Jerozolima. Miasto Boga

Okładka książki Jerozolima. Miasto Boga autora Ewelina Rubinstein, 9788379006908
Okładka książki Jerozolima. Miasto Boga
Ewelina Rubinstein Wydawnictwo: Psychoskok reportaż
reportaż
2016-10-20
2016-10-20

Kup Jerozolima. Miasto Boga w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jerozolima. Miasto Boga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jerozolima. Miasto Boga

Krotka książka, te 150 stron jest razem ze zdjeciami, plus użyto duzej czcionki. Rozdzialy też krotke, tematycznie róznie, bardziej bym powiedziala, że to zbior ciekawostek niż jakas zakrojona na szeroką skale prezentacja miasta. Wyszlo dość mało tresciwie, choc zgrabnie, i zostalo ujęte sporo sprzecznosci, odmienności, "niepodobieństw" występujących na co dzien w Izraelu. Może nawet dałoby rade to trochę porownać do rozbudowanego katalogu wydarzeń jakiegos miasta, takiej jakiejs fikusnej broszury wielotematycznej. Nie zebym próbowala być zlosliwa, bo to może byc atutem - ja w sumie znalazłam nie tak mało nowych informacji, fajnie sie czytalo o tym, że w takiej Jerozolimie w jakims miesiacu jest festiwal literatury, czy inne tego typu. Lektura lekka, chwilowa, chociaż tąpniecie z uwojskowieniem trochę dziala. Chyba zostal jakoś uchwycony klimat niektorych jerozolimskich cząsteczek :),jak ktos szuka przyjemnej, krótkiej lektury i ma ochote na "różne klimaty", chyba będzie zadowolony.

Inne spojrzenie na Jerozolimę,
książka dość zwięzła,
Ale z ciekawą optyką.
Myśli bardzo często poparte fotografią,

Inne spojrzenie na Jerozolimę,
książka dość zwięzła,
Ale z ciekawą optyką.
Myśli bardzo często poparte fotografią,

Ani to przewodnik turystyczny ani kompendium wiedzy o Jerozolimie, to taki zbiór osobistych wrażeń autorki z podróży, literacko i informacyjnie na poziomie kolorowych pisemek. Ze 150 stron wiele zajmują zdjęcia. Podane w książeczce ceny z 2016 już pewnie dawno się zdezaktualizowały. Owszem, było parę nowych szczegółów, np. o tatuowaniu sobie przez młodych Izraelczyków na przedramieniu numerów obozowych krewnych, którzy przeżyli Ausschwitz. Albo że z koloru i sposobu noszenia kipy można wiele wywnioskować o przekonaniach religijnych i politycznych ich właściciela. Błędne jest twierdzenie autorki, że nikt nie zmusza chrześcijanina do noszenia kapelusza w kościele w przeciwieństwie do Żyda, który z szacunku dla Boga musi mieć w synagodze, a często i na ulicy nakrytą głowę. Wręcz przeciwnie, z tego samego powodu – szacunku wobec Boga – chrześcijanin- mężczyzna ma obowiązek w kościele zdjąć nakrycie głowy, a przechodząc obok kościoła powinien z tego samego powodu kapelusza czy czapki uchylić w pozdrowieniu. Nie dotyczy to kobiet. Nie wiem, jak jest w Jerozolimie, ale w krajach zachodniej Europy pejsy bardzo często są sztuczne i przymocowane do kapelusza. Nosi sie je prywatnie i w czasie szabatu. W pracy obowiązuje strój europejski, bez pejsów. Zresztą wiele firm na całym świecie ma swoje wymagania, dotyczące ubioru pracowników. Ogólnie – bardzo chaotyczne i wyrywkowe informacje. Można przeczytać, ale nie trzeba.

151 użytkowników ma tytuł Jerozolima. Miasto Boga na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Jerozolima. Miasto Boga na półkach dodatkowych

Ewelina Rubinstein
Ewelina Rubinstein
Ewelina Rubinstein- dziennikarka, pisarka. Autorka wielu reportaży o tematyce społecznej i bliskowschodniej. Zadebiutowała mini- powieścią "Nina. Prawdziwa historia" w 2014 r., którą zdobyła sobie uznanie wielu Czytelników. W 2016 r. pojawiła się jej kolejna książka "Jerozolima. Miasto Boga", a na początku listopada br. zbiór reportaży "Niczyj. Prawdziwe oblicza bezdomności". Jej teksty publikowaną są również na łamach wielu portali internetowych, w czasopiśmie "Midrasz" oraz w prasie izraelskiej. Laureatka wielu konkursów dziennikarskich.

Cytaty z książki Jerozolima. Miasto Boga

Ewelina Rubinstein Jerozolima. Miasto Boga Zobacz więcej