Fit desery. Na słodko bez cukru

Okładka książki Fit desery. Na słodko bez cukru autorstwa Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Ewa Sypnik-PogorzelskaMagdalena Jarzynka-Jendrzejewska Wydawnictwo: Wydawnictwo RM poradniki
poradniki
2024-01-17
2024-01-17
Kto nie lubi słodyczy? To naturalne, że tak bardzo nam smakują – kiedy receptory smakowe znajdujące się na języku wyczują słodkość, w mózgu uwalniają się hormony szczęścia. To dlatego tak trudno jest odmówić sobie słodyczy. Wiadomo jednak, że zbyt duża ilość cukru szkodzi.

Nie będziemy cię czarować, że od jedzenia naszych słodyczy nie przytyjesz, bo to nieprawda! Każdy nadmiar energii – nawet ten, który pochodzi z najzdrowszych produktów – powoduje przyrost wagi.

Czy można zatem, nie rezygnując z deserów, jeść zdrowo i dbać o sylwetkę? Można! Nie bój się słodkiego smaku, ale naucz się wybierać i robić takie słodycze, które nie tylko będą smaczne, lecz także zdrowe.
W książce znajdziesz przepisy na desery bez białego cukru, słodzone owocami (bananem, daktylami),miodem, zamiennikami cukru typu ksylitol i erytrytol oraz syropami.

Zrób z nami fit desery:
- lody, sorbety i koktajle,
- musy i puddingi,
- owoce i orzechy w czekoladzie,
- naleśniki, placuszki, omlety, gofry,
- ciasteczka i ciasta
- muffinki.

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.

Kup Fit desery. Na słodko bez cukru w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Fit desery. Na słodko bez cukru

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fit desery. Na słodko bez cukru

Jak piękne mogłyby być życie, gdybyśmy mogli przez cały czas, bez konsekwencji dla naszego zdrowia, objadać się słodyczami… Prawdą jest, że cukier, a dokładniej jego nadmiar, odpowiada za przyspieszone procesy starzenia się skóry oraz wiele schorzeń. Brzmi groźnie, ale nie chodzi o to, by się bać słodyczy. Trzeba spożywać je z umiarem, a najlepiej szukać alternatywnych zamienników, które nie dość, że są zdrowe, to smakują równie dobrze. „Fit desery” to doskonała porcja słodkości na pyszne łakoci bez dodatku cukru. Książka została przygotowana przez dyplomowane dietetyczki oraz ekspertki zdrowego odżywiania. Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejweska pokazują jak przygotować fit lody, sorbety, koktajle czy puddingi. Zdradzają również przepisy na wyśmienite placuszki, gofry czy ciasteczka. Jest prosto, smacznie, zdrowo i nadal słodko! A o to przecież w życiu chodzi. Zaproponowanymi przez autorki przepisami może zajadać się cała rodzina a do zjedzenia „domowego kisielu bardzo owocowego” lub „muffinek bardzo jabłkowych” nie trzeba będzie nikogo namawiać. Łakocie same znikną z talerza zaraz po ich podaniu. Palce lizać!

Większość z nas stara się dbać o siebie i swoje zdrowie. A z drugiej strony lubimy słodkości mimo iż niekoniecznie nam służą. I tutaj z pomocą przychodzi nam wydawnictwo RM oraz dwie dietetyczki Magdalena Jarzynka- Jendrzejewska oraz Ewa Sypnik- Pogorzelska oraz ich książka "Fit desery. Na słodko bez cukru" Autorki na samym początku opowiadają nam o smaku słodkim oraz substancjach słodzących zastępujących cukier. Następnie mamy bazę rewelacyjnych przepisów na słodkości bez cukru. Czy one mogą smakować dobrze? Oczywiście, że tak. Są tu przepisy na lody, koktajle, musy, puddingi owoce w czekoladzie, naleśniki, omlety, gofry, ciasta i ciasteczka. Każdy z nich zawiera składniki ogólnodostępne a przepisy są dla każdego. Oprócz dokładnego przepisu mamy apetyczne zdjęcia zachęcające do testowania. Ja sama bardzo często zamieniam cukier na przykład na erytrytol by zmniejszyć spożywanie białego cukru. Jako pierwszy przepis wypróbowałam ciasteczka czekoladowe, które mimo iż bez cukru bardzo smakowały moim łasuchom. Polecam, świetna książka.

Czy jest tu ktoś kto nie lubi słodkości? Ja jestem ich wielką fanką!

Niestety w tym momencie muszę się ograniczać, więc chętnie próbuję tych w nieco zdrowszej wersji.

