Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie

Okładka książki Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie Agnieszka Cegielska
Okładka książki Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie
Agnieszka Cegielska Wydawnictwo: Burda Książki poradniki
213 str. 3 godz. 33 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Burda Książki
Data wydania:
2019-09-01
Data 1. wyd. pol.:
2019-09-01
Liczba stron:
213
Czas czytania
3 godz. 33 min.
Język:
polski
ISBN:
9788380536043
Tagi:
Zdrowie kuchnia
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
15 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
515
362

Na półkach:

Niestety nie zachwyciła mnie ta książka.... przepisy mało zachęcające, zdjęcia również mało profesjonalne i nieurzekające.

Niestety nie zachwyciła mnie ta książka.... przepisy mało zachęcające, zdjęcia również mało profesjonalne i nieurzekające.

Pokaż mimo to

avatar
709
532

Na półkach: , , ,

Książka przepięknie wydana. Lubię książki Pani Agnieszki. Co do tej jedne potrawy troszkę za proste by podawać je jako przepis ale w sumie każdy z nas jest inny. Bardziej niż przepisy były dla mnie opisy przypraw warzyw i owoców oraz ich dobroczynnego wpływu na organizm. Taka mini encyklopedia wiedzy . Polecam.

Książka przepięknie wydana. Lubię książki Pani Agnieszki. Co do tej jedne potrawy troszkę za proste by podawać je jako przepis ale w sumie każdy z nas jest inny. Bardziej niż przepisy były dla mnie opisy przypraw warzyw i owoców oraz ich dobroczynnego wpływu na organizm. Taka mini encyklopedia wiedzy . Polecam.

Pokaż mimo to

avatar
337
278

Na półkach: ,

Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, pewnie wiecie, że jestem weganką. Lubię czasem pokazywać wegańskie produkty i posiłki, które przygotuję. Do większej ekspozycji tego hobby zachęciła mnie książka Naturalnie w kuchni – miałam okazję ją przetestować. Zrobiłam większość przepisów, które opracowała Agnieszka Cegielska i uwierzcie, każdy wyszedł bardzo dobrze. Spodobała mi się treść – składniki proste, niewyszukane, dostępne wszędzie. Często spotykałam się z roślinnymi przepisami, które wymagały ode mnie dziwnych produktów, których nawet nie znałam. A tutaj prostota łączy się ze smakiem.

Naturalnie w kuchni to 60 prostych przepisów na obiady, śniadania, koktajle. Bardzo łatwo je przyrządzić i uwierzcie, jeśli zrobicie wszystko jak trzeba, uda Wam się. Nie musicie być mistrzami patelni. Ja nie jestem. Pamiętajmy, że zdrowie jest najważniejsze, a dieta jest podstawą. Ludzie mają świadomość, że to co jedzą truje ich i powoduje choroby, jednak oszukują się dalej. Bo taniej, bo łatwiej. Uwierzcie mi – zdrowa dieta nie jest droga, ani trudna. Ta książka to udowadnia. Osobiście zrezygnowałam z niewegańskich składników, typu masło czy ser, ale udało mi się je zastąpić i wiecie co? Dalej gorąco polecam wam tę książkę. Inspiruje. Sprawia, że gotowanie nie jest trudne i nie trzeba wymyślać nie wiadomo czego, żeby wysprzątać lodówkę z resztek.

Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, pewnie wiecie, że jestem weganką. Lubię czasem pokazywać wegańskie produkty i posiłki, które przygotuję. Do większej ekspozycji tego hobby zachęciła mnie książka Naturalnie w kuchni – miałam okazję ją przetestować. Zrobiłam większość przepisów, które opracowała Agnieszka Cegielska i uwierzcie, każdy wyszedł bardzo dobrze. Spodobała...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1496
667

Na półkach: , , ,

Agnieszka Cegielska  od lat propaguje zdrowy, idący w zgodzie z naturą styl życia. Najnowsza książka znanej pogodynki jest zarazem trzecią poświęcona naturalnej kuchni. Jestem na etapie wprowadzania prozdrowotnych  zmian w jadłospisie, dlatego z chęcią zapoznałam się z publikacją Cegielskiej.

