Fantom (3/2018)

- Skarpa Warszawska
- 2018-10-12
- 2018-10-12
- fantastyka
Fantom. Fantastyczny Dwumiesięcznik Nr 3 (7)/2018.
TEMAT NUMERU:
Krótka rozprawka o uczuciach cyberkowbojów, czyli co naprawdę obejrzeliśmy w drugim sezonie serialu Westworld - Adam Podlewski,
Reakcyjna debata: Co z tym Westworldem,
Dni Jakuba Wędrowycza - Hubert Olkowski,
Narkotyk w „narkotyku”. Fantastyka a substancje psychoaktywne - Sylwester Gdela,
Opowiadania:
• We wrześniową, gorejącą noc – Piotr Langenfeld,
• Mózgu, pracuj – Magdalena świerczek-Gryboś,
• Archiwum G – Kazimierz Kyrcz Jr,
• Effigies – Marta Kładź-Kocot.
Półka z klasyką:
• Nowy wspaniały świat – Aldous Huxley,
• Maciej Sprzęgaj, Adam Podlewski,
Wywiady:
• Możemy być kreatywni dosłownie wszędzie! – Peter V. Brett,
• Jestem nerdem! – Bernhard Kast (Military History Visualized),
• Mam fantastycznych czytelników – Aneta Jadowska,
• Mam jeszcze kilka asów w rękawie! – Dominika Tarczoń,
• Polska fantastyka nie jest nudna – Dawid „Fenrir” Wiktorski.
Artykuły:
• Fenomen young adult – Adam Podlewski,
• Retrofuturyzm i inne wizje metafantastyczne – Adam Podlewski, Maciej Sprzęgaj,
• Fatyszyzacja czytelnictwa – Maciej „Toudi” Pitala.
Komiksowo:
• Historia w komiksie – Robert Zaręba,
• Saladyn i Ryszard Lwie Serce.
Ponadto:
• fantastyczne ciekawostki,
• Copernicon 2018,
• Pęknięta korona,
• Pieśń o Warszawie (fragment).