Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni

- The Nolan Variations
- 2024-02-26
- 2024-02-26
- Joanna Dziubińska
Do filmów Nolana łatwo się wchodzi, ale diabelsko trudno z nich wyjść
Filmu, który przed chwilą zobaczyliśmy, nie da się „odzoba¬czyć”.
Tak naprawdę wcale się nie skończył. Na wiele sposobów dopiero się rozpoczął.
Ta książka to nie wywiad rzeka, choć stanowi efekt kilkudziesięciu godzin rozmów przeprowadzonych w domu Nolana w Hollywood w ciągu trzech lat. To niespotykane dotąd intymne spojrzenie na reżysera, który szczyci się tym, że umie rozpłynąć się w powietrzu. To prawdziwa gratka dla miłośników twórczości tego cenionego artysty, który do tej pory wolał kryć się za swoimi dziełami i kamerą.
Tom Shone próbuje odnaleźć się w labiryntach, skutecznie budowanych przez tego piekielnie inteligentnego Anglika odnoszącego największe kasowe sukcesy w Hollywood od czasów Hitchcocka. Dociera do nigdy dotąd niepublikowanych informacji, anegdot, zdjęć i dokumentów. Znajduje odpowiedzi na szereg pytań
• Jakimi zasadami kieruje się Nolan przygotowując swoje filmy?
• Jak bardzo osobiste są jego prace?
• Czego się boi?
• Jaka jest idealna długość fabuły?
• Co odróżnia świetny zwrot akcji od zaledwie dobrego?
Poznaj tajemnice reżysera twoich ulubionych filmów. Dowiedz się jak powstawały Batman, Interstellar, Oppenheimer czy Incepcja
CHRISTOPHER NOLAN śni z otwarty¬mi oczami i prosi, żebyśmy zrobili to samo
MISTRZOWSKIE STUDIUM FILMOWE – PRAWDZIWA GRATKA DLA MIŁOŚNIKÓW FILMÓW NOLANA
Kup Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni w ulubionej księgarni
Oceny książki Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni
284 użytkowników ma tytuł Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni na półkach głównych- Chcę przeczytać 179
- Biografie 4
- 2024 4
- Nonfiction 2
- 2025 2
- Biografia 2
Cytaty z książki Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni
Nie polecam nikomu śledzenia innych, ale jeśli wybierzesz kogoś z tłumu i zaczniesz tę osobę bacznie obserwować, to natychmiast wszystko zmi...
RozwińCzas to największy przeciwnik Nolana, jego dozgonna nemezis. Można odnieść wrażenie, że traktuje ten temat osobiście.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni
Mogłoby tu być więcej "kuchni" filmowej, ale czyta się to dobrze. Ma nietypową jak na biografię strukturę co akurat jest zaletą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzejście przez wszystkie filmy Nolana okraszone jego komentarzami.
Dla fanów jest to pozycja obowiązkowa.
Znajdziemy tu na pewno więcej informacji o motywacji/inspiracji do robienia konkretnego filmu niż anegdot z planu.
Ciekawe dygresje filozoficzne, chociaż momentami usypiająca.
Możnaby czytać, jednocześnie przechodząc przez filmografię Christophera Nolana.
Przejście przez wszystkie filmy Nolana okraszone jego komentarzami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla fanów jest to pozycja obowiązkowa.
Ciekawe dygresje filozoficzne, chociaż momentami usypiająca.
Możnaby czytać, jednocześnie przechodząc przez filmografię Christophera Nolana.
