Jedzenie i picie w średniowieczu
- Kategoria:
- historia
- Tytuł oryginału:
- Essen und Trinken im Mittelalter
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
- Data wydania:
- 2019-10-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-10-28
- Liczba stron:
- 500
- Czas czytania
- 8 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788323140504
- Tłumacz:
- Liliana Lewandowska
- Tagi:
- historia jedzenie średniowiecze kuchnia
Jedzenie i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia, które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można było smacznego”.
Przezornie zapobiegam niebezpieczeństwu dalszego rozczarowania i oczekiwaniom, że znajdą się tu opisy radujących zmysły smaków i radości przy stole, jakie zawarte są w scenkach chłopskich Bruegla. To, co chcę przedstawić, to świat żywności, której brakowało nawet w normalnych czasach. Uważny czytelnik zapyta, czy wziąłem pod uwagę wiele świadectw, które nieustannie cytowane, zdają się potwierdzać wyobrażenia o średniowiecznym przepychu. Świadectwa te odwołują się do uroczystości, w przypadku których gospodarz nie skąpił niczego. „W Miśni, Szwabii i Frankonii jest historia żywienia w zwyczaju mówić do gości: bądźcie zadowoleni, że nie zjedliście wiele, wypijcie za to więcej […]. W Saksonii mówi się z kolei: najedzcie się do syta, drodzy przyjaciele. Item, pozostańcie w pokoju, jedzcie każdego dnia do syta”. Do dziś w Konstancji „tłusty czwartek” przed środą popielcową stanowi główne święto karnawału. Przypomina on także średniowieczną radość z ucztowania: w końcu do potraw dodadzą smalec. Słowo „tłusty” odnosi się bowiem do smalcu. Przysłowia mówią, że uroczystości były niegdyś limitowanym zwycięstwem nad pełną trosk codziennością.
Fragment Wprowadzenia
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 31
- 13
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Spodziewałam się nieco lżejszej lektury, ale Autor w tak pełny sposób opisuje średniowieczną żywność i napoje, że nie rozczarowałam się. Jak to zwykle w publikacjach przekrojowych o tej długiej epoce bywa, najpełniejszy obraz mamy dla późnego średniowiecza z uwagi na bogactwo źródeł, a znacznie mniej danych o wczesnym średniowieczu i jego rozkwicie.
W kolejnych częściach książki Autor opisuje artykuły żywnościowe (w tym sól),napoje (zwłaszcza wino i piwo) oraz związany z żywieniem porządek życia. Wspomniane zostały różnorodne artykuły spożywcze, te zapomniane oraz znane współcześnie. Publikacja zawiera wiele dygresji, co niektórym czytelnikom może przeszkadzać w odbiorze, są one jednak ciekawe i warte przeczytania. Autor opisuje przede wszystkim tereny obecnych Niemiec, ale z uwagi na kontakty polityczne i gospodarcze wspomina też o Polsce. Wielokrotnie wspomina także działalność poszczególnych cechów związanych z żywnością, jak również handel zwłaszcza w ramach Hanzy.
Tę książkę polecam wszystkim zainteresowanych życiem w średniowieczu, zwłaszcza profesjonalistom oraz grupom rekonstrukcyjnych.
Spodziewałam się nieco lżejszej lektury, ale Autor w tak pełny sposób opisuje średniowieczną żywność i napoje, że nie rozczarowałam się. Jak to zwykle w publikacjach przekrojowych o tej długiej epoce bywa, najpełniejszy obraz mamy dla późnego średniowiecza z uwagi na bogactwo źródeł, a znacznie mniej danych o wczesnym średniowieczu i jego rozkwicie.
więcej Pokaż mimo toW kolejnych częściach...
Bardzo ciekawa książka opisująca różne czynniki związane z piciem i jedzeniem.
Bardzo ciekawa książka opisująca różne czynniki związane z piciem i jedzeniem.
Pokaż mimo to