II Wojna Światowa na morzu

historia
World War II at Sea: A Global History
2020-10-19
2020-10-19
Wojny wygrywa się lub przegrywa na morzu

Monumentalna historia wojny morskiej 1939–1945

Craig Symonds to jeden z najlepszych współczesnych historyków zajmujących się dziejami marynarki wojennej. II wojna światowa na morzu stanowi ukoronowanie jego badań. To kompletna opowieść o wojnie morskiej wszystkich państw wojujących na morzach i oceanach świata w latach 1939–1945.

Wielu historyków uważa, że podczas II wojny światowej kluczowe dla ostatecznych rozstrzygnięć znaczenie miały właśnie operacje morskie. Niewielu jednak tłumaczy, jak i dlaczego do tego doszło. Odpowiedzi znajdziemy w tej książce.

Symonds łączy precyzję opisu z wciągającą narracją na temat najważniejszych operacji morskich. Ukazuje zmagania armad, operacje desantowe i pojedyncze walki, które zmieniły bieg historii. Epickie starcia lotniskowców na Pacyfiku i podwodną wojnę U-Bootów na Atlantyku, ewakuację z Dunkierki, tragedię Pearl Harbor i zwycięstwo w bitwie o Midway, zatopienie francuskiej floty w Tulonie przez Brytyjczyków, lądowanie w Afryce Północnej, a następnie otwierający drugi front desant w Normandii.

Wojna na morzu i pod powierzchnią wody to historia odwagi marynarzy, geniuszu wojennego dowódców, kaprysów pogody, a czasem również żołnierskiego szczęścia.

Kup II Wojna Światowa na morzu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

II Wojna Światowa na morzu

3967 515

Oceny książki II Wojna Światowa na morzu

Opinie i dyskusje o książce II Wojna Światowa na morzu

Świetna książka choć wymaga od czytelnika przynajmniej podstawowego zainteresowania tematem.
Ja nie jestem historykiem, marynarzem, żołnierzem ani nawet nie jestem wielkim miłośnikiem historii militarnej lub marynistyki. II wojna światowa to po prostu moje pomniejsze hobby a mimo to "II wojną na morzu" zaczytywałem się z rozkoszą. Dla mnie to jak książka przygodowa, tyle że wszystkie opisane w niej rzeczy wydarzyły się naprawdę...

Opisy kampanii i bitew mogą wydać się komuś zbyt skrótowe albo wręcz lakoniczne ale i tak wystarczyło to aż nadto aby pobudzić moją wyobraźnię i wizualizować sobie to co czytam.
Zresztą, ze względu na ilość informacji nie sposób było by opisać to bardziej szczegółowo. W najgorszym przypadku można uznać tę 750 stronicową książkę za listę wydarzeń wartych wyszukania w innych źródłach i zgłębiania opisanych wątków (w tym pomogą przypisy i bibliografia).

Od czasów Zbigniewa Flisowskiego nie czytałem nic lepszego! W końcu historia Globalna wojny na morzu czasów IIWŚ trafia w ręce polskiego czytelnika z impetem pocisku z działa wielkiego kalibru. Zapraszam na wideorecenzje tej książki na Podcast Wojenne Recenzje na YouTube!

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Rozbudowana, ale bardzo przystępna dla każdego czytelnika mamy ukazany globalny konflikt na morzach i oceanach w porządku chronologicznym aczkolwiek nie nic o działaniach na Bałtyku we wrześniu 39. Ogólnie szkoda, że autor skupił się tylko na walkach potęg morskich, a bardzo rzadko wspominał o działaniach mniejszych flot np. Grecji, Rumunii i Finlandii i innych, wtedy byłaby to według mnie pozycja kompletna

