SELF-REG
- poradniki dla rodziców
- Self-Reg: How to Help Your Child (and You) Break the Stress Cycle and Successfully Engage with Life
- Mamania
- 2016-10-01
- 2016-10-01
- Natalia Fedan
- sel-reg samoregulacja rodzicielstwo wychowanie
Na naszych oczach, wbrew obiegowej opinii o bezstresowym wychowaniu, dorasta pokolenie dzieci i młodzieży, które na co dzień zmaga się ze zbyt wysokim poziomem stresu. W rezultacie mamy wśród młodej generacji eksplozję problemów emocjonalnych, społecznych, zdrowotnych, kłopotów z zachowaniem i uczeniem się. Niewielu rodziców jest w stanie rozpoznać ukryte stresory, z którymi borykają się ich dzieci.
"SELF-REG" to przełomowa książka dla rodziców, w której Stuart Shanker proponuje naukę samoregulacji, mającej pomóc dzieciom samodzielnie zmienić ich zachowanie. Identyfikacja i zarządzanie emocjami pozwalają dzieciom powrócić do stanu zrównoważenia, który jest niezbędny do rozwoju.
Opanowanie umiejętności samoregulacji wesprze dziecko w radzeniu sobie z trudnymi doświadczeniami, nauczy przezwyciężać frustracje, lepiej się koncentrować, kontrolować impulsywność. Poprawia też umiejętność współpracy z innymi i zwiększa zdolność do uczenia się nowych rzeczy.
"SELF-REG" daje rodzicom przekonanie, że ich dziecko może w pełni zrealizować swój potencjał, jeśli tylko zaoferujemy mu narzędzia potrzebne do radzenia sobie ze stresem i presją współczesnego świata. Mocno poparte wiedzą naukową techniki Stuarta Shankera wywarły znaczący wpływ na dzieci i ich rodziców. Efektem programu przeprowadzanego przez autora wśród setek tysięcy kanadyjskich dzieci była znacząca poprawa w zakresie zachowania i osiąganych wyników w nauce.
Jest troszeczkę "amerykańska", zaprezentowane przykłady "z życia" trochę magicznie rozwiązywane ("zauważyłem że X nie lubi światła i przedszkolanka była wdzięczna na całe życie i wiedziała już jak stosować self-reg podczas pracy z dziećmi"),jest dużo zaciemniania przekazu informacjami o rzekomym działaniu mózgu prawe-lewe półkule itd. i ewolucyjnej konsekwencji naszych ludzkich działań (to raczej ogólna tendencja). Ale bądź co bądź nawet jeśli w każdym rozdziale tłuczone jest niemal to samo, to warto przeczytać,zastanowić się, "odbetonować" mózg i spojrzeć na dziecko i siebie jeszcze i jeszcze raz. Trudno nie zgodzić się z ogólnym przekazem książki i odczarować panoszące się, "jedyne prawdziwe", a jednak krzywdzące podejscia do tych spraw. 6.5
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSelf-reg” zawiera liczne opisy i wyjaśnienia związane z biologicznymi aspektami trudnych emocji. Znajdziesz w niej wskazówki jak radzić sobie ze stresem i regulować emocje. Książka może być przydatna dla nauczycieli i pedagogów, ponieważ zawiera wiele wskazówek do pracy z konkretnymi trudnościami, które można zauważyć wśród młodzieży w wieku szkolnym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o dość cennej treści, ale nieco za bardzo rozwleczona. Autor zwraca uwagę na to, że powinniśmy dzieci uczyć samoregulacji, a nie samokontroli. Na wielu przykładach pokazuje, że można znaleźć przyczynę nieakceptowalnego czy trudnego zachowania dziecka i nauczyć je, jak może samodzielnie sobie poradzić z emocjami, które powodują takie trudne momenty. Mam wrażenie, że całą książkę czytałam, czekając na jakieś konkretne "zrób to", "zrób tamto", ale tego tu nie ma. Jest to bardziej przedstawienie koncepcji i zachęta do poszukiwania opisanych mechanizmów w życiu swojej rodziny. Perspektywa prezentowana w książce może ułatwiać harmonijne rodzinne życie.
Książka o dość cennej treści, ale nieco za bardzo rozwleczona. Autor zwraca uwagę na to, że powinniśmy dzieci uczyć samoregulacji, a nie samokontroli. Na wielu przykładach pokazuje, że można znaleźć przyczynę nieakceptowalnego czy trudnego zachowania dziecka i nauczyć je, jak może samodzielnie sobie poradzić z emocjami, które powodują takie trudne momenty. Mam wrażenie, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam, bo ciekawią mnie tematy samoregulacji, ale czuję się rozczarowana. Większość książki to dywagacje dookoła, sporo przykładów, ale tak naprawdę nie czuję, żebym była po niej mądrzejsza. Większość tego, co przeczytałam, to ogólne założenia, baaaardzo dużo teorii, a baaaaardzo mało praktyki i właściwie można podsumować: dla każdego co innego, więc w sumie kombinuj, co Tobie lub Twojemu dziecku pomoże.
Sięgnęłam, bo ciekawią mnie tematy samoregulacji, ale czuję się rozczarowana. Większość książki to dywagacje dookoła, sporo przykładów, ale tak naprawdę nie czuję, żebym była po niej mądrzejsza. Większość tego, co przeczytałam, to ogólne założenia, baaaardzo dużo teorii, a baaaaardzo mało praktyki i właściwie można podsumować: dla każdego co innego, więc w sumie kombinuj,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to poradnik krok po kroku, a bardziej sugestia, jak podejść do nieraz trudnego tematu uczenia dzieci (i siebie!) samoregulacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęło się. Gdy zostajesz rodzicem, w Twojej biblioteczce kryminały czy biografie muszą zrobić nieco miejsca wszelkiej maści poradnikom wychowawczym. :)
'Self-Reg' nie odkrywa Ameryki - w formie ładnie brzmiącego podejścia opakowano właściwie niby to, z czego wszyscy odruchowo zdajemy sobie sprawę. Jednak, jak to w życiu, czasem dobrze po prostu o tym raz jeszcze przeczytać, przemyśleć, wdrożyć. Pożyteczna lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Self-Reg' nie odkrywa Ameryki - w formie ładnie brzmiącego podejścia opakowano właściwie niby to, z czego wszyscy odruchowo zdajemy sobie sprawę. Jednak, jak to w życiu, czasem dobrze po prostu o tym raz jeszcze...
Bardzo dobra książka. Autor w ciekawy sposób opisuje funkcjonowanie ludzkiego organizmu w warunkach stresu. Tłumaczy sens wielu dziecięcych zachowań, które z pozoru wydają się go pozbawione. Nie jest to typowy poradnik z gotowymi rozwiązaniami, ale czytelnik otrzymuje wyjaśnienie przyczyn wielu problemów i szansę na lepsze zrozumienie swojego dziecka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmienia perspektywę, zawiera ciekawe opisy działania mózgu, przykłady uwiarygodniają działanie teorii ALE! To spokojnie materiał na 40-50 stron! Przerost formy nad treścią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę rozwleczona. Sama treść uważam, że przydatna i warta przyswojenia ale z tej książki "wchodzi" ciężko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZarządzanie emocjami, pisane jako poradnik dla zdesperowanych rodziców, ale same mechanizmy można dostrzec i zastosować też u dorosłych.