Niedawno w moje ręce trafiła książka "Fit desery", która zawiera przepisy na wiele pyszności z wykorzystaniem właśnie zdrowszych produktów zamiast cukru. Zostały one podzielone na 13 rozdziałów (spis treści znajdziecie na kolejnych zdjęciach). Jest również krótki wstęp, z którego dowiemy się np. jak czytać składy produktów i pod jakimi innymi nazwami może ukrywać się cukier dodany a także czym zastąpić cukier i słodziki w zdrowszej wersji.

Przepisy tutaj zawarte są w mojej ocenie proste do przygotowania. Składają się w większości z zaledwie kilku kroków i wymagają niewielu, ogólnodostępnych składników. Część przepisów ma dołączone fotografie.

Przyznaję jednak z bólem, że niestety nie ma tutaj ani jednego przepisu, którego mogłabym użyć w 100%, ze względu na dietę eliminacyjną. Jeśli jest wegański to ma masło orzechowe, kakao czy pomarańcze w składzie.

Nie ma to jednak znaczenia w przypadku większości mojej rodziny (zgodnie uznali, że muffiny borówkowe są przepyszne!) i mam nadzieję, że za jakiś czas sama również będę mogła spróbować tych pyszności bez wyjątków. Na ten moment pozostaje mi wplatać tutaj zamienniki.

Czy jest tu ktoś kto nie lubi słodkości? Ja jestem ich wielką fanką!

28 użytkowników ma tytuł Fit desery. Na słodko bez cukru na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Fit desery. Na słodko bez cukru na półkach dodatkowych

Okładka książki Kuchnia wegańska na cztery pory roku Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Okładka książki Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Okładka książki Miód. Uzdrawiająca moc Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Miód. Uzdrawiająca moc Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Okładka książki Żywienie dziecka w pierwszym roku życia Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Monika Stromkie-Złomaniec, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Okładka książki BLW Metoda żywieniowa. Daj dziecku wybór Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Okładka książki Jak czytać i rozumieć etykiety Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Okładka książki Domowe kiszonki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Domowe kiszonki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska

Dietooporne. Kobiecy przewodnik po skutecznym odchudzaniu Magdalena Makarowska
Dietooporne. Kobiecy przewodnik po skutecznym odchudzaniu
Magdalena Makarowska Patrycja Kłósek-Bzowska
Jakoś tak się przyjęło, dosyć stereotypową, że z byciem kobietą wiąże się bycie na diecie. Jest bowiem sporo kobiet, które są na diecie notorycznie, nagminnie odmawiają sobie jedzeniowych przyjemności w imię szczupłej sylwetki i idealnego wyglądu. Wiele z nas przynajmniej kilka razy w życiu była na jakiejś diecie. Bardzo często są to tzw. „diety cud”, które obiecują szybkie zrzucenie kilogramów i albo wiążą się z głodówką, ale szybkim efektem jo-jo. Najważniejsza bowiem na drodze do zgrabnej sylwetki jest trwała zmiana nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń. A pomocna na tej drodze jest świadomość, że robi to nie tyle dla bycia szczupła, ile dla swojego zdrowia i życia. 24 stycznia na wydawniczym rynku pojawiła się pozycja, która zdecydowanie pomaga zdobyć tą świadomość. „Dietooporne. Przewodnik po skutecznym odchudzaniu dla kobiet” autorstwa Patrycji Kłósek-Bzowskiej i Magdaleny Makarowskiej wydany nakładem Wydawnictwa Feeria to mądra pozycja, która nie tylko zawiera dietetyczne wskazówki, ale przede wszystkim odwołuje się do naszej psychiki. Pierwsza bowiem zmiana musi dokonać się w głowie i w świadomości. Najczęściej jestem dość sceptycznie nastawiona do tego typu pozycji, ale ta kupiła mnie całościowym ujęciem tematu. Mówi ona o diecie nie tylko w temacie przepisów, składników i tego co jemy, ale porusza również kwestie psychologiczne z tym związane. Żeby zmienić sposób życia i jedzenia, który ma być trwały, musimy zacząć od zmiany myślenia. Wiedzieć po co to robimy i potrafić się skutecznie motywować. Książka ma pomóc nam zaakceptować siebie. Na każdym poziomie. Wskazówki żywieniowe nie mają pomóc dopasować nas do jakiegoś wymyślonego ideału, ale pomóc nam zmienić nawyki tak, by żyć zdrowo i dobrze się ze sobą czuć. Nie ma tu więc restrykcyjnych diet i zakazów, ale wskazówki, przykłady, przepisy. Autorki podkreślają, że w procesie zmiany trzeba pamiętać, by nie stawiać sobie nierealnych celów, ale powoli, stopniowo dokonywać zmian. W innym przypadku szybko się zniechęcimy, a nasza opinia o sobie tylko się pogorszy. Warto też pamiętać, by nie wymagać od siebie za wiele, by dopuszczać wyjątki i nie pozwolić, by przyjęte zasady nami rządziły. Potrzeba zmiany powinna wynikać z naszego wnętrza i przekonań, tylko wtedy może się udać. Książka podkreśla, by nie poddawać się mimo porażek, obrać sobie realistyczne cele, by nie przytłoczyć się nierealnymi oczekiwaniami. Przypomina, by nie porównywać się z innymi, a zacząć doceniać siebie. Niezwykle zainteresowała mnie też część dotycząca tego jak zerwać ze słodyczami i przestać podjadać. Dużym plusem tej pozycji są praktyczne wskazówki. Bardzo też podobały mi się porady dotyczące tego jak zdrowo jeść bez liczenia kalorii, bez presji, bez martwienia się o dietę podczas imprez i wyjazdów. A przykłady prostych i zdrowych przepisów są świetną inspiracją. Jest to bardzo ciekawa i mądra pozycja, po którą będę sięgać jeszcze nie raz. I Wam również serdecznie polecam. Za możliwość przeczytania książki bardzo dziękuję WYDAWNICTWU FEERIA.
SłonecznaStronaŻycia - awatar SłonecznaStronaŻycia
oceniła na71 rok temu
Niezależność finansowa i emocjonalna dla kobiet Anna Łukaszyn
Niezależność finansowa i emocjonalna dla kobiet
Anna Łukaszyn
Książka Anny Łukaszyn jest podręcznikiem nie tylko obsługi finansów, ale też dobrego życia. To taka wiedza o tym, co ważne w pigułce. Autorka poruszyła chyba wszystkie tematy, które mogą poprawić twoją codzienność, o ile dasz sobie czas i przestrzeń, aby skorzystać z jej wiedzy, doświadczeń i porad. Edukacja finansowa jest ważna, gdyż zbyt długo był to temat omijany, nie tylko w szkołach. Asertywne podejście do tego tematu, ale też do całego życia poprawia jego jakość. Przyjrzenie się strefie pieniędzy może budzić niechęć, ale lęk znika, kiedy temat przestaje być tajemnicą. Dzięki autorce, która wraz z lekturą jej książki staje się twoim