295 użytkowników ma tytuł II Wojna Światowa na morzu na półkach głównych

Czytelnicy II Wojna Światowa na morzu przeczytali również

Krzyżowcy Dan Jones
Krzyżowcy
Dan Jones
To imponujące rozmachem opracowanie historii średniowiecznych krucjat czytałam dość długo. Choć ta historyczna pozycja momentami jest trudna, wymagająca i przeładowana informacjami, myślę, że warto poświęcić na nią czas. Na kartach tej książki autor przedstawia panoramę średniowiecznej Europy oraz islamskiego świata. Lektura pozwala nam prześledzić losy wszystkich wypraw krzyżowych i, choć jest to rzetelna literatura faktu, dzięki lekkiemu pióru autora pochłania się ją niczym pasjonującą powieść przygodową. Narracja prowadzona w układzie chronologicznym szczegółowo wyjaśnia genezę, przebieg oraz konsekwencje każdej z krucjat. Autor zwraca uwagę, że wyprawy krzyżowe nie były wyłącznie zrywami religijnymi. Była to raczej skomplikowana gra polityczna, w której obok wiary liczyły się chęć zdobycia nowych ziem, pragnienie bogactwa i osobista chwała. Książka wykracza poza samą Ziemię Świętą, opisując również walki rekonkwisty na Półwyspie Iberyjskim oraz krucjaty bałtyckie. Największą wartością tej pozycji jest sposób prezentacji postaci. Jones nie buduje historii wokół samych dat czy bitew, lecz wokół ludzi, którzy ją tworzyli. Każdy etap walk poznajemy z perspektywy konkretnych uczestników: monarchów, hierarchów kościelnych, rycerzy, a nawet szeregowych wojowników. Autor poświęca sporo uwagi fascynującym kobietom, takim jak królowe Melisanda i Eleonora Akwitańska czy Małgorzata z Beverley. Oczywiście nie zabrakło portretów legendarnych wodzów – Ryszarda Lwie Serce i Saladyna. Każdy bohater został przedstawiony z uwzględnieniem jego charakteru, wyglądu i ludzkich słabości. Ta książka to niezwykle żywe i wielowymiarowe dzieło, które w przystępny sposób przybliża skomplikowane dzieje średniowiecza. Autor, pisząc o krucjatach, udowadnia, że za wielkimi konfliktami stały nie tylko szczytne religijne ideały, ale też brutalna ambicja i zwykła chciwość. Myślę, że to lektura obowiązkowa dla każdego pasjonata historii.
Anna - awatar Anna
oceniła na91 miesiąc temu
Wschodzące Słońce. Schyłek i upadek Cesarstwa Japonii 1936-1945. Tom I John Toland
Wschodzące Słońce. Schyłek i upadek Cesarstwa Japonii 1936-1945. Tom I
John Toland
Sięgający po tą książkę powinni mieć na uwadze dość ważną kwestię. Owa publikacja została wydana (wersja angielska) na początku lat 70-tych. Co to oznacza? Choćby to, że szereg źródeł dotyczących rozmaitych spraw odkryto i upubliczniono wiele lat później. Nie zostały one uwzględnione w tekście głównym. O np. negocjacjach japońsko-amerykańskich napisano tutaj prawie 100 stron. Poruszono np. sprawę nieporozumień językowych i to właśnie niezrozumienie ma być wg. autora decydującym czynnikiem, który doprowadził do wojny. W tamtym czasie opinia publiczna w USA nie wiedziała jak bardzo administracja prezydenta F.D. Roosevelta została spenetrowana przez sowiecką agenturę. Dzisiaj autorzy raczej zdają sobie sprawę z tego iż owa agentura mogła oddziaływać na decyzje polityczne i dążyć do konfliktu USA-Japonia poprzez pośrednie wpłynięcie na negocjacje. Praktycznie cały rozdział owej książki musiałby zostać przebudowany gdy tymczasem ZSRR w tej pozycji nie odgrywa większej roli. Nie licząc oczywiście kwestii mandżurskiej, pomocy dla Nacjonalistycznych Chin oraz ewentualnego marszu Japonii w kierunku Syberii. Najważniejszym atutem tej książki było i jest: 1. Próba wytłumaczenia zachodniemu czytelnikowi czym jest dialektyczna mentalność japońska, pełna sprzeczności. 2. Przekrojowe ukazanie konfliktu. Część pierwsza zaczyna się od Incydentu Mandżurskiego, a kończy się masakrą na Saipanie. Opisami umierających cywilów. 3. Mnoga ilość relacji Japończyków i ogólnie ukazywanie ich stanowiska oraz punktu widzenia. Nawet na poziomie osobistym. Od Cesarza, Premiera na zwykłych szeregowych i cywilach kończąc. Ale ta książka jest napisana przez Amerykanina (i czasami się on myli np. odnośnie Bitwy na Morzu Jawajskim, która nawet wówczas nie była tą największą do tamtego etapu wojny). Zatem starcie to przede wszystkim konflikt amerykańsko-japoński, z mikrym dodatkiem brytyjskim. Czasami nawet autor bierze stronę Japończyków jak choćby w incydencie na moście Marco Polo w Pekinie. Zrzuca winę na "stronę trzecią" (komunistów) podczas gdy od początku była to inicjatywa armii mandżurskiej, która wykorzystała pretekst ("zaginięcie" japońskiego żołnierza) do rozpoczęcia wojny z Chinami. Same Chiny są tutaj raczej marginesem. Po rzezi w Nankinie stają się tłem w tym Pierwszym Tomie. Zaletą tej książki jest też bardzo płynny styl. Dobrze się to czyta.
