Szewcy i inne dramaty

- 2006-01-01
- 2006-01-01
Centralnym zagadnieniem Szewców uczynił Witkacy nadejście nowego wspaniałego świata. W naukowej sztuce ze śpiewami wnikliwej analizie została poddana rewolucja i kierunek rozwoju społeczeństwa przyszłości. Wizjom historycznego kataklizmu nadał Witkacy kształt groteskowego spektaklu, bezlitośnie demaskującego wszelkie społeczne mity i utopijne wizje.
Kup Szewcy i inne dramaty w ulubionej księgarni
Oceny książki Szewcy i inne dramaty
208 użytkowników ma tytuł Szewcy i inne dramaty na półkach głównych- Przeczytane 161
- Lektury 3
- Literatura polska 2
- Studia 2
- Literatura piękna 1
- Typ A: Literatura piękna 1
- Klasyka (lektury) 1
Cytaty z książki Szewcy i inne dramaty
Lepiej jednak skończyć nawet w pięknym szaleństwie niż w szarej, nudnej banalności i marazmie.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szewcy i inne dramaty
Czytając ,,Wariata i zakonnicę" cały czas chodziły za mną słowa Sylvii Plath. Zacytuję je więc:
Tak, tak Herr Doktor.
Tak, tak Herr Wróg.
Jestem pańskim dziełem.
Pańską chlubą.
Dziecięciem ze szczerego złota,
Które roztapia byle krzyk.
Miotam się jak opętana.
Proszę nie myśleć, że nie doceniam pańskich starań.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak, tak Herr Doktor.
Tak, tak Herr Wróg.
Jestem pańskim dziełem.
Pańską chlubą.
Dziecięciem ze szczerego złota,
Które roztapia byle krzyk.
Miotam się jak opętana.
Proszę nie myśleć, że nie doceniam pańskich starań.
Genialne! Książka zawiera dramaty: "Szewcy" "W małym dworku","Janulka, córka Fizdejki", "Nowe Wyzwolenie", "Wariat i zakonnica", "Matka". Pierwsze trzy omawiałem w indywidualnych recenzjach. "Nowe Wyzwolenie" recenzuje trafnie "Anna" na LC:
"Król krytykuje postawy pozostałych bohaterów, uważa je za zdeprawowane. Jest uwięziony i wypuszczany w zależności od nastrojów pozostałych. Wierzy, że wszystko musi mieć jakiś sens. Zdaje sobie sprawę ze swoich błędów, kłamstw, zdrad – w przeciwieństwie do pozostałych. Wspomina własne walki za ideę, walki za Boga, który posiada dla niego wartość. Krytykuje społeczeństwo, że dla nich Bóg jest głupstwem materialnym. Oskarża społeczeństwo o materializm i bydlęcy pragmatyzm. Pyta Florestana o owoce jego poglądów, owoców, których nie widać. Oskarża społeczeństwo o obłudę, kłamstwo i blagowanie.
Towarzystwo zaś jest puste i skoncentrowane tylko na zabawie i doznawaniu przyjemności. Florestan zostaje umówiony z młodą dziewczynką, którą traktuje przelotnie jako chwilowe natchnienie. Początkowo w jej obecności nazywa ją „nowym ohydnym rajfurstwem” ale później zaczyna jej mydlić oczy i prawić komplementy.
Autor krytykuje także bezmyślnych, pustych "artystów" pozbawionych idei i wartości, których przykładem jest Florestan. Stwierdza, że twórczość stała się pusta i pozbawiona wartości, jest zlepkiem słów niczego nie wyrażających, bądź paradoksalnie ideą dla samej idei, słowem dla słowa.
Podsumowując, wartości w życiu odsuwane są do kąta."
"Wariata i zakonnicę" omawia wyczerpująco Kamila Ciesielska na: http://kmciesielska.blogspot.com/2013/11/wariat-i-zakonnica-witkacego.html
".....Wariat i zakonnica, dramat awangardowy z 1923 roku, to lapidarny utwór reprezentujący prześmiewczy stosunek pisarza do ustabilizowanej rzeczywistości i skostniałych form artystycznych. Przestrzeń dramatu zredukowana została do celi w zakładzie dla umysłowo chorych, w którym roi się spersonifikowanych lęków Witkacego. Świat zostaje przyrównany do domu wariatów, miejsca w którym artysta będąc indywidualnym twórcą zostaje zniewolony i pozbawiony możliwości tworzenia, gdyż uznany jest za niebezpiecznego furiata...."
A ostatnia "Matka" to pełna absurdów toksyczna miłość matki i syna
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Król krytykuje postawy pozostałych bohaterów, uważa je za zdeprawowane. Jest uwięziony i wypuszczany w zależności od nastrojów...