Instytucja "wczesnego państwa" w perspektywie wielości i różnorodności kultur
- historia
- Instytut Archeologii i Etnologii PAN
- 2013-12-01
- 2013-12-01
- państwo wczesne państwo early state wodzostwo chiefdom big man great man
red. J. Banaszkiewicz, M. Kara i H. Mamzer
Słowo wstępne – Jacek Banaszkiewicz, Michał Kara, Henryk Mamzer
Instytucja „wczesnego państwa” w poglądach filozofii kultury, antropologii kulturowej i etnohistorii
Henryk Mamzer, Pytanie o istotę i zasady funkcjonowania „wczesnego państwa”
Aleksander Posern-Zieliński, Antropologia polityczna a studia nad wczesnym państwem
Adriana Ciesielska, „Od plemienia do państwa” czy „od wodzostwa do państwa”? Modele procesów państwotwórczych i nowe tendencje w ich badaniu
Michał Tymowski, Modele formowania się państw w Afryce przedkolonialnej w świetle teorii wczesnego państwa
Ryszard Vorbrich, Sukcesja substancjalna a legitymizacja władzy w wodzostwach północnego Kamerunu. Między perspektywą antropologiczną a historyczną
Łukasz Kaczmarek, Władza, jej legitymizacja a inkluzywno-ekskluzywne mechanizmy konstruowania tożsamości grupowej. Konstruowanie wyobrażeń państwa i narodu na Fidżi
Przykłady „wczesnych państw” doby starożytnej
Andrzej Ćwiek, Powstanie państwa faraonów
Marek Stępień, Od rewolucji miejskiej do imperium. Geneza i przemiany mezopotamskiego (sumeryjskiego) miasta-państwa
Adam Ziółkowski, Romulus między historią, archeologią i antropologią. Dyskusja nad genezą Rzymu i innych wczesnych państw latyńskich
Marek Wilczyński, Ile „Romanii” a ile „Gotii” w państwach Gotów, Swebów i Wandalów w V i VI w. n.e.
Przykłady „wczesnych państw” doby średniowiecza
Aleksander Paroń, Wczesne państwa nomadów w Europie wczesnego średniowiecza (do 1000 roku). Modele i prawidłowości rozwoju
Joanna Aleksandra Sobiesiak, Jak Przemyślidzi zdobyli panowanie nad „plemieniem Czechów”. Historia i archeologia o powstaniu czeskiego państwa (IX-X w.)
Kateřina Tomková, Archeologie o počátcích raně středověkého českého státu – pramen či ilustrace dějin?
Michał Kara, Historiografia i archeologia polska o mechanizmach formowania się władztwa Piastów. Próba zestawienia ważniejszych poglądów
Przemysław Urbańczyk, Jak powstawały państwa w czasach kształtowania się monarchii wczesnopiastowskiej?
Andrzej Buko, Najstarsze ośrodki Piastów w świetle danych archeologii
Wiesław Długokęcki, Instytucja wodzostwa u Prusów w XIII wieku
Władysław Duczko, Tworzenie królestwa Svitjod-Svearike w wizjach historiografii i archeologii szwedzkiej
Józef Szykulski, Tiahuanaco na południowych krańcach Peru. Jego znaczenie dla rozwoju cywilizacyjnego regionu
Próba podsumowania debaty – Jacek Banaszkiewicz