W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków

Okładka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków
Susan Herrmann Loomis Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie kulinaria, przepisy kulinarne
396 str. 6 godz. 36 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
In a French Kitchen: Tales and Traditions of Everyday Home Cooking in France
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2016-05-19
Data 1. wyd. pol.:
2016-05-19
Liczba stron:
396
Czas czytania
6 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308061497
Tłumacz:
Anna Sak
Tagi:
Anna Sak
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
7,4 / 10
37 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1476
618

Na półkach: , ,

Opowieść Amerykanki mieszkającej w Normandii o francuskiej kuchni domowej i miłości Francuzów do jedzenia i celebrowania posiłków. autorka oprowadza czytelnika po francuskich targach z lokalnymi produktami, zagląda do spiżarni swoich francuskich znajomych i podziwia ich zorganizowanie w kuchni. opowiada o rodzajach serów, pieczywa, deserów oraz o tym, że we francuskim domu jedzenie nigdy się nie marnuje, można wyczarować potrawy z resztek. książka zawiera też dużo przepisów na dania główne, sosy czy desery. jest tam np. przepis na ciasto kasztanowe i myślałam, że będzie ono robione z mąki z kasztanów rejonu Ardèche ale w podanym przepisie to ciasto akurat składało się ze zwykłej mąki z dodatkiem kremu kasztanowego, najwyraźniej tak robi się ciasto kasztanowe w Normandii albo tak robi je przyjaciółka autorki. jeżeli ktoś chce przeczytać jak gotują w domach zawsze idealne Francuzki to polecam.

Opowieść Amerykanki mieszkającej w Normandii o francuskiej kuchni domowej i miłości Francuzów do jedzenia i celebrowania posiłków. autorka oprowadza czytelnika po francuskich targach z lokalnymi produktami, zagląda do spiżarni swoich francuskich znajomych i podziwia ich zorganizowanie w kuchni. opowiada o rodzajach serów, pieczywa, deserów oraz o tym, że we francuskim domu...

więcej Pokaż mimo to

57
avatar
822
482

Na półkach:

Książka W mojej francuskiej kuchni została wydana w klasycznym, a może nawet nieco staromodnym stylu książek kucharskich, z jakich korzystały moja babcia i mama. Publikacja nie zawiera zdjęć, za to jest przepełniona radami, przepisami i opisami wprost z francuskiej kuchni, o której marzy każda kobieta na świecie, a przynajmniej powinna marzyć, jak wynika ze słów autorki Susan Herrmann Loomis.

Uwielbiam książki kucharskie, w których przepisy są uzupełnione opisami od autora. Zazwyczaj takie krótkie teksty dotyczą jego wspomnień związanych z daną potrawą albo też tradycji, z których danie się wywodzi. Tutaj nie brakuje takich odautorskich notek, które wprowadzają naprawdę smakowity nastrój. Niestety nie wszystko w tej książce jest tak wspaniałe, jak mogłoby się wydawać.

Przede wszystkim trudno jest uwierzyć w to, że każda, ale to naprawdę każda Francuzka jest doskonałą gospodynią, a właśnie to autorka podkreśla na każdym kroku. Każda kobieta, którą opisuje to jej ?bliska przyjaciółka?, co samo w sobie wydaje się być okropnie infantylne, z drugiej strony, nikomu nie można przecież bronić posiadania sporego grona przyjaciół, więc tę uwagę potraktujcie, jako zwykłe spostrzeżenie, a nie zarzut. Zarzutem jest jednak przesłodzony sposób przedstawiania codziennego życia Francuzek. Czytając to wszystko myślałam tylko o tym, żeby nie popaść w żadne stany depresyjne, bo te opisywane babki mają dzieci, niesamowite kariery, wspaniałych mężów (lub pełne satysfakcji życie po rozwodzie) i prowadzą niesamowite, ciepłe i pełne kuszących kulinarnych zapachów i aromatów domy, a ja ledwo sobie radzę z psem, narzeczonym i etatem, a (pomimo tego że gotuję całkiem nieźle) kiedy mają przyjść goście, zawsze coś spieprzę. Także zdecydowanie nie jest to książka kulinarna dla tych kobiet, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni (albo i w życiu).

