Pomiędzy Leonardem Da Vinci a Lucyferem

- Amber
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Ewa Morycińska-Dzius
- Filozoifia religia historia teorie spiskowe tajemnica religia Watykan Leonardo da Vinci chrześcijaństwo tajne stowarzyszenia sekty Dan Browwn
Dlaczego Watykan potępia "Kod Leonarda da Vinci"?
Co stało się z potomstwem Jezusa i Marii Magdaleny? Czy Zakon Syjonu jest wciąż obecny wśród nas? Kim są i kogo prześladują iluminaci? Kto sprawuje kult szatana? Kontrowersyjne tezy poruszone w "Kodzie Leonarda da Vinci" wstrząsnęły hierarchią kościelną i milionami wiernych, ale sprawiły też, że wielu ludzi zaczęło szukać informacji o faktach, które Watykan chciał na zawsze otoczyć tajemnicą. Ta książka pozwala pojąć istotę związku Jezusa i Marii Magdaleny, zrozumieć pochodzenie najstarszych wierzeń, przeniknąć starożytne praktyki inicjacyjne, poznać początki i przemiany tajnych stowarzyszeń - jednym słowem, jeszcze bardziej rozsmakować się w spornych teoriach przedstawionych w powieści Dana Browna.
"Kodu..." dotychczas nie czytałem. W omawianej pozycji bezpośrednich nawiązań do "Kodu" praktycznie nie ma.
Pokaż mimo toKsiążka ciekawa - w 9 rozdziałach opisane początki religii jako zjawiska społecznego, kult w Egipcie, nawiązanie do Marii Magdaleny, Merowingów jako potomków Jezusa, Templariuszy, Różokrzyżowców, Iluminatów i na sam koniec Rennes-le-Chateau.
Mam mieszane uczucia po przeczytaniu tej książki. Nastawiłam się na konkretne wyjaśnienia i odpowiedzi a dostałam dużą ilość ogółu i streszczenie wiedzy z historii religii z przeogromnego okresu...ciekawa lektura aczkolwiek zbyt mało konkretna.