Totalnie tofu
![Okładka książki Totalnie tofu](https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/5110000/5110616/1142107-170x243.jpg)
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak JednymSłowem
- Data wydania:
- 2024-05-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2024-05-27
- Liczba stron:
- 208
- Czas czytania
- 3 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324099627
- Tagi:
- tofu przepisy
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie TOFU.
83 przepisy na kuszące roślinne dania.
Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości.
Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody i aksamitne desery (w tym oczywiście tofurnik) – w każdym z tych dań tofu odnajduje się idealnie.
Oprócz tego z książki dowiesz się:
– czym różni się tofu twarde od miękkiego i który rodzaj wybrać, by wydobyć wszystkie jego zalety,
– jak skomponować idealną marynatę
– i dlaczego tofu zawsze znajduje się na szczycie listy zdrowych produktów*.
Poznaj moje ulubione przepisy na dania z tofu oraz porady i techniki dotyczące ich przygotowywania.
Konrad Budzyk
* Podpowiadam już teraz: to dzięki temu, że jest wysokobiałkowe i bogate w składniki odżywcze: żelazo, wapń, niezbędne witaminy i minerały, a dodatkowo naprawdę niskokaloryczne.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Przyznam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam tofu, wcale nie przypadł mi do gustu z uwagi na smak a właściwie jego brak. Zastanawiałam się co z niego zrobić i jakoś odpuściłam dalsze eksperymenty z tym sojowym twarożkiem. Okazuje się jednak, że tofu ma bardzo wszechstronne zastosowanie i można go łączyć z wieloma różnymi składnikami uzyskując smaczne potrawy czy desery.
Konrad Budzyk w swojej książce kulinarnej przekonuje, że można pokochać tofu, przyrządzając go na różne sposoby. Aby jednak zacząć przygodę z tym roślinnym twarożkiem dobrze wiedzieć jak powstaje i jak wybrać ten właściwy a zanim zaczniemy gotować, musimy wiedzieć kilka podstaw oraz zasad przygotowania. Teraz do dzieła! Z tofu można wyczarować zupy, makarony, pierogi, burgery, smarowidła do chleba czy pyszne desery.
Zaznaczę jeszcze, że każda potrawa w tej książce opatrzona jest smakowitym zdjęciem oraz dokładnym przepisem przygotowania. Aż chce się jeść 😋
Przyznam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam tofu, wcale nie przypadł mi do gustu z uwagi na smak a właściwie jego brak. Zastanawiałam się co z niego zrobić i jakoś odpuściłam dalsze eksperymenty z tym sojowym twarożkiem. Okazuje się jednak, że tofu ma bardzo wszechstronne zastosowanie i można go łączyć z wieloma różnymi składnikami uzyskując smaczne potrawy czy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTofu - serek sojowy, sztandarowy produkt i składnik kuchni wegańskiej (i nie tylko) a także „bohater” najnowszej książki Konrada Budzyka „Totalnie Tofu”.
W pierwszych stronach autor prowadzi nas przez historię tofu (jak się okazuje, tofu to nie „wynalazek” ostatnich lat, ale „ciutkę” starszy, bo pochodzący z czasów dynastii Han, czyli mniej więcej z początków naszej ery),jego produkcję, opisuje jego wartości odżywcze, odmiany tofu (a ja myślałam, że tofu jest tylko jedno),aby przejść do tego co najważniejsze w tej książce - przepisów.
W „Totalnie tofu” znajdziemy 83 przepisy o różnym stopniu trudności, z informacją na ile porcji jest tenże oraz o kaloryczności i wartościach odżywczych na porcję.
Sama książka wydana jest przepięknie – twarda oprawa o satynowym wykończeniu, kolorowe zdjęcia dań od śniadań, przez obiady aż po desery.
Niezależnie czy to wasz początek przygody z tofu, czy jesteście jego koneserami, ta książka jest dla was. Nawet jeśli podobnie jak ja, uważacie, że kuchnia to miejsce, gdzie znajduje się ekspres do kawy, a do gotowania macie dwie lewe ręce i potraficie przypalić wodę na herbatę, jakimś cudem wszystkie dania przygotowane z przepisów z „Totalnie tofu” się udały.
W tym miejscu mogę tylko napisać: Serdecznie polecam!
Tofu - serek sojowy, sztandarowy produkt i składnik kuchni wegańskiej (i nie tylko) a także „bohater” najnowszej książki Konrada Budzyka „Totalnie Tofu”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pierwszych stronach autor prowadzi nas przez historię tofu (jak się okazuje, tofu to nie „wynalazek” ostatnich lat, ale „ciutkę” starszy, bo pochodzący z czasów dynastii Han, czyli mniej więcej z początków naszej ery),...