Zapomniane warzywa
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zysk i S-ka
- Data wydania:
- 2014-01-23
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-01-23
- Liczba stron:
- 360
- Czas czytania
- 6 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377852248
- Tagi:
- przepisy kulinarne książka kucharska
Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju.
Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy.
W niniejszej książce podano wskazówki i przepisy na potrawy z nich, co może być przydatne dla gospodarstw agroturystycznych.
Mam nadzieje, że moja praca przyczyni sie do upowszechnienia uprawy warzyw o wysokich walorach smakowych i dietetycznych i wzbogaci nasze jadłospisy
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 20
- 13
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka kucharska, której formuła bardzo mi odpowiada. Opis poszczególnych roślin pozwala je nieco "oswoić", kilka przepisów zaś inspiruje do odkrywania własnych sposobów wykorzystania danego składnika. Trochę brakuje mi zdjęć (wzrokowcem jestem mimo dwóch chromosomów X, nic nie poradzę),jednak doceniam urok rycin. I tylko mi się przez tego typu publikacje ten mój ogród wymarzony rozrasta, ale to bardzo przyjemny stan, wszak wyimaginowanych ogrodów nie trzeba pielić, gorzej że pożytków, które można w kuchni wykorzystać również nie przynoszą. ;)
Książka kucharska, której formuła bardzo mi odpowiada. Opis poszczególnych roślin pozwala je nieco "oswoić", kilka przepisów zaś inspiruje do odkrywania własnych sposobów wykorzystania danego składnika. Trochę brakuje mi zdjęć (wzrokowcem jestem mimo dwóch chromosomów X, nic nie poradzę),jednak doceniam urok rycin. I tylko mi się przez tego typu publikacje ten mój ogród...
więcej Pokaż mimo toSzukamy nowości, wykwintnych poraw, degustujemy egzotyczne owoce i warzywa, a przestaliśmy zauważać to, co nas otacza. Wokół nas jest tyle zapomnianych warzyw, z których można stworzyć fantastyczne potrawy i wzbogacić swój jadłospis.
Ostatnio, na Targach Książki w Warszawie, w moje ręce wpadła książka pani Teresy Lewkowicz- Mosiej, która mnie zaintrygowała. Na okładce wyczytałam, że na świecie uprawia się około 250 gatunków warzyw (myślałam, że więcej....),z czego w Polsce tylko 50. Dużo i niedużo. Skoro nie jest ich znowu tak wiele, to chyba warto poznać większość z nich?
W książce "Zapomniane warzywa" znajdziecie mnóstwo informacji na temat warzyw oraz przydatne przepisy, jak je przygotowacć Całość stanowi bardzo ciekawe źródło wiedzy i inspiracji kuchennych. Autorka opisała warzywa, które znamy i te mniej znane, m.in.bób, brukiew, różne odmiany cebuli, fenkuł, gwiazdnicę, jarmuż, kapusty, karczocha, mannę jadalną, nasturcje, pasternak, pietruszkę, różne sałaty, rzepę, rzeżuchę, rzodkiew , salsefię, soczewicę, szpinak, trybulę.
Ja z przyjemnością, w końcu poczytałam o słoneczniku bulwiastym zwanym topinamburem, który jadłam, ale jakoś nie bardzo znałam.
Zaciekawił mnie również jarmuż i przepisy z nim związane. Patrząc, że moja wiedza do tej pory opierała się na spożywaniu go w sałatkach i koktailach, tylko....
Okazało się, że można zrobić z niego pyszny obiad - byłam zaskoczona :) Zresztą w wielu przypadkach dokonałam odkryć i byłam przyjemnie zaskoczona przez autorkę książki. Spodobały mi się przepisy na pory w mlecznym sosie i na pewno je wypróbuję.
Książka Teresy Lewkowicz-Mosiej otwiera nam oczy i pokazuje, co tracimy nie korzystając z otaczającego nas bogactwa warzywnego. Dla mnie na pewno stanie się źrodłem inspiracji, a drugi egzemplarz sprezentuję przyjaciółce - będzie zachwycona!
"Zapomniane warzywa" to pięknie wydany poradnik i książka kucharska w jednym. Sztywna okładka i grube strony szybko się nie zniszczą, nawet przy częstym używaniu. Książka jest pięknie wydana, bogato ilustrowana i bardzo ciekawie napisana. Polecam - do kuchni i nie tylko :)
http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2015/05/zapomniane-warzywa-teresa-lewkowicz.html
Szukamy nowości, wykwintnych poraw, degustujemy egzotyczne owoce i warzywa, a przestaliśmy zauważać to, co nas otacza. Wokół nas jest tyle zapomnianych warzyw, z których można stworzyć fantastyczne potrawy i wzbogacić swój jadłospis.
więcej Pokaż mimo toOstatnio, na Targach Książki w Warszawie, w moje ręce wpadła książka pani Teresy Lewkowicz- Mosiej, która mnie zaintrygowała. Na okładce...
http://kasiek-mysli.blogspot.com/2014/11/zapomniane-warzywa-teresa-lewkowicz.html
http://kasiek-mysli.blogspot.com/2014/11/zapomniane-warzywa-teresa-lewkowicz.html
Pokaż mimo toBardzo zaciekawił mnie tytuł tym bardziej, że takie warzywa jak jarmuż, kalarepa czy brokuł i soczewica stały się częstym gościem na moim stole. Polecam
Bardzo zaciekawił mnie tytuł tym bardziej, że takie warzywa jak jarmuż, kalarepa czy brokuł i soczewica stały się częstym gościem na moim stole. Polecam
Pokaż mimo to