Starożytne Peru

- Złota Seria Uniwersytetu Wrocławskiego
- Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- Peru Ameryka prekolumbijska kultury prekolumbijskie historia Peru starożytność
Autor publikacji to doświadczony specjalista z zakresu archeologii Ameryki Południowej, uznany w kraju i zagranicą. Książka „Starożytne Peru” to historia rozwoju cywilizacyjnego rozległego geograficznie regionu Andów Centralnych – od zachodniej Boliwii, przez dzisiejsze Peru, aż po północne skrawki Chile – w okresie od mniej więcej 8000 lat przed naszą erą (tzw. schyłkowy plejstocen) do początków okresu kolonialnego (XVI wiek n.e.),kiedy to potężne imperium Inków (Tawantinsuju) zostało podbite przez 300 zaledwie hiszpańskich desperados pod wodzą Pizarra – byłego świniopasa, a wkrótce wicekróla.
Starożytne Peru to teren wielu wspaniałych kultur i cywilizacji prekolumbijskich, od dawna niezwykle fascynujący archeologów i historyków, bo wyjątkowo obfitujący w pozostałości archeologiczne, z najsłynniejszymi Tiahuanaco i Machu Picchu na czele. Autor monografii Starożytne Peru pokusił się o ukazanie „motoryki przemian kulturowych” na tym terytorium i zaprezentowanie aktualnych „koncepcji wyjaśniających przyczyny tych zjawisk”.
W rezultacie otrzymaliśmy książkę niezwykle ważną, która jest w Polsce pierwszym i najpełniejszym, a w świecie zapewne najaktualniejszym opracowaniem blisko 10 000 lat prekolumbijskich dziejów najciekawszego niewątpliwie regionu Ameryki Południowej. Dodatkowymi, wręcz bezcennymi walorami tego dzieła są: oryginalność – powstało ono w znacznym stopniu na podstawie wieloletnich badań terenowych autora; świetne fotografie i plansze poglądowe – również w większości będące jego dziełem; język – dalece odbiegający od formalnej sztampy większości prac naukowych; oraz wprowadzona przez Szykulskiego nowa – zgodna z ostatnimi ustaleniami peruwiańskimi – pisownia nazw od dziesięcioleci występujących w naukowym obiegu (dotąd np. „Cuzco” i „Nazca”, teraz – „Cusco” i „Nasca”).
Aż po czasy Inków. Tematyka fascynująca, a autor prowadzi nas przez mnogość kultur. Jedyną uwagę jaką mam, to że jak dla mnie język jest zbyt sztywny - oficjalny. Nawet jeśli jest to pozycja ściśle naukowa. Autor nie pomija też uznawanych za niewiarygodne, acz ciekawych koncepcji - jak np. możliwość wczesnej migracji od strony Atlantyku, czy datowanie obecności ludzkiej w Ameryce Południowej nawet na 200 tysięcy lat - Toca de Esperança ! Chociaż oczywiście traktuje je marginalnie. Nie zauważyłem jednak wzmianki o możliwości używania balonów przez kulturę Nasca. Z kolei autor pisze o kipu, ale nie wspomina o tokapu. Mamy tu dość znane kultury Chavin - z rytualnym (?) ludożerstwem, czy wyjątkowo wyuzdaną kulturę Moche/Mochica z gigantycznymi budowlami i ofiarami z ludzi. Co ciekawe kres tej ostatniej zbiegł się z następującymi po sobie okresami suszy i przypominających potopy ulewami. Też wspomnianą kulturę Nasca z trofeami głów. U Inków ofiary z ludzi przetrwały w formie szczątkowej - capacocha. Taki przekrój jest zarazem plusem, jak i minusem. Osobiście najbardziej interesuje mnie metalurgia peruwiańska. W szczególności wyrób brązu. Ale nie tylko. Złotnictwo - tu mamy ciekawy złoty pancerz. Chętnie poczytałbym specjalistyczną książkę na ten temat, tak samo jak na temat architektury inkaskiej czy fortyfikacji. Fascynuje mnie też postać Yaura/Yahuara Huacaca. Tak samo interesujące są inkaskie zajazdy, przy słynnych drogach. Może jakiś przekrój z objaśnieniem ? Ciekawa wzmianka o sanktuarium Maryjnym w Chapi.
więcej Pokaż mimo to