Nie jest to typowa książka kucharska, a raczej przewodnik po naturalnej kuchni. Publikacja podzielona jest na rozdziały zawierające określoną kategorię potraw. Swoją kulinarną podróż rozpoczęłam od odżywczych koktajli, przechodząc przez pyszne śniadania, smakowite przekąski, kuszące słodkości, na bardziej konkretnych daniach kończąc. Poza samymi przepisami i całą masą zdjęć książka zawiera krótki opis konkretnych prozdrowotnych produktów spożywczych. Z przyjemnością odkrywałam supermoce spiruliny, korzenia maca, pigwy, pokrzywy, cebuli czy chociażby kapusty kiszonej.

Doceniam przemyślany układ publikacji i samą ideę, przyświecającą autorce. Czytałam z zaciekawieniem, niektóre informacje były mi już dobrze znane, ale natrafiłam również na sporo nowości. Przepisy cechuje prostota, każdy z łatwością może je przyrządzić samodzielnie.  Przyczepić można się co najwyżej do braku gramatury składników, chociaż osoby minimalnie aktywne kulinarnie nie powinny mieć z tym problemu. Dostępność niektórych,  bardziej wymagających składników może stanowić przeszkodę. Spiruliny, startego korzenia maca, komosy ryżowej czy chociażby czarnego sezamu raczej na próżno szukać w lokalnym spożywczaku. Po niektóre produkty trzeba wybrać się do specjalnych  sklepów z żywnością ekologiczną, co dla osób z mniejszych miejscowości może stanowić nie lada  problem. Naturalnie w kuchni spodoba się szczególnie szukającym inspiracji adeptom kuchni wege. Osoby na co dzień spożywające mięso mogą poczuć kulinarny niedosyt- książka zawiera wyłącznie przepisy wegetariańskie. 

Niektóre treści  powtarzają się kilkukrotnie w całej publikacji, co może nieco irytować.  Natrafiłam na kilka redakcyjnych krzaczków, które nie miały większego wpływu na treść. Cegielska postawiła na minimalizm, co się chwali, serwując konkretne informacje.  Mnie przekonała syntetyczna forma przekazu, ale bardziej wnikliwi  czytelnicy mogą czuć niedosyt. Pozostaje kwestia ceny książki, która może wydać się nieco wygórowana, biorąc pod uwagę chociażby niewielką ilość zaprezentowanych treści.  Publikacja została ładnie, a do tego całkiem solidnie wydana. Wolę nie wypowiadać się co  do estetyki  zdjęć- to już kwestia gustu i indywidualnych preferencji. Pierwszy raz natrafiłam na książkę wydaną w duchu  EKO, na papierze pozyskanym z lasów zarządzanych  zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i spełniającym wymagania znaku  ekologicznego Nordycki Łabędź.

Naturalnie w kuchni będzie to  idealna pozycja dla każdego, kto komponując jadłospis ma przede wszystkim na uwadze dbanie o własne zdrowie. Życie w zgodzie z naturą  nie wymaga wiele wysiłku, a daje wiele- dobre samopoczucie, energię i chęć do życia. Pomysły Agnieszki Cegielskiej mnie osobiście przekonały i z chęcią zapoznam się z pozostałymi propozycjami  prezenterki. Polecam!

Agnieszka Cegielska  od lat propaguje zdrowy, idący w zgodzie z naturą styl życia. Najnowsza książka znanej pogodynki jest zarazem trzecią poświęcona naturalnej kuchni. Jestem na etapie wprowadzania prozdrowotnych  zmian w jadłospisie, dlatego z chęcią zapoznałam się z publikacją Cegielskiej.

Nie jest to typowa książka kucharska, a raczej przewodnik po naturalnej kuchni....

więcej Pokaż mimo to

avatar
927
633

Na półkach: , , ,

Od dłuższego czasu nie czuję potrzeby jedzenia mięsa i staram się jego spożycie mocno ograniczyć. Nigdy jednak nie nazwę się wegetarianką, bo wiem, że gdy najdzie mnie ochota na kurczaka w mojej ulubionej panierce z siemienia lnianego, albo bigos staropolski, to po prostu to zjem. Niemniej jednak staram się jeść zdrowiej i bardziej świadomie. Czasami brakuje mi pomysłów na dania bez mięsa, ale "Naturalnie w kuchni" sprawiło, że ciekawych wegetariańskich przepisów w zanadrzu mam kilkadziesiąt! Niektóre już przyrządziłam, np. pieczone warzywa czy komosę ryżową z dynią i cukinią (wyszły pyszne),ale wiele przepisów muszę jeszcze wypróbować. W tej pozycji nie znajdziecie dziwnych, trudno dostępnych produktów, co jest wielkim plusem, bo łatwa dostępność składników, oraz szybki czas przygotowania potraw, to dla mnie priorytet.
Oprócz tego w książce Agnieszki Cegielskiej znajdziecie również wiele przydatnych informacji na temat właściwości niektórych składnikach użytych w przepisach, oraz zasadach zdrowego żywienia. Autorka swoją najnowszą książką udowadnia, że potrawy bez mięsa mogą być zdrowe, sycące i jednocześnie pyszne! ❤️

