Ella zaklęta

- 2019-04-03
- 1997-01-01
- Andrzej Polkowski
- Poradnia K
- czary dziewczyna ekranizacja fantasy fantasy dla młodzieży literatura amerykańska magia niebezpieczeństwo poszukiwanie własnej tożsamości przeznaczenie wędrówka
- Ella Enchanted
- literatura młodzieżowa
- 2019-04-03
- Andrzej Polkowski
Gdy Ella przychodzi na świat, otrzymuje od szalonej wróżki Lucyndy dar bezwzględnego posłuszeństwa. Od tej chwili musi spełnić każde polecenie – nawet głupie, śmieszne i – co gorsza – również okrutne i niebezpieczne. W fantastycznym świecie krainy Kyrie, gdzie żyją jednorożce, centaury, elfy, olbrzymy i groźne ogry, dar Elli staje się istnym przekleństwem.
Kiedy ukochana matka Elli umiera, pozostawiając dziewczynę pod opieką ojca, ten wysyła ją do szkoły z internatem dla wysoko urodzonych panien. Doprowadzona do ostateczności, dziewczyna postanawia na własną rękę wytropić Lucyndę, aby zdjęła z niej fatalne zaklęcie. Rusza w nieznany świat szukać swojej wolności. Wkrótce na jej drodze staną niebezpieczne ogry, magiczne jednorożce i tajemniczy książę.
Książka w mistrzowskim tłumaczeniu Andrzeja Polkowskiego pełna jest magii, ale też wyjątkowej prawdy o nas samych i szukaniu swojej drogi. Ella ufa swojej intuicji i podąża za własnym wewnętrznym głosem, jest przy tym zdeterminowana i nieustraszona. To bohaterka, jakich potrzeba współczesnym dziewczynkom, bo często i one padają ofiarą klątwy posłuszeństwa…
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
To przeklęte posłuszeństwo
Nietrafione prezenty to dobrze znany problem. Przyjmowane i chwalone z fałszywym entuzjazmem, trafiają później w inne ręce albo pokutują na dnie szaf, wydobywane jedynie z okazji wizyt ofiarodawcy. Każdy, kto w duchu utyskuje na podarunek w postaci brzydkiego szalika, nieciekawej książki albo bezużytecznego bibelotu, powinien jednak podziękować losowi, bo przecież mógł trafić gorzej – na przykład gdyby narodził się w głowie amerykańskiej pisarki Gail Carson Levine i przyszedł na świat jako tytułowa bohaterka jej najpopularniejszej powieści.
W dniu narodzin Ella otrzymuje od wróżki prezent, którego nie będzie mogła zwrócić, wymienić ani schować w nieużywanej szufladzie. To dar posłuszeństwa (zwany również klątwą), który zmusza dziewczynę do wykonywania każdego wydanego jej polecenia, choćby było idiotyczne czy niebezpieczne. Ella zrobiłaby wszystko, by pozbyć się problemu, który uniemożliwia jej normalne życie. W końcu wpada na pewien pomysł…
Gail Carson Levine stworzyła własną wersję znanej baśni – o wiele ciekawszą i bardziej sensowną niż oryginał, ze zdecydowanie łatwiejszą do polubienia i lepiej przystającą do rzeczywistości bohaterką. Ella jest postacią, której po prostu chce się towarzyszyć – trudno nie martwić się o nią, gdy wpada w tarapaty, i nie cieszyć się, gdy odnosi, choćby i niewielkie, zwycięstwa nad swoimi nieprzyjaciółmi.
Świat wymyślony przez autorkę zasiedla mnóstwo magicznych istot. Spotkamy tu między innymi ogry, olbrzymy czy elfy, a każdy z tych gatunków ma pewne charakterystyczne cechy. Gdyby osadzić tę historię w zwykłej rzeczywistości, na pewno nie miałaby tak oryginalnego, wywołującego lekki dreszczyk klimatu i nie przyciągałaby niczym magnes. Nawet jeśli łatwo domyślić się, ku jakiemu zakończeniu zmierza akcja, przygody głównej bohaterki budzą zainteresowanie i wiele emocji.
