorka książek o Krakowie i jego wybitnych, a zapomnianych postaciach. W Wydawnictwie UJ ukazały się jej wywiady z profesorami polonistyki UJ ‒ Autoportret z Gołębnikiem w tle.
Ogromnie interesujące cracovianum, ogromnie.
O jednym domu w Krakowie. Jednym, ale jakże fascynującym. Dom Profesorów UJ u zbiegu Słowackiego i Łobzowskiej został wybudowany na początku lat. 30 XX wieku dla...tak, profesorów UJ. Charakterystyczna fasada zdobi pejzaż miasta do dziś i do dziś mieszkańcy wywodzą się z grona naukowców Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ech, ten Kraków i jego stałość!
Autorka w sposób niezwykle ciekawy przedstawia nam okoliczności powstania domu, losy jego mieszkańców.
Bardzo to wszystko jest interesujące, a ponieważ moje serce należy do Krakowa bardzo doceniam tę publikację.
Ogromnie interesujące cracovianum, ogromnie.
więcej Pokaż mimo toO jednym domu w Krakowie. Jednym, ale jakże fascynującym. Dom Profesorów UJ u zbiegu Słowackiego i Łobzowskiej został wybudowany na początku lat. 30 XX wieku dla...tak, profesorów UJ. Charakterystyczna fasada zdobi pejzaż miasta do dziś i do dziś mieszkańcy wywodzą się z grona naukowców Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ech, ten...
Dzieje pewnej kamienicy, kamienicy z historią jakich wiele w starym Krakowie. Do tego kamienicy wcale nie tak wiekowej jak wiele innych, ale wyróżniającej się poprzez wybitnych uczonych którzy w niej mieszkali (I mieszkają nadal). Oryginalny modernistyczny wygląd, słynne czarne kafelki, położenie niegdyś na peryferium miasta - obecnie w samym centrum. Jak wyobrazić sobie można te 200-metrowe przestrzenie zaprojektowane całkowicie dla wygody uczonych i ich rodzin? Marzena Florkowska przedstawia sylwetki wielkich uczonych, opowiada o losach kamienicy i jej lokatorów w czasie wojny i w okresie powojennym. Szkoda tylko, że poprzez brak zdjęć wnętrz nie możemy głębiej odczuć ducha tego domu.
więcej Pokaż mimo toLiczyłam na coś więcej. Mamy odrobinę zdjęć, bo pomijam powtarzające się fotki fasady wejściowej. Szkoda, że nie ma zdjęć z wnętrz.
Mamy wspomnienia z czasów przedwojennych, wojennych i z lat 50 i 70tych. A pod koniec pierwszej ćwierci 21 wieku - chciałoby się dużo więcej - prawie do dnia dzisiejszego. W końcu po latach 70 tych dom nadal (??) jest (chyba...., Bo w sumie ni słowa nt) profesorów UJ. Więc może warto byłoby nadmienić kto zamieszkiwał czy zamieszkuje przez te ostatnie pół wieku. Jakieś drobne anegdoty, wspomnienia, fotki. Nie oszukujmy się - wiadomo, że naukowcy nie są celebrytki, i nie chodzi o podglądactwo czy intymne szczegóły, ale jakaś informację.
Albo zmienić tytuł na cis w rodzaju "Na rogu... : Historia czterdziestu lat". Bo tak to jednak nieco rozczarowuje.
więcej Pokaż mimo toMamy wspomnienia z czasów przedwojennych, wojennych i z lat 50 i 70tych. A pod koniec pierwszej ćwierci 21 wieku - chciałoby się dużo więcej - prawie do dnia dzisiejszego. W końcu po latach 70 tych dom nadal (??) jest (chyba...., Bo w sumie ni...
W książce tej opisane są dzieje pięknej kamienicy w Krakowie, w której mieszkali profesorowie Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Historia zaczyna się od podpisania dokumentów rozpoczęcia budowy, aż po czasy współczesne. Przedstawione są sylwetki sławnych profesorów, kto gdzie mieszkał, wnętrza mieszkań, kto się z kim przyjaźnił, albo nie lubił,ich upodobania, życie codzienne jak i dorobek naukowy. Wszystko to okraszone licznymi fotografiami.
Bardzo ciekawa książka, którą zainteresują się wielbiciele historii, szczególnie Krakowa oraz łowcy ciekawostek o miejscach i ludziach.
Zachęcam do przeczytania, choć czasami ilość nazwisk przytłacza 😉
więcej Pokaż mimo toHistoria zaczyna się od podpisania dokumentów rozpoczęcia budowy, aż po czasy współczesne. Przedstawione są sylwetki sławnych profesorów, kto gdzie mieszkał, wnętrza mieszkań, kto się z kim przyjaźnił, albo nie lubił,ich upodobania, życie codzienne jak...