Joan. VIII 1-12

Okładka książki Joan. VIII 1-12 autora Maria Rodziewiczówna, 9788377694183
Okładka książki Joan. VIII 1-12
Maria Rodziewiczówna Wydawnictwo: Edipresse Cykl: Klasyka Literatury Kobiecej (tom 22) literatura piękna
Klasyka Literatury Kobiecej (tom 22)
2013-06-10
1987-01-01

Kup Joan. VIII 1-12 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Joan. VIII 1-12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Joan. VIII 1-12

Następna świetna powieść Marii Rodziewiczówny.Ukazany świat pełen obłudy,gdzie dobroć jest źle postrzegana.Książka daje do myślenia,a takie lubię.Polecam.

Książka od samego początku niezwykle zaskakująca, intrygująca, nie można się od niej oderwać, a opisana historia na długi czas, jeśli nie na zawsze, pozostaje w pamięci tych, którzy po nią sięgnęli. Osobiście oceniam ją bardzo wysoko nie tylko dlatego, że jestem wielbicielką twórczości Marii Rodziewiczówny, ale przede wszystkim dlatego, iż książka pozostawiła trwały ślad w mojej pamięci, mimo że przeczytałam ją 4 lata temu. Historia tak naprawdę bardzo aktualna, dająca odnieść się do naszych czasów, świadcząca o ogromnym kunszcie Rodziewiczówny, uważam, że jest to jedna z najlepszych pozycji w jej twórczości, choć zdaje się, że nieco zapomniana. Nie sposób nie wspomnieć o symbolicznym tytule, który idealnie wpisuje się w treść; choć na początku wydaje się nie mieć nic wspólnego z ideą książki, tak naprawdę w trakcie czytania okazuje się być jej odzwierciedleniem. Cieszę się, iż miałam okazję zetknąć się z tą powieścią i polecam ją każdemu, kto odnajduje się w tego typu powieściach.

Jednak nazwisko Rodziewiczówna to marka sama w sobie. Postacie tej powieści są tak prawdziwe, że aż przejmuje to lękiem. To wręcz archetypy. Życie straszne napiętnowane przeszłością rodziny, niezależne od dobrego serca i życie swawolne, rozrzutne, bo pochodzenie i majątek pozwalają. Wszystko zależne od pieniędzy i urodzenia. Straszne, bo prawdziwe.

251 użytkowników ma tytuł Joan. VIII 1-12 na półkach głównych
105 użytkowników ma tytuł Joan. VIII 1-12 na półkach dodatkowych