osobistym coachem, poczujesz, że szczęśliwe i dostatnie życie jest możliwe. To poradnik, który według mnie powinny przeczytać nie tylko kobiety. Myślę też, że jest dla osób w każdym wieku. Choć opisane doświadczenia dotyczą osób dojrzałych, to dzięki zapoznaniu się z nimi młode osoby mogą uniknąć wielu błędów i rozczarowań. Porusza też ważny temat przemocy psychicznej, który wciąż jest tematem tabu. Chociaż to trudna kwestia, nikt nie jest w niej sam. Z każdej sytuacji jest wyjście, co pokazuje historia samej autorki. Podziwiam ją za odwagę podzielenia się nią. Tytuł książki mógłby brzmieć “Niezależność finansowa i emocjonalna (NIE TYLKO) dla kobiet”. Sama chętnie poleciłabym tę pozycję nastoletniej sobie i dlatego sprezentuję ją m.in. moim dzieciom.
Anna Chyżewska - awatar Anna Chyżewska
oceniła na81 rok temu
Węzły mentalne Bernardo Stamateas
Węzły mentalne
Bernardo Stamateas
"Nasz umysł działa przez 24 godziny na dobę, cały czas myślimy. Jakość myśli określa jakość naszego życia" tymi słowami Bernardo Stamateas rozpoczyna książkę "Węzły mentalne". 🔗🔗🔗 Wiele z naszych myśli i przekonań to węzły mentalne. Często sprawiają nam ból i cierpienie, a jednocześnie nas ograniczają. Większość węzłów jesteśmy w stanie rozwiązać sami, ale niektóre sprawiają , że nasza jakość życia się pogarsza. Autor pokazuje jak można zmienić punkt patrzenia na dany problem, co pozwoli nam na rozwikłanie węzła. W książce przestawionych jest 30 węzłów ( m.in. lęki, przejmuję się tym co ludzie mówią o mnie, żyję znudzony, utrata ukochanej osoby: żałoba, nie jestem szczęśliwy, jestem chory, przeżywam kryzys itd.). Poruszanych jest wiele tematów od perfekcjonizmu i problemów z opanowaniem gniewu, po ustalenie priorytetów, radzenie sobie z kryzysem i obsesyjnymi myślami. Książka jak przystało na autora jest zwięzła i przejrzysta. W każdym rozdziale poruszany jest jeden temat. Znajdziemy objaśnienie danego zagadnienia, czasem jakąś historię lub anegdotę z tym związaną, która skłania nas do zatrzymania się i przemyślenia danej kwestii. Po owym wstępie, następuje kilka pytań odnośnie omawianego tematu. Na pytania udzielone są krótkie i zwięzłe odpowiedzi. Wszystko jasno, prosto, bez zbędnego przedłużania.✊💥 Autor daje doskonałe przykłady i także pokazuje jak za pomocą pewnych narzędzi możemy ułatwić sobie życie. Zmiana perspektywy i patrzenia na pewne sytuacje może zmienić wszystko. Jak na poradnik książka jest naprawdę godna uwagi. Każdy rozdział można czytać oddzielnie, bo dotyczy zupełnie innych zagadnień. Nie trzeba mieć szerokiej wiedzy psychologicznej, żeby zrozumieć o czym jest mowa. Czasami pojawią się typowe hasła coachingowe, jednak one nas nie przytłaczają. To było moje drugie spotkanie z autorem. Oba uważam, za całkiem udane.💕💕💕💕 IG @zmowaksiazkowa
Zmowaksiazkowa - awatar Zmowaksiazkowa
oceniła na82 lata temu
Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica Christel Petitcollin
Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica
Christel Petitcollin
"Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica" to książka, która w sposób wnikliwy i praktyczny zajmuje się trudnym tematem separacji i rozwodu rodziców. Autorka zgłębia nie tylko emocjonalne aspekty tego procesu, ale również skupia się na praktycznych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa i zdrowego rozwoju dziecka w obliczu manipulacji ze strony drugiego rodzica. Jednym z najważniejszych aspektów poruszanym w książce jest umiejętność komunikacji z dzieckiem na temat sytuacji rodzinnej. Autorka zachęca do otwartej rozmowy, dzięki której dziecko może zrozumieć, co się dzieje i dlaczego, co jest kluczowe dla jego psychicznego i emocjonalnego bezpieczeństwa. Przedstawione w książce praktyczne rady dotyczące rozmawiania z dzieckiem są cennym narzędziem dla rodzica znajdującego się w trudnej sytuacji. Książka skupia się także na identyfikowaniu ukrytych metod manipulacji, z którymi dziecko może mieć kontakt ze strony drugiego rodzica. Autorka wskazuje na subtelne sygnały, które mogą świadczyć o tym, że dziecko staje się narzędziem w