Nabór

- Zamęt (tom 3)
- Czarna Owca
- 2021-03-24
- 2021-03-24
- literatura polska powieść sensacyjna agent niebezpieczeństwo śledztwo
- Inne
„Nabór“ to ostatnia część trylogii zapoczątkowanej przez „Zamęt“ i „Odwet“, w której łączą się wątki i powracają bohaterowie tetralogii „Nielegalni“.
Rośnie napięcie między Iranem i USA, świat stoi na progu wielkiej wojny. W Polsce do władzy wrócił autorytarny premier Bolecki, Sekcja została rozwiązana, a prokuratura szuka haków na Romana Leskiego.
Tymczasem Dima uzyskuje z Rosji informację, która elektryzuje Konrada Wolskiego i Sarę Korską. Dawny Wydział Q i rozwiązana Sekcja łączą siły, by rozwiązać ten problem. Wraca Jagan i Misza Popowski.
Zaczyna się wyścig z czasem, bo sytuacja międzynarodowa pogarsza się z każdym dniem.
Wyróżniona opinia
Nabór
Ostatnia część serii, zwieńczenie historii Wydziału Q i Sekcji. Cykl ten, wraz z przyjaciółmi, czytaliśmy zawsze wspólnie. Odliczaliśmy dni do premiery. Jesteśmy wielkimi fanami. Komentowaliśmy, przeżywaliśmy, mamy naszego wspólnego idola – Jagana ♥️ Każdy chciałby mieć takiego kumpla 😆 Twierdzę, że powinna powstać o jego przygodach osobna powieść. Kończy się zatem dla Nas pewna epoka. Nadal jednak wierze, że Pan Vincent zmieni zdanie i powstanie kolejny tom. Książka napisana jest bardzo dobrze. Czyta się ją z napięciem, trudno się oderwać. To spotkanie na szczycie, cała elita polskiego wywiadu wykreowanego przez autora, w jednej wspólnej akcji. Brzmi kusząco, prawda? Cel jaki zespół Konrada oraz Romana chcą osiągnąć to swoisty majstersztyk. Czy im się to uda? Nie zdradzę i odpowiem jak mój przyjaciel – pomidor 😎 Nie ukrywam, jako wiernej fance serii, łza się w oku zakręciła nie jeden raz. Jutro odziewam czerń, na znak żałoby, że to już (oby nie!) ostatnia szpiegowska powieść Pana Severskiego. Przedstawiona scena polityczna jest bardzo wyraźna, zdecydowanie łatwo możemy się domyśleć, która postać na kim jest wzorowana. Każdy rozdział trzyma w napięciu, roszady między bohaterami śledzi się z wypiekami na twarzy. Nie brakuje zwrotów akcji, które cały misternie wyszykowany plan odwracają do góry nogami. Dla tych co nie czytali „Nielegalnych” i „Zamętu” – polecam. Zarwane nocki – gwarantowane 😉 Dla tych co znają wszystkie poprzednie powieści – nie zawiedziecie się, jest moc 😊 Bardzo mocne 9/10
- 1 157
Rosyjski żołnierz żeby sprawnie walczyć musi być syty i mieć suche skarpety. Odpocząć może w marszu.
Spodziewałam się czegoś mądrzejszego , mocniejszego.
A mam papkę, która udaje pierogi.
Nie wiem dlaczego pierogi, tak mi się skojarzyło.
6 pkt za refleksję na temat Iranu, temat niegdyś burzliwy, dzisiaj wyciszony. Ciekawe właśnie, że tak jakoś po pandemii i w trakcie wszyscy zapomnieli o Iranie, hmmm
Byłoby 7 pkt.gdyby nie prymitywna karykatura rządu. Można krytykować, można, też lubię. Ale, panie Vincenty, tak po sztubacku...no nie uchodzi.
Spodziewałam się czegoś mądrzejszego , mocniejszego.
więcej Pokaż mimo toA mam papkę, która udaje pierogi.
Nie wiem dlaczego pierogi, tak mi się skojarzyło.
Byłoby 7 pkt.gdyby nie prymitywna karykatura rządu. Można krytykować,...
Bardzo dobra książka. Trzyma w napięciu, pokazuje grę wywiadów i nędzę polityków. Trochę mnie zasmucił koniec książki, bo uważam, że był niepotrzebny. Ale i tak ją polecam.
Pokaż mimo toNic tak nie zabolało jak finał tej książki! Po raz pierwszy był solidny cios, a nie swoisty happy end, jak to miał w zwyczaju czynić wcześniej Autor. Bardzo zaskakujące! Bardzo odświeżające i ... brutalnie prawdziwe.
Tyle ofiar i poświęcenia, a dranie zostały przy korycie :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTyle ofiar i poświęcenia, a dranie zostały przy korycie :(
Pierwszy audiobook:)
Pierwszy audiobook:)
Pokaż mimo toTrzecia część, ponad 800 stron trzymającej w napięciu książki. Czekam na kontynuację przygód bohaterów.
Pokaż mimo toRewelacja, swietna ksiazka , polecam
Rewelacja, swietna ksiazka , polecam
Pokaż mimo toŚwietna, czyta się z wypiekami na twarzy. Tyle sie dzieje, zwroty akcji i miejsc.
Pokaż mimo toTo pierwsza książka tego autora, którą przeczytałam, chętnie przeczytam kolejne.
Najlepsza z całej trylogii.
Najlepsza z całej trylogii.
Pokaż mimo toPo tetralogii "Nielegalni" przyszedł czas na kolejny szpiegowski cykl V.V. Severskiego opiewający na prawie 2000stron "Zament" gdzie splatają się losy Wydziału Q oraz Sekcji pułkownika Romana Leskiego.
Świetne pióro pana Severskiego powoduje że tomiszcza dosłownie "połyka się". Ja miałem tę przyjemność słuchać audiobooków które czyta niezrównany Krzysztof Gosztyła(szczerze polecam!!!)
Akcja szybka, wartka, bardzo plastyczna ukazująca wszelkie aspekty "życia szpiegowskiego" a także bród i kulisy polityki nie tylko polskiego ale i światowego podwórka. Autor, specjalista w swej dziedzinie nie nudzi, wciąga, mami i zaskakuje, także negatywnie bo chyba każdy się zgodzi że śmierć Jagana który wzbudzał sympatię była dla niego ciosem, mi osobiście choć przeczuwałem taki rozwój sytuacji było bardzo smutno.
Na tym miedzy innymi polega kunszt autora, niecierpliwie czekam na kolejny cykl i dalsze losy bohaterów "Zamętu" i "Nielegalnych"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne pióro pana Severskiego powoduje że tomiszcza dosłownie "połyka się". Ja miałem tę przyjemność słuchać audiobooków które czyta niezrównany Krzysztof Gosztyła(szczerze...
Bardzo dobra kontynuacja, troszkę zmęczyła mnie jej objętość :)
Bardzo dobra kontynuacja, troszkę zmęczyła mnie jej objętość :)