Od dłuższego czasu nie czuję potrzeby jedzenia mięsa i staram się jego spożycie mocno ograniczyć. Nigdy jednak nie nazwę się wegetarianką, bo wiem, że gdy najdzie mnie ochota na kurczaka w mojej ulubionej panierce z siemienia lnianego, albo bigos staropolski, to po prostu to zjem. Niemniej jednak staram się jeść zdrowiej i bardziej świadomie. Czasami brakuje mi pomysłów na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1433
920

Na półkach:

Biorąc pod uwagę współczesne badania już chyba nie wypada nam tak zupełnie ignorować wpływu jedzenia na nasze samopoczucie. Coraz bardziej zaczynam wierzyć w to, że nasza dieta może uchronić nas przed wieloma niebezpieczeństwami. Żyjemy niestety w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku, które ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Obniża naszą odporność i zdecydowanie sprzyja rozwojowi różnych chorób cywilizacyjnych. Czy możemy zrobić coś, co ograniczy wpływ tych złych czynników na nasz organizm? Oczywiście! Należy postarać się żyć bardziej ekologicznie, ograniczyć stres, znaleźć czas na sen i relaks oraz przede wszystkim wprowadzić do swojej diety jak najwięcej naturalnych składników. W tym ostatnim na pewno pomoże nam najnowsza książka Agnieszki Cegielskiej. "Naturalnie w kuchni" to bowiem zbiór 60 przepisów na potrawy, które nas wzmocnią, dodadzą energii i poprawią naszą odporność. Dzięki niemu poznamy mnóstwo sposób na zdrowe odżywianie, zrozumiemy dlaczego warto zaczynać dzień od pysznego koktajlu, wprowadzimy do naszej diety więcej warzyw i owoców, zaprzyjaźnimy się z lekkimi i ciepłymi śniadaniami, a jesienią na pewno będziemy zawsze pamiętali o wzmacniającym naparze z imbiru i goździków. Jednym słowem ta książka, to kolejny wspaniały przewodnik po produktach, które nasz organizm pokocha.
https://mufloneks.blogspot.com/2020/01/naturalnie-w-kuchni.html#more

Biorąc pod uwagę współczesne badania już chyba nie wypada nam tak zupełnie ignorować wpływu jedzenia na nasze samopoczucie. Coraz bardziej zaczynam wierzyć w to, że nasza dieta może uchronić nas przed wieloma niebezpieczeństwami. Żyjemy niestety w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku, które ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Obniża naszą odporność i zdecydowanie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
328
274

Na półkach:

Naturalne, zdrowe odżywianie się już od wielu lat ma swoich wielbicieli. Wiele osób zachwyca się naturalnymi daniami i wykorzystywaniem w kuchni naturalnych przypraw, które wspomagają nasze zdrowie. Jak pisze sama autorka tej książki, pożywienie to paliwo dla naszych organizmów. Sama również lubię zdrowe produkty. świadomość Polaków pod tym względem również wzrasta. Teraz na zakupach baczniej przyglądamy się składowi wybieranych produktów i staramy się, by było w nich jak najmniej konserwantów. Agnieszka Cegielska postanowiła podzielić się swoimi przepisami na naturalne dania, które będą zdrowe. A na dodatek przy każdym przepisie mamy opis jakiegoś jednego konkretnego produktu, który został wykorzystany w przepisie.