grze manipulacyjnej. Daje czytelnikowi narzędzia do rozpoznawania tych sygnałów oraz skuteczne strategie przeciwdziałania manipulacji. Ważnym elementem książki są także wskazówki dotyczące ochrony dziecka przed skutkami konfliktów między dorosłymi. Autorka podkreśla, jak istotne jest utrzymanie dla dziecka bezpiecznego i spokojnego środowiska, niezależnie od trudności sytuacji rodzinnej. Książka nie ogranicza się jedynie do aspektów emocjonalnych i psychologicznych, ale także porusza praktyczne kwestie związane z podziałem opieki nad dzieckiem. Czytelnik znajdzie tu wskazówki dotyczące funkcjonowania w różnych systemach dzielenia się opieką oraz radę, jak efektywnie odpierać ataki toksycznego rodzica. Podsumowując, "Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica" to kompendium praktycznej wiedzy dla rodziców stawiających czoła trudnej sytuacji rozwodowej. Książka w sposób zrozumiały i przystępny przedstawia narzędzia, które pomogą chronić zdrowie psychofizyczne dziecka oraz utrzymać zdrowe relacje rodzinne w trudnych czasach. Bardzo wartościowa i mądra! 💗
WolneLitery - awatar WolneLitery
Jak przekonać (prawie) każdego Jared Cooney Horvath
Jak przekonać (prawie) każdego
Jared Cooney Horvath
„Atticus zawsze nam powtarzał, że uprzejmość nakazuje rozmawiać z ludźmi o rzeczach interesujących dla nich, a nie dla nas”. Harper Lee Zabić Drozda Sztuka perswazji, dialog, komunikacja, przekazywanie informacji, a także słowna manipulacja, to coś, co nie tylko kształci się od dziecka, ale także służy do posiadania. Posiadania władzy, wykształcenia, pieniędzy, szacunku, czy kontroli. Książek w tych tematach powstało wiele, jednak niewiele z nich przydaje się w praktyce. To raczej swobodne dywagacje, które na dłuższą metę nic nie wnoszą, a już na pewno nie są przydatne dla młodszego czytelnika. Zaczynając czytać pozycję Pana Jareda Conney Horvatha myślałam, że to będzie kolejna nijaka książka, która do niczego mi się nie przyda, a przeczytam ją bardziej z ciekawości, a nie po to, aby z niej coś wyciągnąć. Mowa tutaj o tytule Jak przekonać (prawie) każdego. Moje zaskoczenie było bardzo duże, kiedy odkryłam, że w końcu trafiłam na coś konkretnego, mało tego na coś, co mogę polecić nawet młodzieży. Publikacja ta zawiera dwanaście lekcji, w których Autor, czerpiąc z badań naukowych, przedstawia nie tylko działania ludzkiego mózgu, ale także mechanizm zapamiętywania, oraz uczenia się, a także podpowiada, jak przekazywać informacje, aby zostać zapamiętanym i aby one utkwiły w głowie odbiorcy. Książka ta wspomaga, nie tylko przemawianie i prezentowanie informacji np. w pracy, ale także jest dużym naprawdę ciekawym poradnikiem dla młodzieży uczącej się, która ma problem z wystąpieniami publicznymi. Pozycja zawiera wiele przykładów, grafik, każdy rozdział posiada wskazówki, oraz podsumowanie najważniejszych treści. Możemy tutaj przeczytać rozdziały dotyczące stresu, kontekstu, wielozadaniowości, czy rozproszenia. Ja uwielbiam książki i poradniki psychologiczne. Jasne, ze nie każda jest dobra, wiele z nich pozostawia niesmak i są pisane bardziej dla reklamy Pisarza niż przydatności, ale Jak przekonać (prawie) każdego, to świetny zbiór nie tylko ciekawostek związanych ze sztuką konwersacji, ale także pomoc w unikaniu błędów podczas ważnej rozmowy, czy przemówienia. Myślę, także że będzie ona bardzo przydatna dla nauczycieli, którzy bardzo często posłuch wśród uczniów mają po prostu żaden. Największym atutem tej publikacji są bez wątpienia zdjęcia i wszelkiego rodzaju grafiki, wiadomo, że zapamiętujemy nieznaczne ilości tekstu, a jednak rysunek robi więcej. Nie wiem, czy to jest jakaś nowa seria z Wydawnictwa RM, ale byłoby super gdyby właśnie taka powstała o sztuce skutecznej komunikacji, konwersacji etc. Polecam Wam bez dwóch zdań, świetna lektura zwłaszcza dla tych, którzy interesują się szeroko pojęta psychologią. zaczytanizkawa.blogspot.com
AniaCzyta - awatar AniaCzyta
oceniła na82 lata temu
Dziedziczone blizny. Jak uwolnić się od traumy pokoleniowej i żyć swoim życiem? Sabine Lück
