Sztuka wojenna

- filozofia, etyka
- Firma Księgarska Olesiejuk
- 2017-01-01
- 2003-01-01
- sun tzu wojna strategia klasyka obca historia
Sztuka wojenna Sun Zi to prawdopodobnie najstarszy znany nam traktat o wojnie i rządzących nią prawidłach. Z pewnością jednak – najbardziej wpływowy. Była to podstawowa lektura strategów Wschodu od czasów starożytnych, a także w czasach bardziej nam współczesnych – podobno gdy w 1782 roku w Paryżu ukazało się drukiem nowe wydanie Sztuki wojennej, przeczytał je również Napoleon Bonaparte.
"Nie istnieje ustalony kanon tekstu "Sztuki wojennej"; w ciągu wielu wieków kopiowania zakradły się do niego pewne zmiany, podobnie jak do większości starożytnych rękopisów. Co więcej, klasyczny język chiński zapisywano bez interpunkcji, co powoduje, że można go odczytywać na wiele różnych sposobów. Wiadomo również, że w pewnych miejscach tekst jest niewątpliwie niepełny. To wszystko, wraz z dwuznacznością samego klasycznego języka chińskiego, powoduje, że żadne dwie interpretacje "Sztuki wojennej" nie są ze sobą identyczne. Pracując nad niniejszym tłumaczeniem korzystałem z jednej z najszerzej akceptowanych wersji tekstu, z okresu dynastii Song (960-1279 n.e.),a tam, gdzie pojawia się możliwość sprzecznych interpretacji, pozwoliłem, by moim tłumaczeniem kierował kontekst i naturalna równowaga prozy traktatu."
James Trapp - tłumacz, ze wstępu
Książka ta została wydana zgodnie z chińską tradycją introligatorską [...]. W Chinach arkusze papieru zadrukowywano tylko po jednej stronie, po czym składano na pół, drukiem na zewnątrz. Tak przygotowaną książkę umieszczano między dwiema deseczkami i zszywano razem przez dziurki znajdujące się przy wolnych brzegach złożonych kartek.
Książka mająca prawie 2500 lat, która jest jeszcze dzisiaj aktualna jest dobrą książką
Pokaż mimo toWspaniałe dzieło Mistrza Sun traktujące o strategii wojskowej. Jest to absolutny klasyk z którym należy się zapoznać.
Pokaż mimo toDodatkowo to wydanie zostało wzbogacone o "Sztukę wojenną" autorstwa Wu Qi oraz "Trzydzieści sześć podstępów" Tan Daoji co czyni tę książkę jeszcze ciekawszą.
Absolutny klasyk
Absolutny klasyk
Pokaż mimo to"Sztuka wojenna" została napisana prawie 2,5 tysiąca lat temu przez Sun Zi. Jest najstarszym podręcznikiem sztuki wojennej na świecie.
"Osiągnąć sto zwycięstw w stu bitwach nie jest szczytem umiejętności. Szczytem umiejętności jest pokonanie przeciwnika bez walki".
"Sztuka wojenna" Sun Zi to klasyka, którą warto przeczytać.
więcej Pokaż mimo toJest to nieduża książeczka, którą bardzo szybko się czyta. Składa się z 13 rozdziałów, w których autor opisał zasady, dzięki którym dowódca z wojny wyjdzie zwycięsko.
"Osiągnąć sto zwycięstw w stu bitwach nie jest szczytem umiejętności....
Ciężko się ocenia tego typu klasyczne pozycje, poruszające tematy niby powszechnie znane, o których jednak na co dzień się nie myśli (no chyba, że czyimś hobby jest planowanie wojennych strategii). Co natomiast mogę powiedzieć na pewno, to że wydanie jest przecudowne! Natomiast swobodnie można sobie było natomiast podarować rozdział poświęcony przełożeniu filozofii wojennej Sun Zi na współczesne strategie biznesowe.
więcej Pokaż mimo toCiężko bawić się w recenzenta i pisać opinię o książce sprzed tysięcy lat, której znaczna część uchodzi dziś za truizmy. Z pewnością warto poświęcić jedno (krótkie) popołudnie przeczytać tę skromną objętościowo pozycję - choćby po to, aby zobaczyć, jak niewiele się w psychice człowieka od tego czasu zmieniło.
Pozycja obowiązkowa dla wszelkiej maści frustratów i dyktatorów ;)
Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla wszelkiej maści frustratów i dyktatorów ;)
Zdecydowanie nie moja ulubiona tematyka, ale książka, oprócz wartości historycznej, ukazuje kilka ponadczasowych zjawisk, które (raczej niestety) rządzą tą planetą, a może i wszystkimi planetami. W sumie ocena tak z braku laku, bo nie jest to książka którą da się ocenić w systemie 10 gwiazdek.
Pokaż mimo toWarto się zapoznać i porównać z Książę.
Warto się zapoznać i porównać z Książę.
Pokaż mimo toKlasyk. Ale nic mnie nie porwało w tej książce.
Klasyk. Ale nic mnie nie porwało w tej książce.
Pokaż mimo toCiekawa pozycja ,krótka i treściwa ,pokazuje jakich zasad powinien przestrzegać przywódca choć nie wszystko jest już aktualne to można sporo przełożyć na aktualne warunki.