Projekt Feniks. Powieść o IT, modelu DevOps i o tym, jak pomóc firmie w odniesieniu sukcesu

- informatyka, matematyka
- The Phoenix Project: A Novel about IT, DevOps, and Helping Your Business Win
- Helion
- 2016-04-22
- 2016-04-22
- 2013-01-10
- Tomasz Walczak
- devops manager IT
Niech ktoś uprzątnie wreszcie ten popiół! Gdzieś tu musi być Feniks...
Bycie menedżerem w potężnej, lecz przeżywającej poważny kryzys firmie w branży IT to nie bułka z masłem. Nigdy nie wiadomo, co czeka Cię następnego dnia i czy jeszcze tam pracujesz. Ale dzień, w którym nagle dowiadujesz się, że z pracy odeszli dwaj Twoi przełożeni, a Ty masz zająć gorący i niewygodny fotel wiceprezesa, naprawdę może przytłoczyć. Coś takiego spotkało właśnie Billa, bohatera tej niebanalnej opowieści.
Bill wcale nie chce zostać wiceprezesem. Wie, że każde potknięcie w tej roli będzie go kosztować utratę pracy. Wie też, że nie ma wyjścia — tylko od niego zależy, czy pracownicy dostaną pensje na czas i czy uda się wreszcie wdrożyć opóźniony, lecz kluczowy dla przyszłości firmy projekt Feniks. W poczuciu odpowiedzialności bierze się więc do pracy i... zmienia jej filozofię. Kto by się spodziewał, że dobrze funkcjonujący dział IT, który ułatwia komunikację i współpracę w całej firmie, może uwolnić tak potężną energię! Kto mógł przewidzieć, że dzięki wdrożeniu DevOps projekt Feniks wzleci tak wysoko!
Przeczytaj tę powieść, a zrozumiesz, jak ukryte mechanizmy mogą stymulować lub hamować firmę. To bezcenna wiedza, nie tylko dla członków działu IT...
To nie jest książka o IT, to nie jest książka o zespole, to nie jest książka o zarządzaniu firmą.
A dlaczego?
Bo wszystkiego ma po trochu. Nie jest to też "Cel IT" :). Ogólnie opowiedziana historia, każdego z nas co dostaje zadanie i ma zrobić, a jak się zapyta Dlaczego JA? to usłyszy "'(...)bo wiem, że sobie poradzisz."
Pokaż mimo toA dlaczego?
Ta książka to moja "biblia nr 2". Dzięki niej uwierzyłem, że mogę w krótkim czasie całkowicie zmienić moje życie, a następnie to zrobiłem. Nie chodzi tu o konkretne porady, czy wskazówki co i jak zmienić, bo książka napisana jest, jako fabularna opowieść. Jednak procesy w niej opisane bez najmniejszego trudu dopasowałem do mojej rzeczywistości w świecie IT. Dzięki tej pozycji zrozumiałem, że warto być odważnym, a to, że problem jest mega trudny nie oznacza, że należy go unikać. Wręcz przeciwnie! Obecnie jestem łowcą zadań, których nikt inny nie chce tknąć, a wszystko dzięki tej książce. POLECAM!
więcej Pokaż mimo toSłuchałem pół roku w formie audiobooka. Odkładałem ją na później bo tematyka bezpośrednio mnie nie dotyczy. Kupiłem zachęcony tematyką, formą i recenzjami. Chciałem dowiedzieć się, jak DevOps transformuje organizacje. Cały proces jest pokazany jako powieści akcji w świecie IT. Główny bohater to kierownik działu utrzymania systemów. Dostaje awans na kierownika kierowników i musi uratować firmę przed chaosem, który ona wytwarza. Na jego drodze stają problemy obecne w wielu korporacjach, które mają swoje działy IT. Są tam procesy, które nie działają. Wyłaniają się sylwetki osób, które uniemożliwiają progres w imię własnych interesów. Wszystko to wywoływało u mnie bardzo przykre wspomnienia. Jednocześnie większość rozwiązywanych problemów nie było trudnościami, z którymi ja osobiście się spotykam. Dobrnąłem jednak do końca i było warto. Zrozumiałem, jakie problemy rozwiązują osoby kierujące firmą, w której pracuję. Parę lat temu i u nas pojawili się DevOpsi i dokonała się pewna transformacja. Ja byłem tylko świadkiem, mgliście rozumiałem do czego zmierzają. Książka pokazała i wytłumaczyła mi to na przykładzie.