Dziedziczone blizny. Jak uwolnić się od traumy pokoleniowej i żyć swoim życiem?
Sabine Lück
"Taki mój los" - czasami stosujemy takie określenie wobec próby usprawiedliwienia trajektorii naszego życia, nie znając, powiedzmy, z  góry określonych jego kulis, że nic nie dzieje się z przypadku, a nasza konkretna historia zbudowana jest na solidnych fundamentach określonych przez przeszłość naszych rodzimych przodków. "Traumą międzypokoleniową nazywa się przeniesienie i wpływ bolesnych, nieprzepracowanych doświadczeń przodków na późniejsze pokolenia", dlatego tym bardziej warte i wskazane jest w wyruszenie w podróż ku przodkiniom i przodkom, bo to właśnie w ich losach, historiach można znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania Czytelnika o sobie samym, o jego osobie, zachowaniach i mechanizmach postępowania, gdyż "nie żyjemy tylko własnym życiem,  które otrzymaliśmy od rodziców — przodkowie przekazali nam w spadku dobre i bolesne doświadczenia, a wraz z nimi zaopatrzyli nas we wzorce radzenia sobie z życiem. Żyjemy więc także ich życiem, a nierzadko powtarzamy ich losy." Dla mnie osobiście najbardziej wartościową treścią tej lektury jest przedstawienie koncepcji międzypokoleniowego przekazywania traumy, a dalej pięć dziecięcych dróg uzdrowienia (przyjęcie roli wewnętrznego (nie)otoczonego opieką dziecka matki lub ojca; przyjęcie roli własnych rodziców, by ich nie absorbować; bycie rodzicami dla rodziców; bycie przykładem dla rodziców oraz strażniczka zła — introjektowany introjekt). Zaś najmniej przekonującą mnie częścią jest zbiór licznych ćwiczeń związanych z tematem przetwarzania i przerabiania traumy na różnych polach psychoemocjonalnych. Uważam, że jak na poważne zagadnienie, jakim jest trauma międzypokoleniowa, te ćwiczenia wydają mi się kuriozalnie, śmiesznawe i niepoważne jak na rangę osobistego, że tak ujmę, problemu. Aby móc w pełni zrozumieć swoje koleje losy i predyktory dokonywanych wybór, warto wybrać się w tę trudną, emocjonującą, ale niezwykle ważną i potrzebną podróż w przeszłość na spotkanie swoich przodów. Pełne zrozumienie i uszanowanie historii rodzinnej może nie odmieni nas samych z dnia na dzień, ale umożliwi pracę nad rozwojem i podążanie drogą życia przez siebie utorowaną, zbudowaną na solidnych filarach, na własnych warunkach, z uszanowaniem nie zawsze zrozumiałych i dobrych doświadczeń przodków. To od nas zależy, jaki obierzemy kierunek, w którą stronę podążymy znając i mając niemały bagaż doświadczeń swojej rodziny uwikłanej w traumę międzypokoleniową. Ale dla nas samych ważne i potrzebne jest poznanie i rozwiązanie tego kodu międzypokoleniowego; a to wszystko dla własnego dobra i lepszej jakości życia.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl
Ezoteryka dla rozważnych Katarzyna Południak
Ezoteryka dla rozważnych
Katarzyna Południak
Czy interesujecie się ezoteryką i tym jakie może mieć znaczenie w życiu? Powiem szczerze, że ja trochę tak, dlatego zawsze ciągnie mnie do poradników opisujących takie tematy i dzisiaj mam dla Was recenzję takiej właśnie książki, jaką jest „Ezoteryka dla rozważnych” Katarzyny Południak. Zatem, jeśli jesteście ciekawi tej książki, to zapraszam na recenzję! Książka ta opisuje tajemniczy świat, w którym nieznane spotyka się z racjonalnym. Napisana jest ona przez autorkę, która studiowała fizykę, a także przez lata pracowała jako psycholożka kliniczna. W swojej książce udowadnia, że ezoteryka wcale nie musi być wyzwaniem dla wątpiących. Dzięki tej książce można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy związanych z horoskopami, które z pewnością czytają osoby podchodzące do takich tematów sceptycznie. Można także poszerzyć swoją wiedzę na temat tarota, o którym zapewne każdy słyszał lub o numerologii, za pomocą której można wyliczyć liczby, które odgrywają dużą rolę w życiu. Dzięki tej książce można również dowiedzieć się tego co to są reiki i runy, o których nie wiedziałam wcześniej zbyt wiele. Za sprawą tej książki można też poznać różne kamienie i ich właściwości (sama niedawno zaczęłam nosić na ręce tygrysie oko). Oprócz tego można