Ralph Azham #08: Nie pochwycisz płynącej rzeki

- komiksy
- Ralph Azham (tom 8)
- Ralph Azham: Personne n'attrape jamais une rivière
- timof i cisi wspólnicy
- 2016-02-01
- 2016-02-01
- 48 min.
- Katarzyna Sajdakowska
Po pokonaniu Vom Syrusa, Ralph udowodnił wszystkim, że jest wybrańcem oraz został regentem Astolii. W codziennej rutynie rozwiązuje on problemy królestwa z opornymi zarządcami prowincji, poprzez osobiste i błyskawiczne odwiedzanie
każdego z nich, przy użyciu swych magicznych narzędzi.
Tymczasem w królestwie w siłę rośnie nowa religia - Nagatorzy, którzy odrzucają wszelkie bóstwa i wiarę. Praktykują odcinanie sobie lewego ucha, na znak przynależności do swojej frakcji. Jedna z ich liderek, tajemnicza Tilda Ponns, wydaje się być nie do pokonania! Przed Ralphem Azhamem wyrastają nowe wyzwania.
Tom 8 rozpoczyna nowy cykl w serii docenionej nagrodą, dla najlepszego komiksu zagranicznego w 2014 roku, przez Polskie Stowarzyszenie Komiksowe.
Ralph Azham jest dla mnie wielkim odkryciem. Lektura pierwszych dwóch albumów serii sprawiła mi nieskrywaną frajdę. Szukacie błyskotliwego komiksu rozrywkowego? Jesteście gotowi na szaloną przygodę z nie mniej szalonymi bohaterami? Chyba nie musicie się domyślać, co Wam polecam...
Jakub Syty, paradoks.net.pl
Lewis Trondheim stworzył fantastyczną woltyżerkę, zgrabnie ukazującą nieprzewidywalne perypetie ciekawego (anty)bohatera. Właściwe zbilansowanie przygody, grozy, czarnej komedii i obyczaju w ciekawej oprawie graficznej stanowi najpełniejszy opis zwartości komiksu. Dzieło smakowite, lekkostrawne i powalające. Palce lizać!
Mirosław Skrzydło, booklips.pl
Artysta umiejętnie łączy swój wyjątkowy, „rysunkowy” styl z sagą fantasy tworząc historię, która nie tylko bawi, ale przykuwa uwagę czytelnika zaintrygowanego zarówno licznymi przygodami głównego bohatera jak i oryginalnym uniwersum, w którym rozgrywa się akcja komiksu.
Marcin Kamiński, onet.pl
[...] Ralph Azham” to kapitalny cykl fantasy z przymrużeniem oka, który czyta się z niesłabnącym zainteresowaniem
Marcin Zwierzchowski, naekranie.pl
Czytelnik nieustannie trzymany jest w napięciu przez zderzanie oczekiwań i przyzwyczajeń wyniesionych z lektury setki podobnych opowieści z fantazją Trondheima.
Recenzja 12 tomow.
Bardzo przyjemna, prosta kreska, sugerujaca, ze jest to komiks dla mlodszego czytelnika. Nic bardziej mylnego, dla starszego odbiorcy.
Wszystkie czesci bardzo serdecznie polecam. Warto.
Recenzja 12 tomow.
więcej Pokaż mimo toNiezwykle barwna, wielowatkowa historia o Ralphie, naniebieszczonym osobniku o wielu talentach. Bardzo ciekawy komiks, pelny humoru, ktory z przyjemnoscia sie czyta. Fabula nie jest idealna, ma wiele luk, niemniej czytalo sie z duzym zainteresowaniem.
Chociaż pierwotny główny wątek został domknięty, Trondheim stara się coś jeszcze wykrzesać z tej serii i wprowadza nowego arcywroga. Miło, że kobiecego.
Po przeczytaniu - daję kredyt zaufania.
Wciąż jednak mam poczucie, że w tym komiksie najciekawszy jest świat przedstawiony, a ten wydaje się już dopowiedziany. Nie można więc już chyba liczyć na zaskoczenia.
Pokaż mimo toPo przeczytaniu - daję kredyt zaufania.
Trochę szkoda, że nie zakończył Trondheim "Ralpha" na tomie siódmym, kiedy miał ku temu okazję, ale z drugiej strony - przecież nie zabija się kury - tfu!: kaczki - znoszącej złote jajka. Anyway, album 8 odrobinę gorszy od poprzednich, ale mam nadzieję, że wraz z następnym tomem akcja się rozkręci. Tak czy siak - polecam, bo to wciąż kawał świetnej rozrywki jest.
Więcej o komiksach piszę na fb.com/polishpopkulture
więcej Pokaż mimo toWięcej o...