Jeśli jednak zapragniecie po nią sięgnąć to możecie być pewne (mężczyźni mogą być pewni jeszcze bardziej, bo nikt nie wymaga od nich by byli idealnymi Francuzkami), że poza powyższymi opisami, książka zawiera naprawdę wyjątkowe przepisy, które z powodzeniem można odtworzyć w nieidealnej polskiej kuchni. Spokojnie można czerpać z niej wiedzę na temat serwowania win, podstaw savoire vivre, a także kuchennych sztuczek stosowanych przez starsze pokolenia. Bardzo miłym dodatkiem jest także rozdział Planowanie jadłospisu i jeszcze więcej przepisów, który stanowi krótkie propozycje jadłospisów podzielonych miesiącami. Nie jest to więc najlepsza książka do czytania, ale można z niej z powodzeniem korzystać w kuchni.

Książka W mojej francuskiej kuchni została wydana w klasycznym, a może nawet nieco staromodnym stylu książek kucharskich, z jakich korzystały moja babcia i mama. Publikacja nie zawiera zdjęć, za to jest przepełniona radami, przepisami i opisami wprost z francuskiej kuchni, o której marzy każda kobieta na świecie, a przynajmniej powinna marzyć, jak wynika ze słów autorki...

więcej Pokaż mimo to

9
avatar
1497
519

Na półkach: , , ,

Moja recenzja:
http://literaturomania.blogspot.com/2016/08/w-mojej-francuskiej-kuchni-opowiesci-o.html

Moja recenzja:
http://literaturomania.blogspot.com/2016/08/w-mojej-francuskiej-kuchni-opowiesci-o.html

Pokaż mimo to

2
Reklama
avatar
1421
125

Na półkach: , , , ,

Pełna smaków, subtelności. Opowieść, która bawi, uczy, zaskakuje. I dopiero po chwili dociera, ze to książka trochę kulinarna, trochę o jedzeniu, o przyjaźni i przede wszystkim o Francuzach.

Pełna smaków, subtelności. Opowieść, która bawi, uczy, zaskakuje. I dopiero po chwili dociera, ze to książka trochę kulinarna, trochę o jedzeniu, o przyjaźni i przede wszystkim o Francuzach.

Pokaż mimo to

15
avatar
377
343

Na półkach: , ,

Więcej recenzji na
http://niestatystycznypolak.blogspot.com/

Czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą powieść ? Pełną ciepła, ale i zaskakujących zwrotów akcji. Inspirującą, dodającą odwagi do podejmowania kolejnych wyzwań, ale też ukazującą ludzkie słabości. Powieść o codziennym życiu zwykłych ludzi – najbliższych sąsiadów i przyjaciół. I zarazem powieść o miłości – miłości do jedzenia i celebrowania posiłków.
Susan Herrmann Loomis tego dokonała snując na stronach książki „W mojej francuskiej kuchni” fascynującą opowieść o zamiłowaniu Francuzów do domowych posiłków i domowej, pełnej naturalnych smaków kuchni.
Zapraszając czytelników do swojego domu i domów swoich przyjaciół Susan wprowadza nas w tajniki przygotowywania wielodaniowych śniadań, obiadów i kolacji, zdradza sekret w jaki sposób Francuzki po całym dniu pracy mają jeszcze czas na przygotowanie wyszukanych dań i nadal wyglądają świeżo oraz odsłania kulisy organizacji pracy w kuchni.
Nie znajdziemy w jej książce przepisów na potrawy rodem ze współczesnych renomowanych restauracji czy kuchni fusion, ale odkryjemy smaki znacznie ciekawsze, oparte na rodzinnej tradycji i wzbogacone doświadczeniami kulinarnymi kolejnych pokoleń mieszkańców niewielkiego, normandzkiego miasteczka Louviers.
Poznamy „dwanaście świetnych francuskich technik gotowania”, które ułatwią nam przygotowywanie perfekcyjnych potraw w tym technikę duszenia mięsa czy przyrządzenia majonezu i sosu winegret.
Dowiemy się jak prawidłowo skomponować deskę serów i z jakim pieczywem je serwować.
Cieplej zrobi nam się na sercu czytając praktyczne porady babci. Część z nich pewnie słyszeliśmy od naszych babć, inne będą dla nas nowością, ale jedno jest pewne – warto je stosować, bo kto może wiedzieć lepiej niż babcia, która te porady usłyszała zapewne od…. swojej babci.
Będziemy mogli wypróbować ponad 80 receptur na typowe francuskie dania. Te domowe, które zachwycają smakiem i które możemy bez najmniejszych problemów przygotować w naszej polskiej kuchni, bez konieczności nerwowego poszukiwania w Internecie wyszukanych składników. Znajdziemy też w książce, oparte na sezonowych produktach, propozycje menu na uroczyste obiady i kolacje na każdy miesiąc roku.
Poznamy rewelacyjny przepis na verrine z puree ogórkowego z twarożkiem, które świetnie komponuje się zarówno z ziołowymi grzankami jak i jako samodzielna przekąska. Nauczymy się przygotowywać wyśmienite francuskie ciasta i desery w tym karmelizowane pomarańcze oraz tartę z rabarbarem i imbirem. Razem z Susan i jej przyjaciółmi przyrządzimy klasyczny pot au feu (wołowina duszona z warzywami) i szybki suflet na środek tygodnia z serem i kurczakiem.
"W mojej francuskiej kuchni" znajdziemy też odpowiedź na pytanie jak uniknąć marnowania jedzenia i w jaki sposób wykorzystać resztki, aby wyczarować z nich sycące, wyśmienite potrawy.
Kulinarny obraz małego francuskiego miasteczka jaki wyłania się z kolejnych stron książki, budzi tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Jednocześnie uświadamia nam, jak ważne są chwile spędzone wspólnie z najbliższymi przy stole zastawionym domowymi smakołykami, których przygotowanie, nie zabiera wbrew pozorom aż tak dużo czasu.