poczytać o intuicji i rytuałach, które mogą mieć wpływ na nasze życie. Poradnik ten napisany jest w prosty i zrozumiały sposób, występują w nim interesujące rozdziały, podrozdziały, a najważniejsze zagadnienia są wyszczególnione pogrubioną czcionką. Styl pisania autorki bardzo przypadł mi do gustu, czasami nawet bywał zabawny. Podczas czytania występowały fajne porównania zjawisk ezoterycznych do różnych aplikacji np. Wenus, która ma wpływ na sprawy sercowe została porównana do Tindera, albo jakaś inna planeta mająca wpływ na sprawy zawodowe do LinkedIn. Bardzo spodobał mi się taki luźny sposób, w jaki autorka podchodzi w tej książce do zagadnień ezoterycznych. Podobało mi się również to, że zostały opisane przykłady różnych osób, których życie lub trudna sytuacja, w której się znaleźli, zmieniły się dzięki kartom tarota, runom, czy numerologii. Fajnie też zostały opisane kamienie i ich właściwości, które ostatnimi czasy noszę jako biżuterię. Myślę, że ich działanie związane jest bardziej z efektem placebo niż z jakąś mocą. Jednak, jeśli komuś dzięki temu mają one pomóc, to noszenie ich bardzo fajnym pomysłem.  „Ezoteryka dla rozważnych” jest według mnie bardzo fajnie i ciekawie napisanym poradnikiem, za pomocą którego można bardziej poznać ezoterykę. Są w nim dokładnie opisane wszystkie najważniejsze zagadnienia, które mogą pomóc w zrozumieniu sytuacji, w której się znajdujemy. Mogą one również wskazać właściwą drogę lub nakierować na podjęcie odpowiedniej decyzji. Myślę, że ten, kto przeczyta tę książkę, nie będzie patrzył na ezoterykę jak na czarną magię, tylko jak na ciekawe zjawisko, które może pomóc w życiu, a nawet jeśli nie pomoże, to z pewnością nikomu nie zaszkodzi.
Martyna G - awatar Martyna G
Znajdź swoje miejsce. 22 rytuały uwolnienia od dziedzictwa emocjonalnego Natacha Calestrémé
Znajdź swoje miejsce. 22 rytuały uwolnienia od dziedzictwa emocjonalnego
Natacha Calestrémé
Jak napisałam w zapowiedzi „Znajdź swoje miejsce. 22 rytuały uwolnienia od dziedzictwa emocjonalnego” Natachy Calestreme od Wydawnictwo Feeria to pozycja, która bardzo mnie zaintrygowała. Książka premierę miała 15 lutego br. i choć przeczytałam ją jakiś czas temu na recenzję przyszedł czas właśnie teraz. Bo jak Wam w przystępny sposób zarekomendować poradnik o dziedzictwie emocjonalnym? Czy znacie termin dziedzictwa emocjonalnego? Ja z nim spotkałam się jakiś czas temu, kompletnie nie zapamiętując kluczowych jego aspektów. Już we wstępie Autorka pracująca w dziennikarstwie tłumaczy, że epi­ge­ne­tyka to „(…) To coś w rodzaju dzie­dzi­cze­nia pamięci przod­ków.” Może to brzmieć trochę jak fantastyka, ale Natacha Calestrémé powiązała swoje niepowodzenia na rynku zawodowym z faktem, że „jeden z jej dziad­ków po woj­nie został pozba­wiony moż­li­wo­ści wyko­ny­wa­nia swo­jego zawodu i ni­gdy nie pogo­dził się z utratą miejsca pracy; że jedna z jej babć cier­piała, nie mogąc zna­leźć swojego miejsca w cieniu przy­tła­cza­ją­cej oso­bo­wo­ści męża; że jeden z wuj­ków, uznany arty­sta, ni­gdy nie docze­kał się takiego miej­sca w pan­te­onie sław, na jakie zasłu­gi­wał; że jedna z cio­tek, bez­dzietna i nie­za­mężna, zna­la­zła się w miej­scu, o któ­rym z pew­no­ścią nie marzyła, gdy wsku­tek zawodu miło­snego zde­cy­do­wała się przy­wdziać habit.” Brzmi trochę jak fantastyka? Czyżby? Nie ukrywam, że publikacja istotnie mnie zaskoczyła. Jak nie czytać z przymrużeniem oka wyznania autorki, która twierdzi, że udało się jej „(…) dotrzeć do ukry­tego zna­cze­nia dręczących ją pro­ble­mów. Mię­dzy wła­snymi bole­snymi doświad­cze­niami, a tymi, które były udzia­łem jej krew­nych, ist­niał pewien powta­rzalny sche­mat: ich mniej­sza lub więk­sza cyklicz­ność.” Niemniej jednak książka zawiera wiele cennych spostrzeżeń i uwag jak chociażby również że wstępu; „(…) każde bole­sne doświad­cze­nie dre­nuje naszą ener­gię. Kłót­nie, żałoba, upo­ko­rze­nia, wypadki, prze­moc, strach czy nawet drobne bolączki zatru­wa­jące nam życie na co dzień – wszystko to gene­ruje serię sta­nów emo­cjo­nal­nych, z któ­rych nie zda­jemy sobie