Historia współczesnej Afryki. Pół wieku niepodległości

- historia
- 9788361203766
- Stanisław Piłaszewicz
- Afryka historia Afryki historia XX wiek XXI wiek dekolonizacja
Martin Meredith jest znany jako doskonały reportażysta, biograf, a także historyk (z akademickim epizodem w życiorysie), który od wielu lat poznaje Afrykę od środka. Ta książka stanowi największe jego wyzwanie. Zawiera barwnie zarysowaną panoramę krajów – od Kairu po Kapsztad i od Dakaru po Dżibuti, a także osób – od Nkrumaha po Mugabe i od Bourgiby po Mandelę i wydarzeń – od pełnych nadziei i euforii chwil towarzyszących podniesieniu czerwono-zielono-złotej flagi Ghany oraz przejęcia władzy przez Nasera po przepełniające rozpaczą ludobójstwa w Rwandzie i doprowadzające do ruiny spichlerza Afryki ekscesy Mugabe.
Trzeźwe, pozbawione ideologicznej otoczki spojrzenie Mereditha na Afrykę i jej współczesne problemy różni się od tak popularnego wśród profesjonalnych historyków ujęcia, zdominowanego przez nawoływanie do wyznawania europejskich grzechów. Autor ukazuje zarówno tragiczne dziedzictwo kolonializmu, jak i fatalną jakość i zgubną dla Afryki rolę rodzimych elit.
Prof. Ryszard Vorbrich
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Historia współczesnej Afryki. Pół wieku niepodległości
Dodaj cytat
Opinie [4]
Polecam. Lektura obszerna, ale w żadnym momencie nie nudzi. Nie jest to tani, podkoloryzowany reportaż jakich pełno w księgarniach, ale rzetelna pozycja naukowa. Wzbogaca, choć równocześnie zasmuca.
więcejCzy jest jakieś wyjście dla Afryki? Czy są sposoby na to, żeby okazywana jej pomoc trafiała tam, gdzie trzeba? Czy uda się wykorzystać potencjał tej krainy? Wygląda na to, że...
Bardzo solidne opracowanie historii krajów Afryki od uzyskania niepodległości do ok 2010 r. Jest to głównie historia polityczna, z niewielkimi informacjami gospodarczymi i zdawkowymi o społeczeństwach.
więcejDyktatorzy, wojny domowe, próby rozwoju niestety najczęściej nieudane, ale i opowieści pozytywne jak przełamanie apartheidu w RPA, czy podnoszenie się Ruandy po ludobójstwie...
Afryka pod rządami dyktatorów w ostatnich latach XX wieku.
Pokaż mimo toCzytam angielskie wydanie, tytuł "The Fate of Africa: A History of the Continent Since Independence". Po tytułach rozdziałów wnioskuję, że to jest to samo.
Pokaż mimo toLiczy 800 stron, więc trochę mi się zejdzie. Zapowiada się nieźle.