Podoba mi się sama idea, by książka była wydrukowana na papierze wyprodukowanym z celulozy pozyskiwanej z lasów zarządzanych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i spełniającym wymagania znaku ekologicznego Nordycki Łabędź. To zdecydowanie na plus, bo w końcu sama książka propaguje ideę ochrony planety. okładka książki jest twarda, więc idealnie nadaje się do kuchni.,

Niestety, na tym plusy tej publikacji się kończą. Warto pamiętać o tym, że w końcu mamy do czynienia jakby nie było z książką kulinarną. Tak więc oczekiwałam, że znajdę tam konkretne przepisy, konkretną ilość składników, którą muszę kupić, by przygotować danie. A tutaj ? Po prostu brak jest dokładnej gramatury, czego w takiej książce nie powinno tym bardziej zabraknąć. Nie wiem, jak mogło dojść do tak rażącego błędu. Czyli by przygotować jakieś danie, mam o tak ,,na oko" dorzucać składniki. Oczywiście wiadomo, że w niektórych przepisach gramatura jest zbędna, ale takich dań jest naprawdę niewiele. Mimo wszystko, nawet dla samej orientacji to jest po prostu nie do pomyślenia, by czegoś tak podstawowego zabrakło.

Również same wrażenia estetyczne nie są zbyt dobre. Owszem, mi to nie przeszkadzało, bo wiem, że papier wykorzystany do wydruku tej publikacji był wyprodukowany w zgodzie z naturą, ale niestety Ci, którzy płacąc, wymagają też tzw. ,,śliskiego, błyszczącego" papieru będą zawiedzeni. Zdjęcia na tym, wykorzystanym w tej publikacji wyglądają tak, jakbym sama znalazła jakiś przepis w internecie i wydrukowała go na domowej drukarce. Kolory nie są żywe. Są przygaszone. Na dodatek same zdjęcia potraw, które zostały tutaj zamieszczone również według mnie nie za bardzo pasują do tej pozycji. Przeglądając ją czułam się tak, jakbym dostała książkę jakiejś amatorki, która nie zna się na fotografii i robi amatorskie zdjęcia bez ładu i składu. Oczywiście znajdziemy tutaj też zdjęcia, które są idealnie skomponowane, cała potrawa wygląda na nich bardzo ładnie i apetycznie, ale takich jest niewiele. Nie wspomnę też o tym, że miejscami w książce znajdziemy zdjęcia potraw, które są ucięte, a na pierwszym planie widzimy autorkę, np. trzymającą talerz, na którym znajduje się potrawa.

Jednak co do samych przepisów, gdyby nie to, że nie ma podanej dokładnej gramatury, tak naprawdę nie miałabym do nich zarzutu. Większość jest prosta, wystarczy zaopatrzyć się w parę przypraw. Na dodatek podobały mi się te opisy naturalnych przypraw, warzyw, owoców, które są prozdrowotne.Same dopiski autorki również, są bardzo ciekawe i wiele się można z nich dowiedzieć. Szkoda, że ta warstwa estetyczna i brak gramatury przysłania samą treść książki.

,,Naturalnie w kuchni" to publikacja, która zawiera w sobie bardzo wiele ciekawych przepisów. Niestety brak w nich gramatury, co jest według mnie rażącym błędem. Również Ci, którzy są estetykami raczej się na niej zawiodą, bo zdjęcia dają wrażenie wyblakłych, a niektóre zdjęcia nie są zbyt estetyczne. Mimo wszystko trudno jest, pomimo ciekawego przepisu przygotować danie, kiedy nie wiemy, jaką ilość składników dokładnie odmierzyć. A szkoda, bo to mogła być naprawdę dobra książka kucharska i poradnik dotyczący zdrowego odżywiania w jednym. Szkoda, bo jest tylko interesującym poradnikiem.

Całą recenzję przeczytasz na blogu http://mojswiatliteratury.blogspot.com/2019/12/agnieszka-cegielska-naturalnie-w-kuchni.html

Naturalne, zdrowe odżywianie się już od wielu lat ma swoich wielbicieli. Wiele osób zachwyca się naturalnymi daniami i wykorzystywaniem w kuchni naturalnych przypraw, które wspomagają nasze zdrowie. Jak pisze sama autorka tej książki, pożywienie to paliwo dla naszych organizmów. Sama również lubię zdrowe produkty. świadomość Polaków pod tym względem również wzrasta. Teraz...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    23
  • Przeczytane
    19
  • Posiadam
    6
  • 2020
    2
  • Teraz czytam
    2
  • Książki 2022
    1
  • Made in Poland
    1
  • Zdrowie
    1
  • Kulinarnie
    1
  • Kat.: Zdrowie, uroda, lifestyle
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie


Podobne książki

Przeczytaj także