Wielki pościg za lokomotywą. Rajd Andrewsa, 1862
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- Arkadiusz Belczyk
- Wojna secesyjna wojskowość powszechna
W kwietniu 1862 roku rozegrał się bodaj największy pościg kolejowy w historii. Unioniści postanowili ukraść na Południu pociąg i doprowadzić go jak najszybciej do Chattanoogi w Tennessee, niszcząc za sobą tory kolejowe, by odciąć dostawy zaopatrzenia dla konfederatów w Atlancie (około 150 km dalej na południowy zachód).
Nie przewidzieli determinacji i zawziętości jednego człowieka – konduktora Williama Fullera. Odkrywszy, że jego pociąg „Generał” skradziono, Fuller rozpoczął szaleńczy pościg, najpierw drezyną, potem lokomotywą. W miejscach, gdzie linia została uszkodzona, biegł do następnej stacji i sam usuwał przeszkody leżące na torach. Ta nieustępliwość sprawiła, że uciekający nie mieli czasu, by wyrządzić poważniejsze zniszczenia i uzupełnić zapas opału. Nieco na północ od Ringgold, kilka kilometrów na południe od Chattanoogi, zabrakło im drewna, porzucili więc „Generała” i rozpierzchli się po lasach w Appalachach. Wszystkich w ciągu kilku dni ujęto i skazano na śmierć. Oto opowieść o jednym z najbarwniejszych i najdramatyczniejszych wydarzeń w czasie wojny secesyjnej.
Nie bardzo lubię wojnę secesyjną, ale lubię pociągi. Kiedy zobaczyłem tą książkę nie mogłem się oprzeć. W związku z marginalnym traktowaniem przeze mnie tego okresu niewiele wiedziałem o tych wydarzeniach. A szkoda, bo to połączenie Indiany Jonesa i Gangu Olsena. Nie będę opisywał wartkiej akcji i jej zakończenia, bo zachęcam do zaznajomienia się z opiniowaną pozycją. Oprócz ciekawego tekstu wiodącego mamy dokładne schematy ucieczki i pościgu, zdjęcia i losy bohaterów. Główne postacie i maszyny są przedstawione niejako z boku. Możemy zaznajomić się z życiorysem prowodyra operacji i danymi technicznymi parowozów.
Wadą tej publikacji jest strasznie mała czcionka. Mnie osobiście bolały oczy. Wydanie w miękkiej oprawie na kredowym papierze. Chcecie wiedzieć jak zakończyło się porwanie pociągu, pieszy pościg i "GTA" lokomotywą ? Jeśli tak koniecznie przeczytajcie tą pozycje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsprey i nic już nie muszę dodawać, jeszcze na książkach z tą marką się nie zawiodłem. Ta krótka książeczka w bardzo wciągający sposób opowiada o porwaniu lokomotywy "Generał" przez grupkę żołnierzy z wojsk Unii dowodzonych przez cywila J. Andrewsa. Poruszając się na północ grupa dywersantów miała za zadanie niszczyć tory i linie telegraficzne, żeby utrudnić zaopatrywanie wojsk konfederackich, jakie zaatakowane zostały przez dywizję wojsk Unii gen Mitchella. W pościg za bandytami rusza grupa dowodzona przez konduktora z "Generała", Williama Fullera. Trochę pieszo, trochę drezyną, trochę lokomotywą "Texas" Fuller ścigał Andrewsa, aż w końcu udało mu się odzyskać lokomotywę "Generał", zanim ta osiągnęła swój cel podróży. Książeczkę czyta się w jeden wieczór, historia jest na prawdę bardzo ciekawa, a dodatkowo bardzo fajne wydanie, mapki, zdjęcia i okazja do zapoznania się z rewolwerami tamtego okresu, lokomotywami, funkcją i organizacją milicji Georgii. Sam klimat tej opowieści jest bardzo wciągający, szczególnie dla tych którzy lubią te czasy. 7/10 ze względu na niewielką jednak objętość, poza tym nie mam nic do zarzucenia.
Osprey i nic już nie muszę dodawać, jeszcze na książkach z tą marką się nie zawiodłem. Ta krótka książeczka w bardzo wciągający sposób opowiada o porwaniu lokomotywy "Generał" przez grupkę żołnierzy z wojsk Unii dowodzonych przez cywila J. Andrewsa. Poruszając się na północ grupa dywersantów miała za zadanie niszczyć tory i linie telegraficzne, żeby utrudnić zaopatrywanie...