Europa. Opowieści podróżne

- reportaż
- Magazyn Kontynenty
- 2019-04-04
- 2019-04-04
- reportaż literatura faktu opowieści podróżne podróż
W podróż warto zabierać książki. Ale…
Czasem to książka zabiera w podróż nas. Pokieruje, objaśni, ubarwi, rozbawi, zaskoczy nieznanym faktem, naświetli z innej strony, pomoże z cienia patrzeć na wydarzenia dziejące się w pełnym świetle. Pokona barierę czasu, języka, obyczaju. Wprowadzi w magię miejsca, oczaruje.
Ta książka zabiera w podróż po Europie. Po miejscach – i w czasie. Śladami mistrzów. Tropem zdarzeń. Reportaż, proza literacka, eseje, relacje spisane przez znakomitych polskich autorów. Wszystkie zgromadzone tu teksty były publikowane w Kontynentach w latach 2012-2015. A kryterium ich doboru? Proste, jak to w Kontynentach: liczy się opowieść.
Zatem: Tu opowiada się o Europie.
Dariusz Fedor
17. Michał Rusinek // Po drodze – Propozycje uścisków esemesowych
18. Anna Arno // Polska – Kapliczki
19. Katarzyna Nizinkiewicz // Pireneje – Wymarłe kopalnie
20. Dorota Chojnowska // Gruzja – Donżuani
K. Varga - Subotica. Duchy zmarłych pisarzy: [...] serbskie umiłowanie klęski jest większe niż węgierskie, a węgierskie większe niż polskie,...
Rozwiń
Zbiór esejów i opowiadań dla ludzi podróżujących. Ale chyba nie koniecznie w modne kierunki i na all inclusive.
Na tyle mnie wciągnął, ze postanowiłam zamówić numer, czy dwa, magazynu Kontynenty, który nie wiem właściwie dlaczego, jeszcze do tej pory nie wpadł mi nigdy w ręce.
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawe historie. Odnalazłam tam inna perspektywę na miejsca w których byłam, inspiracje kolejnych kierunków na podróżniczej drodze, bliskie mi kosztowanie lokalnej kuchni i próbowanie trunków.
Na tyle mnie wciągnął, ze postanowiłam zamówić numer, czy dwa,...
Bardzo ciekawy i co zaskakujące jak na antologię równy i trzymający wysoki poziom zbiór esejów publikowanych na łamach Kontynentów, których motywem przewodnim jest Europa. Mnie wciągnęło tak że następne tomiki czekają w kolejce do przeczytania :)
Pokaż mimo toZbiór reportaży. Kwalifikowanych jako podróżne i publikowanych wcześniej w "Kontynentach" Antologia taka, znaczy się. Lepsze i gorsze. Jednak przeważają te słabsze.