Więcej recenzji na
http://niestatystycznypolak.blogspot.com/

Czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą powieść ? Pełną ciepła, ale i zaskakujących zwrotów akcji. Inspirującą, dodającą odwagi do podejmowania kolejnych wyzwań, ale też ukazującą ludzkie słabości. Powieść o codziennym życiu zwykłych ludzi – najbliższych sąsiadów i przyjaciół. I...

więcej Pokaż mimo to

47
avatar
840
180

Na półkach: ,

„La bonne cuisine est la base du veritable Bonheur”
/AUGUSTE ESCOFFIER/

Jest to książka o miłości… o miłości do jedzenia, a głównymi bohaterami występującymi na kartach książki są przepyszne dania oraz przyjaciele Susan Herrmann Loomis.

Już dawno nie czytałam książki kulinarnej, którą czyta się jak wspaniałą opowieść o ludziach, tradycjach, szacunku do własnych, lokalnych wyrobów, sympatii do ludzi i zwyczajnej radości z jedzenia.

Z tej książki czytelnik dowie się czym są: banania, remolada czy fleur de sel.

Najpiękniejsze są tutaj opowieści o ludziach, którzy dzielą się z autorką swymi przepisami i pozwalają zajrzeć do swoich kredensów i spiżarń. Większość z tych historii opowiada o szacunku do „swojego”, o dbaniu o lokalne wytwory, które są najlepsze, najsmakowitsze, własnoręcznie wyhodowane. To też opowieści o kulcie jedzenia, które wcale nie musi być wyrafinowane, by doprowadzać do rozkoszy podniebienia! To są doznania na kształt tego, które przywołuje autorka, gdy pierwszy raz stanęła na francuskiej ziemi i spróbowała pierwszego maślanego croissanta w życiu, pisze, że gdy go ugryzła, została „…zasypana deszczem płatków. Od tamtej pory nic nie było takie samo.” I w zasadzie to mówi samo za siebie, bo czytanie tej książki powoduje, że człowiek myśli jedynie o jedzeniu i uzależnia się, wyczuwa smaki i aromaty, chce w tej chwili wyjeżdżać do Francji!!!

Przepisy zawarte w książce są banalne, trudne, zwyczajne i skomplikowane, każdy znajdzie coś dla siebie. Żal jedynie, iż nie posiadamy takiej ilości serów i chleba, które wiodą prym na francuskich stołach. Wiele z tych przepisów znam, robię nieco inaczej lub są podobne, ale kilka na pewno wypróbuję. Ostrzegam, iż jest to kuchnia opływająca w majonez (jedynie ręcznie robiony), tłuste śmietany, sery i duże ilości cukru. Może to wszystko powoduje, iż Francuzi potrafią rozmawiać głównie o jedzeniu i są optymistami? Ja, wiem jedno, muszę teraz zaspokoić swój głód!!!

„La bonne cuisine est la base du veritable Bonheur”
/AUGUSTE ESCOFFIER/

Jest to książka o miłości… o miłości do jedzenia, a głównymi bohaterami występującymi na kartach książki są przepyszne dania oraz przyjaciele Susan Herrmann Loomis.