sprawy…” Nie mogę więc jednoznacznie stwierdzić, że książka to stek bzdur na temat realnego wpływu doświadczeń naszych przodków na to co dzieje się sto, pięćdziesiąt lat później w naszym życiu. Bynajmniej…. Poradnik składa się ze wstępu, części pierwszej zatytułowanej „Bilans” oraz części drugiej o znamiennym tytule „Być szczęśliwym wśród innych”. W pierwszej części autorka skłania nas do refleksji nad miejscem, które zajmujemy w życiu. Nie tylko z perspektywy naszego życia zawodowego, lecz także miejsca w społeczeństwie, miejsca w grupie odniesienia, miejsca w naszej rodzinie tej bliższej i tej dalszej. W rozdziale drugim Natacha Calestrémé zachęca nas do zastanowienia się i przestudiowania naszych niepowodzeń. Skłania nas ku stwierdzeniu, że przeciwności losu, których doświadczamy są po coś i z czegoś wynikają. Nie odbiera nam jednak mocy sprawstwa twierdząc, że jesteśmy ofiarami. Płynnie przechodzi do trzeciego rozdziału, w którym omawia cechy, zalety, determinanty dziedzictwa emocjonalnego, z którym – nie ukrywam – miałam największy problem w trakcie czytania. Ostatni rozdział zawarty w części drugiej poradnika poświęcony został całkowicie naszemu życiu zawodowemu. W tym fragmencie książki dowiemy się jak znaleźć pracę. Autorka serwuje nam kolejne kroki, które mają nam pomóc w odnalezieniu swego miejsca w zawodowym świecie, miejsca, z którego będziemy usatysfakcjonowani. Nakazuje nam: „Zamknij swoje rany.”, „Uwol­nij się od dzie­dzic­twa emo­cjo­nal­nego.” czy „Wyjdź poza ogra­ni­cza­jące cię prze­ko­na­nia.” Niestety łatwo napisać, łatwo przeczytać, trudniej wdrożyć w życie. I właśnie z tym mam największy problem w poradnikach tego typu. Oprócz wartości poznawczej, edukacyjnej nie do końca zrozumiałam przesłanie. Mimo, że autorka w wielu miejscach wskazała proste praktyczne ćwiczenia, jak na przykład „stwórz tabelę z listą traum, jakich doświad­czy­łeś”, uzupełnij tabelkę emocjonalną pokazując wręcz jej przykład itd. nie potrafiłam zastosować przeczytanych rad i rozwiązań w moim codziennym życiu. Przeczytałam, dowiedziałam się, nie zastosowałam. Przeczytaj, dowiedz się i może właśnie TY zastosujesz. Czytając recenzje pamiętajcie proszę zawsze, że nie wszystko jest dla wszystkich. Nie ma jednych obiektywnych prawd i uniwersalnych rozwiązań pasujących wszystkim, w taki sam sposób. Dlatego warto czytać książki, które nawet nie zachwyciły innych odbiorców. Za możliwość zapoznania się z lekturą bardzo dziękuję Wydawnictwu Feeria.
SłonecznaStronaŻycia - awatar SłonecznaStronaŻycia
oceniła na71 rok temu
(Naprawdę) dobrze cię widzieć. Niezbędnik przetrwania dla nieporadnych społecznie Nicolas Mera
Nicolas Mera
Hej! Naprawdę dobrze Cię widzieć! Cieszę się, że jesteś. Dobra, przyznajcie się - Wy to raczej z tych nieśmiałych, czy typowe dusze towarzystwa? Ja jestem pół na pół. Często o sobie mówię, że jestem typowym ekstrawertykiem, który potrzebuje dużo akcji wokół, ale ostatnimi czasy zauważyłam, że coraz częściej wybieram samotność z książką, zamiast paplaniny z koleżanką. Nie mam też jakiejś dużej potrzeby zaczepiania ludzi w pociągach czy kolejce w sklepie. Aczkolwiek muszę zaznaczyć, że wkurza mnie wszechobecny hejt na ekstrawertyków - szanujmy się wszyscy!" Naprawdę dobrze Cię widzieć" to wspaniały, lekko napisany i posypany świetnym humorem - niezbędnik przetrwania dla nieporadnych społecznie. Autor dzieli się radami jak ogarnąć swoje życie towarzyskie, wieloma śmiesznymi anegdotkami i historiami z życia wziętymi. Jednak za tym całym zabawnym tonem, stoi bardzo użyteczna i myślę, że mocno funkcjonalna wiedza, podana w cudownie lekki sposób. Autor uczy jak wyjść ze swojej strefy komfortu, pokazując jednocześnie, że bycie introwertykiem nie jest złe. Ta książka motywuje, inspiruje i skłania do refleksji. A do tego bawi! Dużo wyniosłam z tej pozycji i na pewno będę do niej wracać, żeby przypomnieć sobie niektóre porady. To co? Który jesteście team #introwertyk czy #ekstrawertyk ?A tam, kochajmy się jacykolwiek jesteśmy!
chaotyczna_ - awatar chaotyczna_

Cytaty z książki Fit desery. Na słodko bez cukru