„Ella zaklęta” to ciepła i pełna wdzięku opowieść, która zmusza do zastanowienia nad kwestią bezwarunkowego posłuszeństwa, manipulacji, a także uszczęśliwiania innych na siłę. Można ją polecać zarówno tym dziesięcio- czy jedenastoletnim, jak i znacznie starszym czytelnikom.
Małgorzata Pawlak
Popieram [ 7 ]
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Artykuły

Opinie [59]
Film o Elli bardziej przypadł mi do gustu. Książka inaczej rozgrywa historię kopciuszka w krainie elfów, gnomów, ogrów i wróżek. Książkowa Ella zmaga się z niechcianym darem. Ella filmowa ma pazur. Więc grzeczną i uroczą historię o książkowej Elli można podarować dziewięciolatce. A film obejrzeć z przyjemnością samemu.
Pokaż mimo toŻałuję, że nie dorwałam tej książki parę lat temu. Mam wrażenie, że bardziej bym się nią zachwyciła. Pozycja jak najbardziej na plus, bardzo ładna i nieoczywista baśń. Polecam
Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo fajnie napisaną bajką. Posiada naprawdę ciekawą fabułę, baśniowy klimat, dobrze zbudowane postaci. Zwłaszcza postaci kobiece. Z tego, co wyczytałam o autorce to lubi ona tworzyć silne i niezależne bohaterki, co bardzo mnie ucieszyło, bo ostatnio miałam pecha trafiać często na takie nijakie bądź płaczliwe dziewoje, które buta nie potrafiły zawiązać bez...
więcejKiedyś oglądałam film. Bardzo mi się spodobał dlatego jak tylko zobaczyłam tę książkę kupiłam ją. Przeczytałam i ... Uważam, że jest lepsza niż film. Ciekawie poprowadzona fabuła, wykreowana postać Elli nie jest mdła - potrafi walczyć i postawić na swoim.
Pokaż mimo toTo dobra młodzieżówka dla dzieciakó w wieku 12-15 lat (ja mam duuuużo więcej, ale i tak jestem zadowolona z lektury).
Bardzo miła i przyjemna książeczka! Otula jak ciepły kocyk <3
Pokaż mimo toBajka dla dzieci. Nie przebrnęłam. Za staram na to. Ale pewnie ma swój urok, kiedy ma się te 12 lat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna książka posiadająca wiele nawiązań do różnych baśni np. Kopciuszek. Ella jest świetnie napisaną postacią z którą chce się przeżywać wszystkie przygody i tarapaty w które wpada. Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Nie ważne czy czytelnikiem jest dorosły czy dziecko każdy znajdzie coś dla siebie. Gorąco polecam!
Pokaż mimo toJestem zauroczona tą powieścią. Skończyłam ją w trzy godziny. Czytałam do 4.30! Ale nie dało się oderwać od niej ♥️ cudowna historia o Elle, która otrzymała przy chrzcie dar, który stanie się jej przekleństwem. Otóż Ella musi wykonać każdy rozkaz. Każdy. Czujecie? No ja czułam z nią złość i frustrację, gdy ludzie wykorzystywali ten dar. Zwłaszcza jedna z przybranych sióstr....
więcejKsiążka "Ella zaklęta" to powieść autora Gail Carson Levine.
więcejGdy Ella przyszła na świat, otrzymała od wróżki Lucyndy dar bezwzględnego posłuszeństwa. Musi spełniać każde polecenie - głupie, śmieszne, a nawet niebezpieczne. Na początku pochodziłam do tej książki sceptycznie nastawiona. Myślałam, że jest to tylko książka o wróżkach albo elfach. Jednak trochę się...
Książkę ,, Ella zaklęta” warto schrupać z kilku powodów. Po pierwsze nie jest to słodka mini babeczka pokryta różowym lukrem i posypana perełkami. Nie, to konkretna babka piaskowa, która zachwyca swym niecodziennym smakiem i wyglądem. Daleko jej do lukierkowej słodyczy, zachwycając czytelnika znanymi składnikami, które są podane w nowej odsłonie. Wróżka chrzestna nie jest...