Dieta wegańska na cztery pory roku
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2020-01-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-01-28
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381511476
- Tagi:
- Książki poradniki diety
Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka. W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera. W książce znajdziesz: informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina, źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów, składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia, przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 23
- 4
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
To nie jest moje pierwsze spotkanie z książką kucharską👩🍳📖📕
Kulinaria, to moja wielką pasją, wciąż wyszukuję nowych, niebanalnych przepisów.
Na uwagę na początek, zasługuje kolorowa tematyczna okładka i dobrej jakości papier.
Kuchnia wegańska jest ostatnimi czasy bardzo popularna.
Poradnik autorstwa Magdaleny Jarzynki-Jendrzejeskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej, jest bardzo dobrze opracowaną lekturą🤗🌿🥣🍰🍵
Na wstępie mamy dokładnie zebrane wiadomość, min: o tym, dlaczego ludzie tak bardzo boją się diety wegańskiej i jak można się do niej przekonać.
Naukowe badania dowiodły, że wyłącznie roślinny jadłospis może być bezpieczny dla naszego zdrowia.
Wcześniej jednak należy poczytać na temat weganizmu, zrobić odpowiednie badania oraz zasięgnąć porady lekarza i dietetyka.
Książka jest podzielona na kilka rozdziałów: medyczno-zdrowotny oraz ten z przepisami na 4 pory roku.
Każdy z nich posiada: ilość składników, sposób wykonania, liczbę porcji, opatrzony jest ładnym zdjęciem.
Przepisy uważam za smaczne, łatwe w przyrządzaniu, z dostępnych składników oraz niedrogie.
Zwłaszcza mogą być bardzo przydatne młodym gospodyniom, a także tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją "przygodę" z kuchnią wegańską.
"Na szczęście wraz z popularnością weganizmu wzrasta kreatywność fanów gotowania, a wraz z nią pojawiają się dania, o których nie śniło się naszym babciom i dziadkom"
Polecam ten bardzo dobry poradnik kulinarny, smacznego życzę🥑🧄🥦🍆🥗
Za egzemplarz recenzencki pięknie dziękuję Wydawnictwu RM🍀💚📗📖
To nie jest moje pierwsze spotkanie z książką kucharską👩🍳📖📕
więcej Pokaż mimo toKulinaria, to moja wielką pasją, wciąż wyszukuję nowych, niebanalnych przepisów.
Na uwagę na początek, zasługuje kolorowa tematyczna okładka i dobrej jakości papier.
Kuchnia wegańska jest ostatnimi czasy bardzo popularna.
Poradnik autorstwa Magdaleny Jarzynki-Jendrzejeskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej, jest bardzo...
Zastanawialiście sie kiedyś, aby przejść na dietę wegańska, a może już na niej jesteście? Może znacie kogoś kto jest? Jeśli choć na jedno pytanie odpowiedzialności tak, to książka w sam raz dla Was.
Znajdzie tu korzyści jakie niesie za sobą stosownie tej diety, roślinę źródła białka czy tłuszczy, nie tylko w suplementacji, to czego brakuje w diecie wegańskiej i jak to uzupełniać oraz oczywiście całe mnóstwo przydatnych przepisów z podziałem na sezonowe warzywa aby jesc zdrowo jest przez cały rok.
Książka jest pełna informacji I przepisów. Mi osobiście bardzo się spodobała. Sama jestem na takiej diecie i znalazłam dla siebie wiele świetnych przepisów, które koniecznie muszę wypróbowa. Polecam
Zastanawialiście sie kiedyś, aby przejść na dietę wegańska, a może już na niej jesteście? Może znacie kogoś kto jest? Jeśli choć na jedno pytanie odpowiedzialności tak, to książka w sam raz dla Was.
więcej Pokaż mimo toZnajdzie tu korzyści jakie niesie za sobą stosownie tej diety, roślinę źródła białka czy tłuszczy, nie tylko w suplementacji, to czego brakuje w diecie wegańskiej i jak to...