Po pierwsze, tytuł doskonale odzwierciedla zawartość książki. Nie jest to pozycja opisująca scene po scenie każdego filmu Christophera Nolana. To opowieść o jednym z najciekawszych w mojej opinii aktualnie pracujących reżyserów. Każdy jego film jest świętem kina, bo sam bohater jest jego pasjonatem i kocha je i szanuje bezgranicznie. Książka opowiada o drodze jaką przeszedł reżyser, o jego inspiracjach. Oczywiście, znajdziemy też wiele ciekawostek zza kulis dotyczących technikaliów, czy powstawania muzyki. Autor pozwala nam trochę "wejść" do głowy Nolana pozwalając nam lepiej go zrozumieć. Jako fan jego filmów czytałem to z czystą przyjemnością. Cudownie było uświadomić sobie pewne rzeczy, o których się nawet nie myśli w trakcie oglądania filmu. Pewnie nie jeden czytelnik czytając będzie robił przerwy aby odpalić film na danej scenie i powie sam do siebie... niesamowite! (ja tak zrobiłem nie raz). Myślę, że książka ta może być cenna szczególnie dla młodych adeptów sztuki kinematograficznej, ale nie tylko tych wiążących swoją przyszłość z reżyserią. Pozycja obowiązkowa dla kochających kino. Liczę na jakieś zaktualizowane wydanie po ostatnim złożeniu stołka reżyserskiego, ale mam nadzieję, że poczekam jeszcze naprawdę długie lata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka tak jak Nolan, wymagająca, ale nie pozbawiona mainstreamowych smaczków.
Autor przybrał formę akademickiego opracowania, co z jednej strony jest tożsame z Christopherem Nolanem. Z drugiej natomiast, próg wejścia i przebrnięcia przez nią może być zbyt trudny. To nie jest tak, że czyta się nią źle — wręcz przeciwnie, lektura sprawia przyjemność, ale wymaga uwagi i skupienia ze względu na — czasami — bardzo specjalistyczne, specyficzne, naukowe słownictwo. To z pewnością nie jest książka z samymi ciekawostkami. Nawet te ciekawe elementy życia czy filmów Brytyjczyka są podbudowane naukowo.
Wydanie jest ładne, solidne, eleganckie — tutaj też nawet takie detale są spójne z wizerunkiem reżysera. W środku oprócz bardzo gęstej treści znajdziemy mnóstwo obrazów, fotografii, rękopisów itd. To wspaniale ubogaca czytanie.
Książka tak jak Nolan, wymagająca, ale nie pozbawiona mainstreamowych smaczków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor przybrał formę akademickiego opracowania, co z jednej strony jest tożsame z Christopherem Nolanem. Z drugiej natomiast, próg wejścia i przebrnięcia przez nią może być zbyt trudny. To nie jest tak, że czyta się nią źle — wręcz przeciwnie, lektura sprawia przyjemność, ale wymaga uwagi i...
Jak ktoś lubi twórczość Nolana to na pewno warto przeczytać, szkoda, że książka nie obejmuje Oppenheimera, czyli najlepszego w mojej ocenie filmu reżysera. Każdy rozdział jest poświęcony w głównej mierze innemu filmowi, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na temat tego jak ten cały biznes działa od podszewki, ale też nie ma tu zbytniego zagłębiania się w detale - czasami więcej jest o inspiracjach niż o samych aspektach technicznych pracy nad filmami czy pracy z aktorami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry dla koneserów
Dobry dla koneserów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli już biografia - to raczej nie o człowieku prywatnie, a bardziej o reżyserze i w jaki sposób życia człowieka (dzieciństwo i młodość) wpływa na decyzje reżyserskie.
Uzbrojona :) w tę wiedzę spróbuję dostrzec niuanse, oglądając filmy drugi raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo bardzo interesujących informacji o TRUDZIE tworzenia filmów, od koncepcji po próbne seanse.
Uzbrojona :) w tę wiedzę spróbuję dostrzec niuanse, oglądając filmy drugi raz.
Nolan to mój ulubiony reżyser i świetnie wchodziło mi się w jego proces twórczy i myślowy. Dobrze było też poznać jego spojrzenie na filmy, dowiedzieć się o inspiracjach (udało mi się wyłapać sporo filmowych polecajek).
Muszę też zwrócić uwagę na świetne wydanie książki, od okładki po wnętrze opatrzone masą zdjęć, do tego styl w jakim pisana jest książka, z jednej strony opisowo z drugiej wywiad rzeka. Bardzo przyjemny i łatwy do czytania, a jednocześnie zostawiający z kilkoma zapadającymi w głowę cytatami i obrazem jednego z najlepszych reżyserów w historii kina.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę też zwrócić uwagę na świetne wydanie książki, od okładki po wnętrze opatrzone masą zdjęć, do tego styl w jakim pisana jest książka, z jednej strony...