Telamon - awatar Telamon
Battle Cry of Freedom. Historia wojny secesyjnej James M. McPherson
Battle Cry of Freedom. Historia wojny secesyjnej
James M. McPherson
Książkę podzieliłbym na 2 części. Pierwsza, o przyczynach wojny jest w większości o politykierskich sporach parlamentarno-gabinetowo-prawnych. Rozumiem, że z tego wzięła się ta wojna, aczkolwiek trochę mnie to wynudziło. Nie wiem, czy dlatego, że nigdy mnie to szczególnie nie interesowało, czy też książka nie potrafiła mnie tym zainteresować. Część druga to już wojna, która w audiobooku słucha się sama i jest jedną z lepszych rzeczy jakie czytałem. Już nawet nie chodzi o te wielkie epickie bitwy, ale pasjonująco przestawiono: - rolę floty (morskiej i rzecznej),blokady morskiej, - fragmenty wspomnień, pamiętników żołnierzy ale i cywilów wklejone bez wrażenia chaosu, - skutki wojny dla innych rejonów świata, blokada sprawiła skrajny niedobór bawełny we Francji i Anglii, zamykanie tak fabryk sukna, strajki, bezrobocie, - pomysły interwencji francusko-angielskiej (zwłaszcza w dobie francuskiej interwencji w Meksyku),-partyzantów, dezerterów, przemytników, spekulantów, problemy z mobilizacją rekrutów i korupcji - choroby i epidemie - tragedię cywilów, w szczególności Południa, które Unia chciała zagłodzić przez blokadę, - nastroje wśród opinii publicznej, podgrzewane przez prasę, - stosunek do niewolnictwa. Pierwsza część 6, druga 9. Daję słabe 8, bo jednak to politykierstwo też trzeba było opisać. Generalnie lektura pasjonująco pokazuje, że Konfederaci wojskowo nie mieli szans od pierwszego roku wojny. Południe zaczęła dusić blokada morska. Jedyną nadzieją była pomoc z zewnątrz albo zmęczenie wojną północnej opinii publicznej, która wymusiłaby kompromis. Finalnie tak się nie stało. Przez kilka lat Konfederaci dzielnie i bohatersko walczyli z Północą. Nie byli jednak w stanie wygrać wojny na wycieńczenie.
wiciu - awatar wiciu
Hue 1968. Wietnam we krwi Mark Robert Bowden
Hue 1968. Wietnam we krwi
Mark Robert Bowden
Czytałam niedawno "Wietnam" Hastingsa, a teraz postanowiłam bardziej zgłębić historię wojny wietnamskiej i sięgnęłam po "Hue 1968" Bowdena, książkę poświęconą najkrwawszej bitwie tej wojny. Spodobała mi się ona bardziej od poprzedniej lektury, autor tutaj snuł naprawdę wciągającą opowieść, ciekawie łącząc szerszy obraz całej wojny z indywidualnymi historiami. Właśnie ten ludzki wymiar bitwy - wspomnienia żołnierzy, dziennikarzy i cywilów - jest dla mnie najmocniejszą stroną "Hue 1968". Choć tę najbardziej znaną część ofensywy Tet obie strony przypisały sobie jako zwycięstwo - Amerykanie, bo odzyskali miasto i wypędzili z niego Vietcong, a Wietnam Północny, bo utrzymał Hue na tyle długo, by zwrócić uwagę światowej opinii publicznej - to nie da się ukryć, że przegrany był jeden i była to ludność cywilna miasta. Za największą wadę książki można uznać zbyt amerykański punkt widzenia, ale czego się spodziewać po amerykańskim dziennikarzu? Bowden starał się być bezstronny, dopuszczał do głosu też Wietnamczyków z Północy, starał się pokazał, o co i jak zacięcie walczyli... Owszem, to było ciekawe i istotne, ale zabrakło mi tutaj Wietnamczyków z Południa. A przecież oni też walczyli o Hue, ponieśli większe straty niż Amerykanie, a w książce zostali mocno zmarginalizowani - właściwie ciężko ich nie postrzegać z amerykańskiego punktu widzenia, że większość z nich była taka nieudolna, bez pomocy USA do niczego się nie nadawali... Nie kupuję tej części historii. Pominąwszy jednak ten dość istotny szczegół, nie da się ukryć, że walkę Amerykanów przeciwko Frontowi z Północy Bowden przedstawił bardzo ciekawie i szczegółowo - czasem dla mnie aż zbyt szczegółowo. Z jednej strony bywało to nawet zabawne, gdy autor przywoływał listy jednego z żołnierzy do żony, innym razem nieco męczące, gdy próbowałam sobie przypomnieć, kto jest kim i w jakim kontekście był już wspominany, bo tyle postaci się tu przewija. Mimo wszystko książkę bardzo polecam - szczególnie zainteresowanym historią wojny wietnamskiej.