Słuchałem pół roku w formie audiobooka. Odkładałem ją na później bo tematyka bezpośrednio mnie nie dotyczy. Kupiłem zachęcony tematyką, formą i recenzjami. Chciałem dowiedzieć się, jak DevOps transformuje organizacje. Cały proces jest pokazany jako powieści akcji w świecie IT. Główny bohater to kierownik działu utrzymania systemów. Dostaje awans na kierownika kierowników i...
więcej Pokaż mimo toKsiążka "Projekt Feniks: Powieść o IT, modelu DevOps i jak pomóc firmie w odniesieniu sukcesu" opowiada historię Billa, który zostaje wybrany na wicedyrektora ds. eksploatacji systemów IT w firmie produkującej i sprzedającej części samochodowe. Od pierwszych dni Bill jest wrzucony na głęboką wodę, ponieważ dział, którym ma zarządzać, ma niesamowite opóźnienia w realizacji projektów, a wyniki finansowe firmy odbiegają od ideału. Atmosfera w firmie jest napięta z powodu trudnej sytuacji. Dodatkowo, firma jest w trakcie wdrożenia tytułowego projektu Feniks, który ma wzmocnić jej pozycję w branży motoryzacyjnej, a rezultaty tego wdrożenia mogą mieć wpływ na pozycję obecnego zarządu.
Książka jest czytana jak dobra opowieść biznesowa, pokazująca przemianę i wpływ nowego dyrektora na funkcjonowanie działu IT. Mogę ją polecić przede wszystkim osobom z branży IT, ponieważ jest nasycona słownictwem technicznym i opisami procesów, które są spotykane na co dzień w świecie informatycznym. Dla osób z kręgu kierowniczego będzie to ciekawe spojrzenie na powiązanie działów IT z bezpośrednim wpływem na zyski generowane przez działy sprzedaży, a dla osób technicznych pozwoli na szersze spojrzenie na własną pracę. Niestety, dla osób nieposiadających żadnej wiedzy z zakresu IT, książka może okazać się zbyt skomplikowana.
Książka "Projekt Feniks: Powieść o IT, modelu DevOps i jak pomóc firmie w odniesieniu sukcesu" opowiada historię Billa, który zostaje wybrany na wicedyrektora ds. eksploatacji systemów IT w firmie produkującej i sprzedającej części samochodowe. Od pierwszych dni Bill jest wrzucony na głęboką wodę, ponieważ dział, którym ma zarządzać, ma niesamowite opóźnienia w realizacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest napisana średnio jako powieść, ale świetnie jako przedstawienie modelu DevOps i pracy w środowisku IT.
Pokaż mimo toKażdy pracownik IT, szczególnie polskich firm, powinien tę książkę przeczytać. Na pewno znajdziecie w niej przykłady sytuacji lub osób, które spotyka się w codziennej pracy, a co ważniejsze, rozwiązania problemów działów/firm IT.
Projekt Feniks ma w sobie coś takiego, że każdy pracownik firmy IT jest w stanie utożsamić się z bohaterem i czuć związek z przedstawionymi przygodami.
Pokaż mimo toMimo formy powieści, opisuje wiele technicznych problemów i porad jak sobie z nimi poradzić.
Miło poczytać fabularną książkę o IT. Mimo, że momentami naciągana, to historia jest przyjemna. Na pewno niejeden czytelnik utożsami niektóre postaci i wydarzenia ze swoim doświadczeniem. Wyraźnie czuć, że książka jest napisana przez trzech autorów.
Pokaż mimo toświetna książka o zarządzaniu w IT. Napisana lekko z suplementem wiedzy teoretycznej na końcu - polecam każdemu liderowi i managerowi w IT (i nie tylko)
Pokaż mimo toPrzyjemna książka, ale nie wiem czy każdemu spodoba się historia o pracownikach działu IT bohatersko ratujących firmę wdrażając nowoczesne procedury i metody zarządzania :) Choć jeśli pracujesz w IT to warto się zapoznać.
Pokaż mimo toŚwietnie napisana książka
Świetnie napisana książka