Gdybyście zapytali mnie o moich ulubionych reżyserów bez wahania wymieniłabym Tima Burtona i Quentina Tarantino. Postacie wyjątkowo wyraziste, które niejako oznaczają każdą ze swoich produkcji „znakiem wodnym”. Po kilku minutach oglądania wiemy na 100%, że to oni są odpowiedzialni za ten film. Natomiast gdybyście zapytali mnie o moje ulubione filmy okazałby się, że chyba jeszcze jedną postać powinnam dopisać do wyróżnionych kinowych twórców. Człowieka skromnego, który trochę chowa się za swoimi dziełami. „Do filmów Nolana łatwo się wchodzi, ale diabelsko trudno z nich wyjść, bo później, niczym smugi atramentu w wodzie, bez końca rozgałęziaj się w naszych głowach”[1] I to jest świetne podsumowanie twórczości tego reżysera. Takie produkcje jak „Memento”, „Prestiż”, „Mroczny rycerz” czy „Incepcja” to nie tylko ciekawe historie i ładne obrazki. Te filmy nie kończą się z napisami końcowymi. Widzowie długo o nich pamiętają i chętnie dyskutują.
Nie bez powodu rozwodzę się nad moim gustem filmowym. Nakładem wydawnictwa Znak ukazała się publikacja „Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni”, w której Tom Shone odnosi się do rozmów z Nolanem, przybliża jego sylwetkę, analizuje twórczość. To jest i zarazem nie jest biografia. Autor zachował układ chronologiczny, ale przeplata życiorys reżysera z omówieniem jego filmów. Ciekawostki z życia prywatnego mieszają się z tymi z planu. Ponieważ proces twórczy jest częścią bohatera książki jest on nieodłącznym elementem jego życiorysu. Nolan i jego filmy wydają się jednością.
„Struktura”, „Orientacja”, „Czas”, „Percepcja”, „Przestrzeń”, „Iluzja”, „Chaos”, „Sny”, „Rewolucja”, „Emocje”, „Przetrwanie”, „Zakończenie” - to tytuły poszczególnych rozdziałów, które determinują perspektywę przez jaką spojrzymy na życie reżysera i na prezentowany w tym fragmencie film. I to jest kolejny genialny element tej publikacji. Dowiadując się, jak dany obraz powstał, co zainspirowało twórcę, na co musiał zwrócić uwagę zmienia się nasz sposób postrzegania go. Razem z Tomem Shonem analizujemy poszczególne sceny i sylwetki bohaterów dostrzegając coraz więcej i więcej. Oczywiście „czuwa” nad tym Christopher Nolan, który skojarzył mi się, z człowiekiem renesansu. Co prawda oddał się jednej dziedzinie, ale żeby doprowadzić swoje dzieła do perfekcji zgłębił też inne. Co tu dużo pisać, niesamowity człowiek, mający swoją fantazję i – na szczęście - dzielący się nią z widzami.
„Doświadczenia wzrokowe i słuchowe wciągają nas w ten świat, budzą zainteresowanie bohaterem, podczas gdy wokół niego w nietypowych konfiguracjach przewijają się znajome metafory kina gatunkowego (…)”[2]. Tym razem to twórca – Christopher Nolan – staje się bohaterem. Tom Shone wciąga nas w świat jego wyobraźni, której efektem są popowe, acz wybitne filmy. Jaki jest reżyser „Interstellara”, „Oppenheimera” czy „Dunkierki”? Zdradzę wam, że fascynujący.
[1] Tom Shone, „Christopher Nolan. Reżyser wyobraźni”, tłum. Joanna Dziubińska, wyd. Znak, Kraków 2024, s. 18.
[2] Tamże.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie dla każdego. Jest w niej tyle nawiązań do różnych dzieł kultury, że w którymś momencie można się zgubić w tym czy jeszcze czytamy o Nolanie czy zapoznajemy się z dysertacją na temat fizyki lub muzyki. Pozycja dla każdego kto chciałby choćby trochę zajrzeć do głowy wielkiego reżysera, dowiedzieć się co go inspiruje i w jaki sposób powstają jego filmy.