Gabi Zet - awatar Gabi Zet
ocenił na71 miesiąc temu
Fall Weiss. Najazd na Polskę 1939 Robert Forczyk
Fall Weiss. Najazd na Polskę 1939
Robert Forczyk
Są błędy. Np. Autor myli dwupłatowce obserwacyjne z górnopłatami albo nie zna losów i ilości polskich trałowców. Gdybologię "co by było" należało sobie darować bo wymaga uwzględnienia zbyt wielu danych. Ocena polityczna działań Francji i Wlk. Brytanii jest powierzchowna i emocjonalna, krzywdząca. Autor też nie powinien nazywać wiceprezydenta Wallaca "przygłupem". Ignorancja Kołymska 1944 była konsekwencją planów Roosevelta względem Stalina, magadańskiego złota i powojennego ONZ. Wallace miał nie widzieć "nic złego". Tak samo jak nikt nie dopytywał się o losy amerykańskich lotników, którzy wyskoczyli nad ZSRR i trafili do łagrów. Poza tym książka jest przydatna. Opisuje przygotowania Polski i Niemiec do wojny, rozwój ich przemysłów, koncepcję na armie... oraz polskie braki. Autor nie skupia się na skali taktycznej co od dekad robią polscy mitomani. Nie interesują go dokonania batalionów lecz grup armii, armii, korpusów i grup operacyjnych. Skala taktyczna pozwala Polakom kamuflować skalę porażki i amatorszczyzny Wojska Polskiego gdyż historycy skupiają się na tych wygranych potyczkach. W skali operacyjnej i strategicznej widzimy to jak bardzo było źle. Bez planu, bez talentu i umiejętności, bez wyszkolenia. Bez jakiejś koncepcji, gdy nie tylko armie ale same dywizje ulegały rozpadowi podczas odwrotu. Doceniam zwłaszcza podział na Północ, Centrum i Południe. Nic tak nie ukazuje dobrze porażki jak skupienie się w jednym rozdziale na niezsynchronizowanych działaniach armii "Łódź", "Poznań", "Kraków" i "Prusy", którymi nieudolnie próbował sterować Naczelny Wódz. Polacy mieli problemy nawet ze sterowaniem dywizjami, synchronizowaniem działań rodzajów broni. Co zresztą jest opisane w sekcji poświęconej BOS - Systemowi Bojowemu Wehrmachtu i Wojska Polskiego. Gdzieś tam jest też ZSRR ale w tej książce jego działania są epizodyczne, nieco mniej niż armii słowackiej. Ogólnie warto przeczytać jako sensowną odskocznię od krajowej "wrześniowej" literatury.
Telamon - awatar Telamon
ocenił na71 miesiąc temu
Templariusze. Rozkwit i upadek zakonu świętych wojowników Dan Jones
Templariusze. Rozkwit i upadek zakonu świętych wojowników
Dan Jones
To nie jest tylko książka o przeszłości — to opowieść o mechanizmach, które działają do dzisiaj. Historia Templariuszy od lat rozpala wyobraźnię — między legendą a faktami, między sacrum a polityką. Dan Jones w książce „Templariusze. Rozkwit i upadek świętych wojowników” robi coś znacznie cenniejszego niż powielanie mitów: porządkuje tę opowieść i nadaje jej wyraźny, ludzki wymiar. To fascynująca historia o tym, jak z niewielkiej grupy rycerzy powstała potężna, międzynarodowa struktura, przypominająca dzisiejszą korporację. Zakon, którego pierwotnym celem była ochrona pielgrzymów do Ziemi Świętej, szybko przekształcił się w organizację o ogromnych wpływach politycznych i ekonomicznych. Templariusze nie tylko walczyli — zarządzali majątkami, tworzyli zręby systemu bankowego i doradzali władcom Europy. Ich potęga rosła, ale wraz z nią narastała niechęć i podejrzliwość. Jones prowadzi czytelnika przez tę historię sprawnie i z wyczuciem narracji — nie przytłacza nadmiarem dat, a jednocześnie nie upraszcza. Pokazuje mechanizmy władzy, zależności i strachu, które ostatecznie doprowadziły do upadku zakonu. Dramatyczny finał — procesy, oskarżenia o herezję i śmierć Jakuba de Molaya — wybrzmiewa tu nie jako legenda, lecz konsekwencja politycznej gry. To książka dla tych, którzy lubią historię opowiedzianą z rozmachem, ale bez zbędnego patosu. Dla tych, którzy chcą zrozumieć, jak rodzi się potęga — i dlaczego zawsze ma swoją cenę. [Współpraca barterowa] Strona.insta
stronainsta - awatar stronainsta
oceniła na84 dni temu