Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne

Okładka książki Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne autora Ewa Kempisty-Jeznach, 9788382340242
Logo Lubimyczytac Patronat

Wyróżniona opinia i

Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne

Oceny książki Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne

bardzo ciekawa książka, dobrze opowiedziane konkretne przypadki ale zabrakło mi troszkę porad co można zrobić aby mniej się stresować

To książka dość naukowa – i czuć to od pierwszych stron. Początkowo może wydawać się wymagająca, pełna terminologii i medycznych pojęć, które dla „zwykłego” czytelnika nie zawsze są oczywiste. Momentami naprawdę trzeba się zatrzymać i przeczytać coś drugi raz (a czasem trzeci 😅).
Ale im dalej, tym robi się ciekawiej. Autorka pisze dobrym, przystępnym językiem, który – mimo naukowej treści – zachęca, żeby czytać dalej. To mądra książka, która daje ogrom wiedzy i otwiera oczy na to, jak bardzo wszystko na nas oddziałuje.
Najbardziej wartościowe jest to, że pokazuje, skąd biorą się nasze zachowania – nie tylko te negatywne, ale też pozytywne. Uświadamia, że wiele dolegliwości, z którymi się zmagamy, może wynikać ze stresu w różnej postaci, a nie zawsze z typowo „organicznego” podłoża. Myślę, że gdyby więcej osób miało taką świadomość, dużo poważniej podchodzilibyśmy do zdrowia psychicznego.
Z drugiej strony – jeśli ktoś nie siedzi w temacie, medyczna terminologia z czasem może męczyć. Rozdział podsumowujący był dla mnie już dość ciężki i wymagający skupienia. To książka, którą można przeczytać w jeden wieczór, ale to będzie intensywny, pracujący dla mózgu wieczór.
Mądra, wartościowa, momentami trudna – ale naprawdę wiele można z niej wynieść.

Świetna książka, polecam

Świetna książka, polecam

1694 użytkowników ma tytuł Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne na półkach głównych
254 użytkowników ma tytuł Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne

Ewa Kempisty-Jeznach
Ewa Kempisty-Jeznach
Jest jedynym w Polsce lekarzem medycyny męskiej z międzynarodowym certyfikatem Lekarza od Zdrowia Mężczyzn (Männerärztin CMI). Ukończyła wrocławską Akademię Medyczną, gdzie przez 5 lat pracowała w Klinice Endokrynologicznej. Praktykowała w najlepszych klinikach endokrynologii w Katowicach i w Warszawie. Następnie, przez 32 lata prowadziła we Frankfurcie nad Menem własną, prywatną Klinikę Medycyny Męskiej. Jest założycielką Poradni Medycyny Zdrowia Mężczyzn w Polsce Swissmed Gdańsk oraz Polskiego Towarzystwa Promocji Medycyny Męskiej „Achilles”, a także współorganizatorką Międzynarodowego Kongresu Zdrowia Mężczyzn w Szwecji. Uczestniczyła w wielu międzynarodowych kongresach i konferencjach dotyczących medycyny męskiej. Jest członkinią Niemieckiego Towarzystwa Zdrowia Mężczyzn, Niemieckiego Towarzystwa Medycyny Ogólnej oraz Międzynarodowego Towarzystwa Zdrowia Mężczyzn.

Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek Karyl McBride
Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek
Karyl McBride
Relacja z narcystyczną matką to jedna z najtrudniejszych więzi emocjonalnych, jakie mogą stać się udziałem człowieka. Cechy narcystycznej matki tworzą toksyczny fundament, na którym córka musi budować swoje życie: to permanentny brak empatii, postrzeganie dziecka jedynie jako narzędzia do zaspokajania własnych potrzeb („przedłużenie ja”) oraz miłość skrajnie warunkowa. Taka matka jest mistrzynią manipulacji – potrafi wzbudzać paraliżujące poczucie winy, stosować ciche dni lub rywalizować z córką o urodę i sukcesy, niszcząc jej poczucie własnej wartości. Książka „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to poradnik, który pełni rolę literackiego koła ratunkowego. Autorka nie tylko diagnozuje problem, ale przede wszystkim oferuje konkretną ścieżkę wyjścia z traumy relacyjnej. Publikacja rozpoczyna się od rzetelnego nakreślenia profilu psychologicznego narcyza. Autorka tłumaczy, dlaczego córki takich matek często wyrastają na osoby nadmiernie odpowiedzialne, cierpiące na perfekcjonizm lub „głód miłości”, który popycha je w ramiona kolejnych toksycznych partnerów. Książka demaskuje mechanizm tzw. „gaslightingu” – formy manipulacji, w której matka podważa pamięć i percepcję córki, sprawiając, że ta zaczyna wątpić we własne zmysły i zdrowie psychiczne. Droga do odzyskania siebie Największą wartością tej książki jest jej praktyczny charakter. Autorka dzieli proces zdrowienia na kilka kluczowych etapów: Zrozumienie i akceptacja: Uświadomienie sobie, że matka się nie zmieni, a jej zachowanie nie było winą dziecka. Żałoba po „idealnej matce”: Porzucenie nadziei, że pewnego dnia matka nas pokocha tak, jak tego potrzebujemy. Stawianie granic: Nauka asertywności, od techniki „szarego kamienia” (stawanie się emocjonalnie niedostępną dla narcyza) po całkowite zerwanie kontaktu (no contact),jeśli sytuacja tego wymaga. W przeciwieństwie do wielu teoretycznych opracowań, ten poradnik skupia się na emocjonalnym wsparciu. Autorka z wielką czułością zwraca się do czytelniczki, zdejmując z niej ciężar wstydu i społecznego tabu, które nakazuje „szanować matkę bez względu na wszystko”. Książka uczy, że dbanie o własne zdrowie psychiczne i odcięcie się od toksyny nie jest aktem egoizmu, lecz koniecznością. „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to lektura niezbędna kobietom, które czują, że ich życie jest wciąż kontrolowane przez krytyczny głos matki w ich głowie. To przewodnik po odbudowywaniu poczucia sprawstwa i nauce dbania o własne wewnętrzne dziecko. Choć proces ten bywa bolesny, książka daje nadzieję, że wyjście z cienia narcyza jest możliwe i prowadzi do prawdziwej, dorosłej wolności.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na83 miesiące temu
Odzyskać czas. Jak zrobić porządki w kalendarzu, pracy, głowie i wreszcie mieć czas na życie Bożena Kowalkowska
Bożena Kowalkowska
Audiobook (4) Książka „Odzyskać czas” to bardzo dobrze napisana i starannie usystematyzowana pozycja, która zaskoczyła mnie swoją przejrzystością i podziałem na konkretne tematy. Już od pierwszych stron poczułam, że wiele kwestii poruszanych przez autorkę jest mi bliskich – nie spodziewałam się, że ktoś może mieć tak podobne spojrzenie na organizację czasu jak ja. Choć nie jest to dla mnie zupełnie nowe podejście, bo z racji wieku i doświadczenia mam już wypracowane własne schematy zarządzania czasem, to w książce znalazłam wiele inspirujących wskazówek i pomysłów na dalsze doskonalenie siebie w tym zakresie. Szczególnie dobrze sprawdza się forma audiobooka – sposób, w