Dalmacja. Książka kucharska
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wysoki Zamek
- Data wydania:
- 2016-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-01
- Liczba stron:
- 264
- Czas czytania
- 4 godz. 24 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788394378561
Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata.
Tę bolesną lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją „Dalmacja. Książka kucharska”. Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko - chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” i „Makłowicz w podróży” oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 48
- 28
- 15
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Ot, zwykła książka kucharska. Niektóre przepisy lepsze, niektóre gorsze bo trudne do zrobienia z braku produktów niedostępnych w naszych sklepach. Wydrukowana w modnej obecnie formule: gigantyczny rozmiar, wielkie marginesy, jeden przepis na stronie z sąsiadującym "artystycznym" zdjęciem na drugiej czyli efektownie podana niewielka garstka przepisów.
Ot, zwykła książka kucharska. Niektóre przepisy lepsze, niektóre gorsze bo trudne do zrobienia z braku produktów niedostępnych w naszych sklepach. Wydrukowana w modnej obecnie formule: gigantyczny rozmiar, wielkie marginesy, jeden przepis na stronie z sąsiadującym "artystycznym" zdjęciem na drugiej czyli efektownie podana niewielka garstka przepisów.
Pokaż mimo toKsiążka obowiązkowa dla wielbicieli autora, jak również dla podróżników i osób zafascynowanych Chorwacją, a w szczególności Dalmacją.
Klasyczna książka kucharska z elementami przewodnika. Godna polecenia.
Książka obowiązkowa dla wielbicieli autora, jak również dla podróżników i osób zafascynowanych Chorwacją, a w szczególności Dalmacją.
Pokaż mimo toKlasyczna książka kucharska z elementami przewodnika. Godna polecenia.
Autor książki pt. ''Dalmacja książka kucharska'' Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji.
To jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego.
Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami autora w interesujący sposób z użyciem zdrobnień w formie żartobliwej użytej również przy omawianiu potraw Dalmacji.
Możemy poznać w niej 7 rozdziałów następującej treści: zimne i ciepłe przystawki, zupy, potrawy z ryżu i makaronu, owoce morza, mięsa, jarzyny i dodatki, desery.
Przepisy Pana Roberta Makłowicza na, które warto, zwrócić uwagę w tej książce są, następujące:
Krem z bakłażanów, owczy ser marynowany w winie, cukinie w czosnku, pasztet rybny, pasztet z tuńczyka, smażone oliwki, zupa rybna, panierowane sardynki, spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym, dalmatyński gulasz, dalmatyńskie rolady, pieczona jagnięcina w winie, ziemniaki z włoską kapustą i porem, figowiec, figi w winie, tort z suszonych fig, naleśniki z migdałami, dalmatyńskie ciasto wielkanocne.
Warto jest poznać dalmatyńską kuchnię, ponieważ autor zadbał o ujęcie każdego szczegółu dotyczącego kultury, historii zawartego na łamach 264 stron.
Książka ta posłuży nie tylko jako przewodnik, ale cenne wskazówki autora, a przy tym barwny język, który tak bardzo cenię w momencie, kiedy prezentacji dań wykonywanych przez Pana Roberta Makłowicza.
Elementem stanowiącym dodatek, który zachęci, do kupna są, pięknie zaprezentowane zdjęcia z podróży kulinarnej- Dalmacja, słowniczek kulinarny polsko – chorwacko- dalmatyński.
Książka zawiera 264 strony, twardą oprawę, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2016.
Zapraszam Cię Czytelniku w kulinarną dalmatyńską podróż wraz jej z autorem.
Recenzja została zamieszczona na stronie Muzeum Książki Kucharskiej
im. Stanisława Czernieckiego, przy czym należy zaznaczyć, że jest to jedyne w Polsce Muzeum Książki Kulinarnej, które znajduje się w województwie Małopolskim.
Idealne miejsce na wypoczynek i odnalezienie ciszy wśród książek kulinarnych.
http://muzeumksiazkikucharskiej.pl/robert-maklowicz-dalmacja-ksiazka-kucharska/#more-794
Autor książki pt. ''Dalmacja książka kucharska'' Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji.
więcej Pokaż mimo toTo jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego.
Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami autora w interesujący...
Jego programy zna chyab każdy. Najnowszą książkę poświęcił ukochanej kuchni Dalmacji. Posiada ona klasyczną formę książki kucharskiej przeplatanej zdjęciami. Część właściwą poprzedza wprowadzenie, w którym Pan Robert opisuje krótko historię tytułowej kuchni, składniki i przedstawia tamtejsze wino niezbyt u nas popularne. Przy każdym daniu jest króciutkie wprowadzenie. Na końcu znajduje się mały słowniczek polsko-chorwacko-dalmatyński. Niestety nieco kuleje forma wydania, często na stronie jest poziome zdjęcie otoczone białą pustką, przez co ma się wrażenie że całosć złożono w Wordzie.
Jego programy zna chyab każdy. Najnowszą książkę poświęcił ukochanej kuchni Dalmacji. Posiada ona klasyczną formę książki kucharskiej przeplatanej zdjęciami. Część właściwą poprzedza wprowadzenie, w którym Pan Robert opisuje krótko historię tytułowej kuchni, składniki i przedstawia tamtejsze wino niezbyt u nas popularne. Przy każdym daniu jest króciutkie wprowadzenie. Na...
więcej Pokaż mimo to