Masa fajnych przepisów wegańskich, które z pewnością umieszczę w moim przepiśniku i wykorzystam. Piękne zdjęcia.
Masa fajnych przepisów wegańskich, które z pewnością umieszczę w moim przepiśniku i wykorzystam. Piękne zdjęcia.
Pokaż mimo toBardzo pożyteczna książka, zwłaszcza dla osób, które podjęły decyzję o przejściu na wegetarianizm czy weganizm bez przeczytania ton tekstów o zbalansowaniu potencjalnych niedoborów składników odżywczych.
Pierwsza część książki to solidna porcja wiedzy od dietetyczek specjalistek, które wyraźne mówią, jakie są korzyści i pułapki diety wegańskiej oraz jakich produktów nie możemy pomijać, co należy suplementować etc. Jest też sporo informacji o składnikach, które warto mieć zawsze w szafkach jako wegański "must have".
Książka pomaga mi na co dzień, gdy zastanawiam się, co zrobić na obiad czy śniadanie. Okazuje się, że bardzo wiele potraw można łatwo przerobić w ich wegańskie odpowiedniki.
Książka z pewnością sprawdzi się weganom stawiającym pierwsze kroki w kuchni roślinnej, wegetarianom i wszystkim innym dążącym do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych.
Bardzo pożyteczna książka, zwłaszcza dla osób, które podjęły decyzję o przejściu na wegetarianizm czy weganizm bez przeczytania ton tekstów o zbalansowaniu potencjalnych niedoborów składników odżywczych.
więcej Pokaż mimo toPierwsza część książki to solidna porcja wiedzy od dietetyczek specjalistek, które wyraźne mówią, jakie są korzyści i pułapki diety wegańskiej oraz jakich produktów nie...
Świetny przewodnik dla każdego, kto jest ciekawy i chętny, by próbować nowych potraw. Nie musimy oczywiście od razu rezygnować z dotychczasowego stylu życia i jedzenia mięsa. Dla osób, które lubią poznawać nowe smaki, będzie to jednak niezwykła okazja do wypróbowania kuchni wegańskiej. Sama przyznaję, że raczej trudno mi pozbyć się całkowicie potraw mięsnych z domowego menu, ale jeśli akurat przyjdzie ochota zrobić coś, co nie tylko jest smaczne, pięknie wygląda, ale jest też wyjątkowo zdrowe, to dlaczego z tego nie skorzystać?!
Tak czy inaczej z książki dowiecie się wielu ważnych informacji o wartościowych składnikach odżywczych, o produktach "superfoods" oraz o tym, w jaki sposób skutecznie zamieniać przetworzoną żywność na tę zdrowszą. Teoretyczną część książki, autorki przygotowały w sposób niezwykle staranny i dokładny, a jednocześnie jest napisana przystępnym językiem, zrozumiałym dla laików takich, jak ja. W części praktycznej oczywiście są przepisy na wegańskie śniadania, obiady, desery czy kolacje, a dokładniej na potrawy, które możemy w nich podać. Podział na pory roku, ułatwia nam opanowanie wiedzy co do sezonowej dostępności produktów na rynku spożywczym.
Świetny przewodnik dla każdego, kto jest ciekawy i chętny, by próbować nowych potraw. Nie musimy oczywiście od razu rezygnować z dotychczasowego stylu życia i jedzenia mięsa. Dla osób, które lubią poznawać nowe smaki, będzie to jednak niezwykła okazja do wypróbowania kuchni wegańskiej. Sama przyznaję, że raczej trudno mi pozbyć się całkowicie potraw mięsnych z domowego...
więcej Pokaż mimo toPrzepisy proste, szybkie, składniki łatwo dostępne. Do tego autor serwuje nam świetny wstęp o diecie weganskiej i składnikach.
Przepisy proste, szybkie, składniki łatwo dostępne. Do tego autor serwuje nam świetny wstęp o diecie weganskiej i składnikach.
Pokaż mimo toRzeczowa i przejrzysta z praktycznymi poradami.
Rzeczowa i przejrzysta z praktycznymi poradami.
Pokaż mimo to