Wewnętrzny ogień

- 2010-01-01
- 978-83-7510-471-4
- Alina Patkowska
- Carlos Castaneda don Juan magia antropologia szamanizm
Powrót do spotkań i rozmów z don Juanem.
W Wewnętrznym ogniu Castaneda wraca do spotkań z don Juanem, odbywających się w stanie wzmożonej świadomości. Prowadzi czytelnika ścieżką "nauk lewej strony", które opisują zasady istnienia wszechświata, w całości składającego się z emanacji Orła. Wszystkie wprowadzone we wcześniejszych tomach pojęcia oraz trzy wielkie sztuki wojowników: "widzenie, "śnienie" i "osaczanie" znajdują swoje miejsce w kontekście spójnej i logicznej, choć niepojętej dla racjonalnego umysłu kosmologii.
Carlos Castaneda (zm. 1998),guru pokolenia "dzieci kwiatów", ukończył antropologię na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles. Napisał wiele książek relacjonujących jego spotkania z don Juanem, czarownikiem plemienia Yaqui, który wprowadzał go w tajniki magii indiańskiej. Wszystkie one ukazują się nakładem Domu Wydawniczego REBIS w nowej szacie graficznej.
Fascynujący świat don Juana nigdy nie przestanie zadziwiać.
"Sunday Telegraph"
To skarbnica wiedzy o świadomości spisana wyjątkowym językiem : "donhuanowskim" . Jest o rozwoju świadomości, o wieloświatach, dotarciu do nich, możliwościach , o tytułowym "wewnętrznym ogniu". Bardzo ciekawa, szczegółowa, wyczerpująca, pełna. Czytając dowiedziałam się wiele nowego i niepoznanego w oparciu też o własne doświadczenia. Dostałam odpowiedzi :) Zaskakująco dobra i logiczna. Obrazowo przedstawia trudne kwestie. Po "Opowieściach mocy" (mój nr 1 Castanedy) to "Wewnętrzny ogień" otrzymuje notę ex aequo ! . Niezwykła! :)
więcej Pokaż mimo toZawiera szkolenie dla tzw. lewej strony świadomości. Uważam, że jak do tej pory jedna z najlepszych z całej serii. Oczywiście polecam czytać w kolejności chronologicznej.
Pokaż mimo toŚwietna książka, aczkolwiek mam z nią problem, bo nie wiem, jak ją traktować, czy w stu procentach poważnie, czy jednak jako metaforyczny opis zjawisk pojawiających się na drodze Ducha. Niemniej jednak, czytało mi się ja doskonale, choć skończenie jej zajęło mi przeszło dwa lata ;))
Pokaż mimo toCo tu pisać? Śnienie emanacje orła halucynacje oraz wiele wiele innych tylko w tej książce. :-D Literacko dramat :-D.