jaki autorka opowiada swoje historie, sprawia, że słucha się tego z przyjemnością i łatwiej przyswaja zawarte treści niż podczas czytania tradycyjnego. Warto podkreślić, że książka zawiera wiele ciekawych refleksji, choć skupia się głównie na etapach życia, gdy dzieci są jeszcze małe. Z ciekawością zastanawiam się, jak te zasady i metody organizacji czasu sprawdzają się później, gdy dzieci są już starsze. Często wydaje się, że mając starsze dzieci, rodzic ma więcej wolnego czasu, ale życie pokazuje, że zaangażowanie wciąż pozostaje duże i wymaga dobrej organizacji. Podsumowując, „Odzyskać czas” to wartościowa lektura dla każdego, kto chce lepiej zarządzać swoim czasem i znaleźć przestrzeń na to, co naprawdę ważne w życiu. Polecam ją szczególnie osobom, które szukają praktycznych wskazówek i chcą spojrzeć na organizację czasu z perspektywy rodzica.
diuna84 - awatar diuna84
Znajdź spokój wewnętrzny. Pomoc dla DDD i DDA w odzyskaniu emocjonalnej trzeźwości Tian Dayton
Tian Dayton
Bardzo, bardzo dobra pozycja. Mądra i konkretna. Autorka zaprasza nas w podróż ku TRZEŹWOŚCI EMOCJONALNEJ(opartej na umiejętności AUTOREGULACJI). Porusza ona zagadnienie emocji (*i tu ciekawa konstatacja - nawet miłość to uczucie, które służy naszemu byciu "w więzi", "w relacji"czyli uczucie adaptacyjne motywujące do bycia w grupie np. rodzinnej; kolejna (przynajmniej w założeniu) ochrona zaproponowana nam przez nas mózg). Autorka proponuje oddech, chwilę refleksji, o czym "mówią" nasze emocje, zachęca do zrównoważonej odpowiedzi "na bodziec" ;). Wyjaśnia mechanizm uczenia się autoregulacji (przytulenie przez matkę dziecka uczy je, że przykry stan emocjonalny możemy łagodzić, że przez trudną emocję "można przejść"). Zauważa, że to dorośli powinni robić wszystko (oczywiście w mądry sposób),aby przywrócić równowagę świata dziecka),a żadna sytuacja nie musi być traumatyczna, jeśli się nią zaopiekujemy. Autorka wskazuje nałogi jako przykłady chybionej autoregulacji, uczy nas pracować ze zdarzeniami z przeszłości (reinterpretacja),zaznacza pewne ukryte skrypty, omawia nieskuteczne strategie (genialny fragment o dziecku alkoholika, który obiecuje sobie, że nie skrzywdzi alkoholem własnego dziecka i tego nie robi, ale bezwiednie okalecza je nieadekwatnymi szablonami zachowań z dzieciństwa dotyczących radzenia sobie z trudnymi sytuacjami w życiu). Świetnie opisane obszary konfliktu między osobami w relacji i poparte badaniami prognozy, czy związek przetrwa; wskazówki, jak podnosić się po porażce. W książce oczywiście możemy odnaleźć omówioną listę "składowych" postawy trzeźwości emocjonalnej i sposoby wypracowania autoregulacji ... a także o wiele, wiele więcej... Ostatnio bardzo dużo czytam, ale tak dobrej pozycji dawno nie miałam w ręku. Zrobiła na mnie duże wrażenie i znacząco poszerzyła moje horyzonty. Polecam.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na91 rok temu
Na luzie. Jak stawiać czoło niedźwiedziom, korkom i innym stresującym rzeczom Brian King
Na luzie. Jak stawiać czoło niedźwiedziom, korkom i innym stresującym rzeczom
Brian King
Bardzo cieszę się, że natrafiłam na tę książkę. Przypadła mi do gustu jej forma - połączenie treści naukowych (np. budowa mózgu) z przykładami z życia autora i komediowymi wstawkami (które na dodatek mnie naprawdę śmieszyły). Ja stresuję się wszystkim i zawsze. Teorię stresu znam, jak sobie radzić z nim też wcześniej wiedziałam, ale najwyraźniej potrzebowałam przypomnienia i zsyntetyzowania tej wiedzy w formie książki. Nie mam się do czego przyczepić. Wiadomo, że były niektóre fragmenty, z których nic nie wyniosłam - np. te dotyczące posiadania dzieci - ale potraktowałam