Yakari i obcy

Okładka książki Yakari i obcy autora Derib, Dominique, Job, 9788328198364
Okładka książki Yakari i obcy
DeribJob Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Yakari (tom 7) Seria: Klub Świata Komiksu komiksy
48 str. 48 min.
2020-03-11
48 min.
9788328198364
Maria Mosiewicz

Kup Yakari i obcy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Yakari i obcy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Yakari i obcy

Mogłoby się zdawać, że krainę Yakariego odwiedza ufoludek i w pewnym sensie to prawda, bo Pelikan jest nieznanym ptakiem w tych okolicach. Niestety przyleciał z przeziębieniem, katarem i wielkim kichaniem. Yakari postanawia mu pomóc, ale wiele wysiłków nie przynosi efektu. Czy znajdzie sposób? Tego dowiecie się w tym komiksie.

Fajny komiks. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

Fajny komiks. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

Coraz bardziej podobają mi się przygody małego Yakari i jego zwierzęcych przyjaciół. Tym razem spotkali oni obcego z dalekich krain, który zgubił się w przestworzach i wylądował u nich z ogromnym katarem. Obcym okazuje się pelikan, o dość pokaźnym żołądku oraz gigantycznie zakatarzony, co bezpośrednio przekłada się na głośne kichanie. Czy zatem Yakrai da radę pomóc zagubionemu ptakowi, w czasie gdy inne zwierzęta szybko tracą cierpliwość do irytującego przybysza? Odpowiedź znajdziecie w komiksie, a ja zapraszam na moją skromną opinię.

Komiks opisuje wielką cierpliwość chłopca w opiekowaniu się oraz leczeniu pelikana. Tak, to trudny pacjent, do tego dość uciążliwy, ale chłopiec nie zamierza się poddać. Ciężko jednak winić jego zwierzęcych przyjaciół, którzy nie mają tyle cierpliwości co on. Im pelikan daje ostro w kość, mimo że początkowo naprawdę maja dobre chęci i starają się mu pomóc. Pierwsze są bobry, potem wydry, ale dopiero gdy sprawy bierze w swe łapy niedźwiedź, wszystko zaczyna się jakoś układać. Tutaj mamy kilka odniesień do jednego z poprzednich tomów serii, co uważni czytelnicy szybko wyłapią.

Album oceniam jako bardzo udany na tle całej serii. Jest trochę nowinek, zupełnie nowa postać oraz ciekawy finał całej sprawy. Dzieciaki dostaną oprócz dobrej lektury, również przykład dlaczego warto być wytrwałym i pomagać, nawet gdy ktoś jest uciążliwy. Zatem warto sięgnąć po ten tom, a jeśli jeszcze nie znacie przygód małego Indianina imieniem Yakari, to warto po to nadrobić.

27 użytkowników ma tytuł Yakari i obcy na półkach głównych

Okładka książki Yakari i Nanabozo Derib, Job
Yakari i Nanabozo Derib, Job
Okładka książki Myszart w Wenecji Thierry Joor, Gradimir Smudja
Myszart w Wenecji Thierry Joor, Gradimir Smudja
Okładka książki Ptyś i Bill. Psi nos Jean Bastide, Christophe Cazenove, Laurent Verron, Pierre Veys

Cytaty z książki Yakari i obcy

Dodaj cytat z książki Yakari i obcy