Już dawno nie czytałam książki kulinarnej, którą czyta się jak wspaniałą opowieść o ludziach, tradycjach, szacunku do własnych,...

więcej Pokaż mimo to

3
avatar
318
4

Na półkach:

To ciekawa pozycja w biblioteczce zarówno amatorów dobrej kuchni, hedonistów lubiących raczyć się smakowitymi opisami dań, ale też antropologów, których ciekawią codzienne kulinarne zwyczaje Francuzów. Polskie tłumaczenie podtytułu i stylistyka okładki sugerują, że jest to książka dość pretensjonalna w swoim wydźwięku. W rzeczywistości jednak tak nie jest. Owszem, autorka obrazowo pisze o kulinariach, tak obrazowo, że aż można zgłodnieć przy czytaniu (lepiej na wszelki wypadek przed lekturą zamknąć lodówkę), ale unika przy tym taniej pretensjonalności. To ciekawe, że z jednej strony czytanie w tym przypadku jest wspaniałą, pobudzającą zmysły przyjemnością, a z drugiej strony dostarcza interesujących obserwacji na temat kultury jedzenia w danym regionie, które dla mnie niejednokrotnie były sporym odkryciem.

To ciekawa pozycja w biblioteczce zarówno amatorów dobrej kuchni, hedonistów lubiących raczyć się smakowitymi opisami dań, ale też antropologów, których ciekawią codzienne kulinarne zwyczaje Francuzów. Polskie tłumaczenie podtytułu i stylistyka okładki sugerują, że jest to książka dość pretensjonalna w swoim wydźwięku. W rzeczywistości jednak tak nie jest. Owszem, autorka...

więcej Pokaż mimo to

2
avatar
2167
853

Na półkach: , ,

...jestem tą książką zauroczona... ...zakochałam się w niej od pierwszych przeczytanych słów... ...kiedy sięga się po "W mojej francuskiej kuchni" czas płynie zupełnie inaczej... ... czytelnik zatrzymuje się na moment i odrywa od wszystkich swoich zmartwień, trosk i kłopotów... ...przenosi się do innego świata - małego francuskiego miasteczka... ...miasteczka, w którym życie toczy się inaczej... ...życie pełne smaków, zapachów i aromatów... ...jest to zdecydowanie książka dla smakoszy, ale nie tylko... ...każdy, kto po nią sięgnie zakocha się w kuchni francuskiej... ...nie może być inaczej... ...tę książkę odbiera się wszystkimi zmysłami... ...i natychmiast ma się ochotę wypróbować wszystkie przepisy, które są w niej umieszczone... ...jej autorka - Susan Herrmann Loomis - przenosi nas w świat francuskiej kuchni, opisując własne doświadczenia oraz przyzwyczajenia sowich przyjaciół... ...jest to fascynująca i urocza podróż po "francuskiej sztuce kulinarnej"... ... podroż, która uczy nas nie tylko sztuki gotowania czy zaradności, ale przede wszystkim radości życia... ...zdecydowanie polecam...

...jestem tą książką zauroczona... ...zakochałam się w niej od pierwszych przeczytanych słów... ...kiedy sięga się po "W mojej francuskiej kuchni" czas płynie zupełnie inaczej... ... czytelnik zatrzymuje się na moment i odrywa od wszystkich swoich zmartwień, trosk i kłopotów... ...przenosi się do innego świata - małego francuskiego miasteczka... ...miasteczka, w którym...

więcej Pokaż mimo to

33
avatar
1159
200

Na półkach: , , ,

Uwielbiam Francję, jej kulturę, filmy, piosenki i oczywiście kuchnię, a przy tym poczucie estetyki.
Podziwiam Francuzów, że są szczupli, a przecież kochają jedzenie.
"Jak to się dzieje, że Francuzka stawia na stole kilkudaniowy posiłek przynajmniej raz dziennie, zwykle częściej, i nie przeszkadza jej to świetnie wyglądać, zachowywać się normalnie i wypełniać wszystkie inne obowiązki -od pracy przez wychowanie dzieci po opiekowanie się psem ?"
Ta książka jest próbą odpowiedzi na to pytanie. Autorka opisuje swoje przyjaciółki, które czynnie zawodowo, przyrządzają posiłki w domu. Dobierają składniki, planują i dbają o urozmaicenie dań. Celebrują wspólne posiłki. Posiłki tradycyjne, których cechuje prostota; przy tym są atrakcyjne. Poznajemy kilkadziesiąt przepisów, z przystępnych dla nas składników i naprawdę łatwych do wykonania; i oczywiście sałata w różnej wersji. Może to jest przyczyną, że Francuzi są szczupli?
Ta książka jest niekończącą się pochwałą dla francuskiej kuchni, zawiera również porady. Na pewno z ogromną przyjemnością z nich skorzystam.
"Umiejętność gotowania jak Francuzi, we francuskiej kuchni, to najkrótsza droga do szczęścia, odczuwania przyjemności i przepysznej zabawy."