to jako element bardziej fabularny. Dla mnie największą wartością tej książki jest fakt, że szybko i łatwo mi się ją czytało, a przede wszystkim - że wiedzę z niej stosuję w praktyce! (A stosunkowo rzadko się do tego motywuję, żeby coś faktycznie zmienić w swoim życiu i podejściu). Wciąż zdarzają mi się stresujące sytuacje, ale lepiej rozumiem to, dlaczego w taki sposób reaguje na nie mój organizm, co robić, kiedy się zaczynam stresować, a nawet celowo wplątuję się, zgodnie z zaleceniami, w niegroźne stresujące sytuacje, żeby ten stres ujarzmiać. Nie jest to łatwe czy przyjemne, szczególnie gdy ktoś, tak jak ja, ze stresowania się uczynił swoje hobby i pomysł na życie, ale ta książka dała mi motywację, żeby to zmienić. Podoba mi się, że te rady są tak naprawdę banalnie proste, ale narracja jest zbudowana w taki sposób, że do każdej wskazówki dochodzi się z czasem, wynika to z konkretnych badań czy logicznych wyjaśnień, nie są one rzucone luzem od razu, przez co, przynajmniej w moim przypadku, zapamiętałam je lepiej i na dłużej. Moim zdaniem na pewno warto zerknąć do książki, żeby się dowiedzieć więcej i przekonać, czy taki styl przypadnie nam do gustu.
mruffka - awatar mruffka
Wypalenie. Jak wyrwać się z błędnego koła stresu Emily Nagoski
Wypalenie. Jak wyrwać się z błędnego koła stresu
Emily Nagoski Amelia Nagoski
Dr Emily Nagoski, uznana edukatorka zdrowotna i seksuolożka, napisała Wypalenie wraz z siostrą, Amelią Nagoski, dyrygentką chóru. Ich celem było udowodnienie kobietom (i sobie),że jeśli przestaną dawać z siebie 110 %, to świat się wcale nie zawali, a będą przy tym szczęśliwsze i mniej zestresowane. Brzmi intrygująco? Kobieta stresuje się inaczej niż mężczyzna Siostry Nagoski w swojej książce prezentują różne badania naukowe, z których jednoznacznie wynika, że kobiety odczuwają stres w inny sposób niż mężczyźni. Jak się okazuje, jesteśmy w stanie znacznie lepiej znieść długotrwały stres, jednak również znacznie dłużej pozbywamy się jego skutków z organizmu. Bardzo często też utykamy gdzieś pośrodku drogi, a stres coraz bardziej się nagromadza.  Celem książki Wypalenie. Jak wyrwać się z błędnego koła stresu jest właśnie uświadomienie kobietom, że wcale nie muszą być ciągle zestresowane. Muszą jedynie nauczyć się domykać cykl. Poradnik zawiera dużo ciekawych ćwiczeń i kart pracy, które pomogą wypracować nowe nawyki, które stopniowo uwolnią nas od stresu. Pełne wsparcie autorek Emily i Amelia Nagoski w ciepły i pełen empatii sposób tłumaczą, dlaczego to kobieta uznawana jest za tę, która powinna jak najwięcej dawać od siebie i nic nie oczekiwać w zamian. (Podpowiadają przy okazji, w jaki sposób można na każdym kroku walczyć z oznakami patriarchatu.) Uświadamiają, że organizm bardzo często daje nam znać, że coś jest nie tak – nagminnie jednak go ignorujemy, co może prowadzić do poważnych chorób.  To chyba pierwszy poradnik, podczas lektury którego nie czułam się traktowana z góry, a wręcz przeciwnie – dobrze zaopiekowana. Autorki nie szastają skomplikowanymi pojęciami, a z drugiej strony nie skupiają się na podstawach, które są wszystkim doskonale znane. Po prostu z empatią i wyczuciem dzielą się swoją wiedzą, by poprawić kondycję psychiczną kobiecej części świata.  Polecam każdej kobiecie (mężczyznom w sumie też, by wiedzieli, z czym mierzą się ich partnerki),która czuje się niewystarczająco dobra i winę za zło świata bierze na swoje barki. Nie musi tak być! Recenzja opublikowana pierwotnie na Writerat.pl Współpraca reklamowa z Writerat.pl i Wydawnictwem Czarna Owca.
Dominika Giżycka - awatar Dominika Giżycka

Cytaty z książki Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne