Matka Courage i jej dzieci

Okładka książki Matka Courage i jej dzieci autora Bertolt Brecht, 8360318034
Okładka książki Matka Courage i jej dzieci
Bertolt Brecht Wydawnictwo: Świat Literacki utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
Mutter Courage und ihre Kinder
2006-01-01
1967-01-01
83-60318-03-4
Stanisław Jerzy Lec

Kup Matka Courage i jej dzieci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Matka Courage i jej dzieci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Matka Courage i jej dzieci

„Matka Courage i jej dzieci” to tragikomiczny utwór sceniczny osadzony w realiach wojny trzydziestoletniej (XVII wiek). Część dramatu toczy się na terenie Polski, co dla samej sztuki nie ma większego znaczenia, podkreśla jednak fakt, że swoim przesłaniem nawiązuje ona do aktualnych wydarzeń (Brecht napisał „Matkę Courage…” w 1939 r. w reakcji na wybuch drugiej wojny światowej).

Utwór jest oczywiście antywojenny. Autor w krzywym zwierciadle groteski pokazuje ludzi żywiących się wojną – ludzi, dzięki którym konflikty zbrojne zawsze toczyć się będą. Brecht do tego stopnia chciał obrzydzić widzom postać Anny Fierling (tytułowej markietanki o pseudonimie „Matka Courage”),że już po premierze sztuki i jej pierwszych recenzjach wprowadził do tekstu kilka zmian (rzetelnie zaprezentowanych w niniejszym wydaniu). Ich celem było usunięcie lub przerobienie fragmentów, które za bardzo ocieplały wizerunek głównej bohaterki. Czy to się udało? Moim zdaniem – nie bardzo. Annę Fierling darzyłem bowiem sympatią do samego końca. Owszem, była rozgadaną i chciwą chytruską – ale swoje dzieci kochała. To, co robiła, robiła dla siebie i dla nich.

Jakie wrażenia? Momentami było śmiesznie, momentami niekoniecznie (głównie za sprawą zbyt jaskrawej groteski),czasem też powiało nudą (tu z kolei najbardziej zawiniły piosenki). Utwór jednak niewątpliwie ważny.

Pozdrawiam
6/10

Szukałam ponadczasowych mądrych cytatów, o których przeczytałam w jednej z opinii - nie znalazłam.

Może ma scenie było ciekawsze, do czytania, dla mnie słabo.

Może ma scenie było ciekawsze, do czytania, dla mnie słabo.

Zaskakujące, ale pomijając komedie jest to najlepszy dramat, jaki w życiu czytałem. Akcja jest spójna i przemyślana. Przesłanie wieczne. A wszystko otoczone ukochaną przeze mnie wojną trzydziestoletnią.

504 użytkowników ma tytuł Matka Courage i jej dzieci na półkach głównych
87 użytkowników ma tytuł Matka Courage i jej dzieci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Matka Courage i jej dzieci

Okładka książki Morderstwo w szybie windy Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Stephen Thiemann
Morderstwo w szybie windy Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Stephen Thiemann
Okładka książki Jesienny wieczór i inne dramaty Thomas Bernhard, Bertolt Brecht, Friedrich Dürrenmatt, Peter Handke, Rolf Hochhuth, George Tabori

Cytaty z książki Matka Courage i jej dzieci