Uwielbiam Francję, jej kulturę, filmy, piosenki i oczywiście kuchnię, a przy tym poczucie estetyki.
Podziwiam Francuzów, że są szczupli, a przecież kochają jedzenie.
"Jak to się dzieje, że Francuzka stawia na stole kilkudaniowy posiłek przynajmniej raz dziennie, zwykle częściej, i nie przeszkadza jej to świetnie wyglądać, zachowywać się normalnie i wypełniać wszystkie inne...

więcej Pokaż mimo to

153
avatar
115
114

Na półkach:

OSTRZEŻENIE!!!! Nie czytać tej książki z pustym żołądkiem!!!!

Amerykanka, Susan Herrman Loomis, ponad dwadzieścia lat temu przeprowadziła się do francuskiego miasteczka, Louviers. Przez ten czas odbywała wiele kursów, uczyła się nowych rzeczy, nawiązywała przyjaźnie, wtapiała się we francuskie życie. Obecnie prowadzi kursy kulinarne i pisze książki kucharskie. Jedną z nich jest " W mojej francuskiej kuchni".

Książka ta nie jest typowym zbiorem przepisów, choć zawiera ich aż osiemdziesiąt pięć. Jest to opowieść o tym jak żyją Francuzi, jak ważne jest dla nich jedzenie, jego celebrowanie oraz czynności z nim związane. Według Loomis, Francuzi po prostu kochają dobrze zjeść, a niektórzy przy tym kochają także gotować.

Autorka wprowadza nas w świat francuskiej kuchni opowiadając o swoich doświadczeniach, ale też o przyzwyczajeniach żywieniowych swoich najbliższych przyjaciół. Dzięki temu możemy zobaczyć jak różne osoby, różnie wszystko organizują, a mimo to osiągają ten sam cel, jakim jest np. celebracja śniadania, dbanie o to by posiłek składał się odpowiedniej liczby dań, przyrządzanie rozpływających się w ustach deserów.
Loomis przekazuje nam sporo dobrych rad co do organizacji kuchni, co do tego jak podawać warzywa, owoce, czy jak myć sałatę. Mnóstwo jest także porad dotyczących odpowiedniego duszenia mięsa, przyrządzania różnego rodzaju sosów (przede wszystkim winegret ), kruchego ciasta czy majonezu.
W rozdziale dotyczącym serów autorka zabiera nas do wspaniałego, serowego świata. Poznajemy różne rodzaje tego cudownego przysmaku. Uczymy się jak go podawać. Opisy serów są wprost obłędne. Wielbiciele tego produktu na pewno dadzą się ponieść serowej wyobraźni.Przyznam szczerze, że ten rozdział oraz część dotycząca deserów, były dla mnie najtrudniejsze. ("ślinka ciekła", a w brzuchu burczało - patrz OSTRZEŻENIE).

Kiedy się czyta "W mojej francuskiej kuchni" czas na chwilę się zatrzymuje. Czytelnik daje się ponieść tej ciepłej, przyjaznej atmosferze jaka wypływa z książki. Oczami wyobraźni widzi to małe miasteczko, w którym wszystkie sklepiki są koło siebie, i w których można dokonać zakupów najświeższych i najlepszych produktów. Autorka na prawdę potrafi zauroczyć i zachęcić do podjęcia kulinarnych prób. W tym miejscu muszę dodać, że przepisy jakie się tam znalazły, nie są wydumane. Opisane potrawy można spokojnie przyrządzić w warunkach domowych. W razie jakiegoś typowego francuskiego składnika, autorka podaje zamienniki, które można znaleźć w naszym kraju.

Urocze są także rady dotyczące dobrego zachowania i historie z czego one wynikają jak np. ta dlaczego nie należy wycierać kawałkiem chleba sosu z talerza. Po rozwiązanie tej zagadki zapraszam Was do lektury " W mojej francuskiej kuchni".

Więcej recenzji : fifraku.blogspot.com Zapraszam!

OSTRZEŻENIE!!!! Nie czytać tej książki z pustym żołądkiem!!!!

Amerykanka, Susan Herrman Loomis, ponad dwadzieścia lat temu przeprowadziła się do francuskiego miasteczka, Louviers. Przez ten czas odbywała wiele kursów, uczyła się nowych rzeczy, nawiązywała przyjaźnie, wtapiała się we francuskie życie. Obecnie prowadzi kursy kulinarne i pisze książki kucharskie. Jedną z...

więcej Pokaż mimo to

8

Cytaty

Więcej
Susan Herrmann Loomis W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Zobacz więcej
Susan Herrmann Loomis W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Zobacz więcej
Reklama
Więcej

Video

Video
Reklama
Reklama
zgłoś błąd