Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Czesław Jaroszyński

Polski aktor teatralny i filmowy, wykładowca retoryki, poeta. Urodził się na ziemi nowogródzkiej, gdzie spędził dzieciństwo. W 1940 roku wraz z rodziną został przesiedlony w głąb Rosji, gdzie mieszkal... Polski aktor teatralny i filmowy, wykładowca retoryki, poeta. Urodził się na ziemi nowogródzkiej, gdzie spędził dzieciństwo. W 1940 roku wraz z rodziną został przesiedlony w głąb Rosji, gdzie mieszkali kolejnych sześć lat. Po powrocie z zesłania cała rodzina osiedliła się na ziemiach odzyskanych w Siedlęcinie. W Jeleniej Górze ukończył gimnazjum a następnie we Wrocławiu rozpoczął studia filozoficzne i teologiczne. W 1954 roku zdecydował się rozpocząć naukę w PWST w Łodzi, którą to szkołę ukończył w 1958 roku. Po uzyskaniu dyplomu zaczęła się współpraca aktora z teatrami warszawskimi, która twała z krótkimi przerwami aż do 1990 roku. Artysta ma w swoim dorobku około trzydziestu występów w filmach. Od połowy lat osiemdziesiątych aktor prowadzi wykłady z retoryki na Uniwersytecie Warszawskim, jest także współautorem wraz z synem Piotrem (prof. KUL), podręcznika "Podstawy retoryki klasycznej". W 1993 roku ukazał się tom wierszy aktora, artysta jest też autorem książki "Zesłanie, opowieść o tamtym czasie" będącej zapisem wspomnień z zesłania w głąb Związku Radzieckiego. W 1990 roku wycofał się z zawodu aktora, z teatrem pozostaje jednak nadal związany pisując recenzje teatralne.

Teatr

Teatr Klasyczny w Warszawie (1958-1963)
Teatr Powszechny w Warszawie (1963-1967)
Teatr Narodowy w Warszawie (1969-1974)
Teatr Polski w Poznaniu (1974-1975)
Teatr Polski w Warszawie (1977-1983)
Teatr Narodowy w Warszawie (1983-1990)

Filmografia

Tajemnica puszczy (1990), reż. A. Barszczyński - Zachary
Republika nadziei (1986), reż. Z. Kuźmiński - Doktor Aleksander Dubiski, przewodniczący Rady Ludowej
Temida (1985), reż. M. Malinowski - Doktor Markiewicz, lekarz Błockiego
111 dni letagu (1984), reż. J. Sztwiertnia - Więzień - wojewoda
Dom św. Kazimierza (1983), reż. I. Gogolewski - Kapitan Zakrzewski
Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy (1979-1981) reż. J. Sztwiertnia
Klejnot wolnego sumienia (1981), reż. G. Królikiewicz - Konarski
Czwartki ubogich (1981), reż. S. Szyszko - Ordynator
Misja (1980), reż. P. Komorowski - Ksiądz, znajomy Rafaela
Bo oszalałem dla niej (1980), reż. S. Chęciński - Aktor w przedstawieniu "Marka Aureliusza"
Wśród nocnej ciszy (1978), reż. T. Chmielewski - Nadkomisarz
Rodzina Połanieckich (1978), reż. J. Rybkowski
Dux Polonarum - Niemcza 1017 rok (1978), reż. J. Chodnikiewicz
Ostatnie okrążenie (1977), reż. K. Rogulski - Dowódca organizacji "Wilki"
Biohazard (1977), reż. J. Kubik
Szaleństwo Majki Skowron (1976), reż. S. Jędryka - Henryk, komendant MO, ojciec Ariela
Znikąd donikąd (1975, reż. K. Kutz - Ksiądz
Czerwone i białe (1975, reż. P. Komorowski - Rafał Naziemiec
Wielkanoc (1974), reż. W. Marczewski - Marek, mąż Anny
Linia (1974), reż. K. Kutz - Michał Górczyn
Janosik (1974), reż. J. Passendorfer - Harnaś Bardos
Janosik (1973), reż. J. Passendorfer - Harnaś Bardos
Czarne chmury (1973), reż. A. Konic - Kowal Fritz
Odejścia, powroty (1972), reż. W. Marczewski - Jan Kwapiński "Topola"
Podróżni jak inni (1969), reż. W. Marczewski - Niemiec
Podziemny front odc. pt. "O życie wroga" (1965), reż. H. Drapella - Żołnierz niemiecki w fabryce

źródło opisu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_Jaroszy%C5%84ski

źródło zdjęcia: http://www.filmweb.pl/person/Czes%C5%82aw+Jaroszy%C5%84ski-59519

pokaż więcej
Data urodzenia:
29 lipca 1931

Płeć:
mężczyzna

Miejsce urodzenia:
Balewicze

Oficjalna strona:
brak danych

Tematyka:
brak danych

Dodany przez:
justi

Wszystkie Poza moją biblioteczką W mojej biblioteczce Pokaż książki znajdujące się:
Kultura słowa. Podstawy retoryki klasycznej
Kultura słowa. Podstawy retoryki klasycznej
Piotr Jaroszyński, Czesław Jaroszyński

7,6 (5 ocen i 0 opinii)
Kultura słowa. Podstawy retoryki klasycznej
Książka poświęcona jest sztuce pięknego i przekonującego mówienia. Spełnia zasadniczo dwa cele: stanowi wykład zagadnień retoryki oraz jest podręcznikiem, który, w dobie upadku kultury słowa mówionego...
czytelników: 31 | opinie: 0 | ocena: 7,6 (5 głosów)
Podstawy retoryki klasycznej
Podstawy retoryki klasycznej
Piotr Jaroszyński, Czesław Jaroszyński

6 (2 ocen i 0 opinii)
Podstawy retoryki klasycznej
Książka ta ma na celu pomóc współczesnemu Polakowi zdobyć umiejętność operowania mądrym słowem. Jest to potrzebne szczególnie dziś, gdy zalewają nas media, a przeciętny człowiek ma duże trudności z pł...
czytelników: 5 | opinie: 0 | ocena: 6 (2 głosy)

Wywiad z autorem

Chciałbyś zadać pytanie swojemu ulubionemu autorowi?
Dołącz do grupy „Rozmowy z autorami” i zaproponuj pytania, my zorganizujemy wywiad.

Dyskusje o autorze

2
8
26
Tylu naszych czytelników chce przeczytać książki tego autora.
Tyle osób przeczytało książkę tego autora.
Tyle książek tego autora znajduje się w naszej bazie.

Fani autora (0)

Lista jest pusta
Czytelnicy (8)

zgłoś błąd zgłoś błąd