Między ustami a brzegiem pucharu

- Klasyka literatury polskiej i światowej
- 2023-11-07
- 1986-01-01
"Między ustami a brzegiem pucharu" to powieść o miłości, pasji i wyborach życiowych, które przeplatają się z wydarzeniami historycznymi, kulturowymi i społecznymi przełomu XIX i XX wieku. Akcja rozgrywa się w Berlinie i Wielkopolsce. Młody pruski arystokrata, w którego żyłach płynie polska krew, zakochuje się w pięknej Polce – Jadwidze Chrząstkowskiej. Zanim jednak zdobędzie jej serce, będzie musiał się zmierzyć z wieloma przeszkodami. Maria Rodziewiczówna prezentuje wnikliwy portret psychologiczny głównej bohaterki, a także wewnętrzne zmagania i przemianę zakochanego hrabiego, który z dandysa i kosmopolity staje się polskim patriotą.
Czytana od kilku pokoleń bestselerowa powieść dwudziestolecia międzywojennego wciąż cieszy się ogromną popularnością, podobnie jak inne powieści odkrywanej dziś na nowo Rodziewiczówny: "Dewajtis", "Magnat" czy "Czahary".
Kup Między ustami a brzegiem pucharu w ulubionej księgarni
Oceny książki Między ustami a brzegiem pucharu
3799 użytkowników ma tytuł Między ustami a brzegiem pucharu na półkach głównych- Przeczytane 2 891
- Klasyka 34
- Literatura polska 28
- Literatura polska 20
- 2023 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Między ustami a brzegiem pucharu
I to jest dobrze napisany romans. Motywy wprost z wattpadowych szmir, ale jak to jest napisane... z prawdziwą przyjemnością słuchałam tej polszczyzny. Bohaterowie zachowują godność, wyraźnie widać ich pasje, a przemiana i relacje są przekonujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArcydzieło! Humor wybitny! Przesłanie chwalebne! Czas spędzony przy lekturze... Poezja...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita książka, świetny główny bohater. Świetnie ukazana przemiana Wentzela.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArcydzieło! Wentzel to mój ulubiony fictional man ;)
Arcydzieło! Wentzel to mój ulubiony fictional man ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczył mnie pomysł ulepszenia książki poprzez dopasowanie do słownictwa ówczesnego dlatego sięgnęłam po pozycję w której przepadłam. Bez reszty. Świetny jezyk Rodziewiczówny zabawne
dialogi i romans który ciekawił do do ostatniej strony. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todialogi i romans który ciekawił do do ostatniej strony. Polecam
Świetna powieść pokazująca dynamikę ludzkich uczuć i wartości, w jakie wierzymy. Piękny portret kobiecy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książkach Marii Rodziewiczówny zaczytywałam się gdy byłam nastolatką. Jako dorosła kobieta również lubię wracać do tych pięknych naiwnych i trochę ckliwych historii. Widzę wszystkie wady prozy Rodziewiczówny, ale nie mają one dla mnie najmniejszego znaczenia. Ja po prostu lubię te historię o mężczyznach walczących o miłość i zaufanie kobiety. Lubię czytać o honorze ponad wszystko, o odwadze i ostatecznej wygranej dobra nad złem. Te książki są dla mnie niczym ciepły kocyk otulający w zimne wieczory. Niosą za sobą taki pozytywny przekaz, który w obecnych czasach jest nam tak bardzo potrzebny.
Lata mijają a ja nadal jestem fanką Marii Rodziewiczówny. To na pewno nie pierwsza i ostatnia książka tej autorki do której wróciłam po latach. Polecam wszystkim przeczytać choć jedną książkę pani Marii. Jeśli Wam się spodoba to kolejne pozycje spodobają Wam się tylko bardziej.
W książkach Marii Rodziewiczówny zaczytywałam się gdy byłam nastolatką. Jako dorosła kobieta również lubię wracać do tych pięknych naiwnych i trochę ckliwych historii. Widzę wszystkie wady prozy Rodziewiczówny, ale nie mają one dla mnie najmniejszego znaczenia. Ja po prostu lubię te historię o mężczyznach walczących o miłość i zaufanie kobiety. Lubię czytać o honorze ponad...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna, pozytywna książka, osadzona na przełomie wieków XIX i XX. Pokazuje czasy, w których stosunki międzyludzkie wyglądały zupełnie inaczej niż dzisiaj. Wszystko kręci się wokół relacji romantycznej głównych bohaterów, których droga do siebie usłana jest zabawnymi historiami. Myślę jednak, że czytanie tej książki może stać się z czasem nużące dlatego polecam sięgnąć po audiobooka.
Fajna, pozytywna książka, osadzona na przełomie wieków XIX i XX. Pokazuje czasy, w których stosunki międzyludzkie wyglądały zupełnie inaczej niż dzisiaj. Wszystko kręci się wokół relacji romantycznej głównych bohaterów, których droga do siebie usłana jest zabawnymi historiami. Myślę jednak, że czytanie tej książki może stać się z czasem nużące dlatego polecam sięgnąć po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to absolutne arcydzieło! Kocham ją każdą cząstką swojej duszy! 🥹 Jeśli jeszcze ktoś waha się z jej zakupem to polecam z całego serca!🫶🏻 Tematy ojczyzny pod zaborami, berlińskiego życia, rozrzutnej arystokracji i miłości, która jest silniejsza niż wszystko inne!🎀
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProszę państwa, oto hrabia Wentzel - mówili mu, że może być kim chce, więc postanowił zostać Janem Bohatyrowiczem na turbodoładowaniu.
Jest to dość typowa proza pozytywistyczna, z wszystkimi tego faktu konsekwencjami. Wentzel do tej pory prowadził hulaszcze życie, w którym romansował z mężatkami i prał po mordzie ludzi, którzy mu dokuczali z powodu mieszanego pochodzenia - i był z tym wszystkim całkiem zadowolony (może pomijając to dokuczanie). Na szczęście potem poznał co to uczciwa praca, zdrowe polskie powietrze i odrzucenie przez wyjątkowo wyniosłą Polkę, co pozwoliło mu zrozumieć, że największą krzywdą jaka go w życiu spotkała było posiadanie Szwaba za ojca. Ogółem patriotyzm wali tu po oczach z mniej więcej co trzeciego zdania. Poza tym zdecydowanie najwięcej miejsca zajmuje wątek miłosny trochę w typie "Dumy i uprzedzenia". No i ci bohaterowie są na tyle udani, że całkiem przyjemnie się o nich czyta, nawet pomimo pewnej tendencyjności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to dość typowa proza pozytywistyczna, z wszystkimi tego faktu konsekwencjami. Wentzel do tej pory prowadził hulaszcze życie, w którym romansował z mężatkami i prał po mordzie ludzi, którzy mu dokuczali z powodu mieszanego pochodzenia -...