Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca
Wydawnictwo: Buchmann kulinaria, przepisy kulinarne
160 str. 2 godz. 40 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Buchmann
- Data wydania:
- 2023-05-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-05-17
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788383185811
- Tłumacz:
- Ewa Wojciechowska
- Tagi:
- Sycylia kuchnia gotowanie przepisy
Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię!
Wegetariańskie dania z pasją, pełen smaków i aromatów Sycylii. Kilka tradycyjnych włoskich składników - mtakich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi i orzechy - tworzą lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 13
- 4
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
"Wegetariańska Sycylia" to intymna opowieść autorki o jej życiu i wszystkim, co kocha, a w samym sercu tej opowieści stoi oczywiście wegetariańska kuchnia rodem z Sycylii. Przepięknie wydana pozycja sprawiła, że z chęcią wypróbowałam dwa przepisy i na pewno sięgnę po więcej. Ta książka zawiera w sobie przepisy pełne miłości!
"Wegetariańska Sycylia" to intymna opowieść autorki o jej życiu i wszystkim, co kocha, a w samym sercu tej opowieści stoi oczywiście wegetariańska kuchnia rodem z Sycylii. Przepięknie wydana pozycja sprawiła, że z chęcią wypróbowałam dwa przepisy i na pewno sięgnę po więcej. Ta książka zawiera w sobie przepisy pełne miłości!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, przepisy super proste, składniki latem wszystkie dostępne u nas. Nic tylko gotować sycylijskie specjały
Świetna, przepisy super proste, składniki latem wszystkie dostępne u nas. Nic tylko gotować sycylijskie specjały
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„W zalanej słońcem kuchni mojego domu rodzinnego na Sycylii bez przerwy zagniatano ciasto.”
Warto sięgnąć po książkę, aby odbyć słoneczną i smakowitą podróż po Sycylii, poznać tradycyjne przepisy, zdobyć receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przed wszystkim przywołać i utrwalić skojarzenia zapachów zaprezentowanych dań. Francesca Maugeri Holmström dzieli się z czytelnikami niezwykłą magią przygotowywania wegetariańskich i wegańskich potraw, pasją wydobywania tego, co najlepsze, z mąki, cytrusów, pomidorów, karczochów, bakłażanów, fenkułów, cukinii, kapusty, brokułów, kalafiorów, szparagów, orzechów i migdałów. Oferuje proste, ale satysfakcjonujące smakowo efekty sztuki sycylijskiego gotowania. Przybliża nie tylko kuchnię największej na Morzu Śródziemnym wyspy, ale również nawiązuje do wspomnień z dzieciństwa i młodości na niej spędzonych, zwraca uwagę na szczegóły charakteryzujące krajobraz i klimat. Daje rzut oka na znaczenie Sycylii na mapie, bogatą historię, miłość do dobrego jedzenia, niespieszną celebrację codzienności i rozwijania społecznych relacji.
Więcej na: https://bookendorfina.blogspot.com/2023/08/wegetarianska-sycylia.html
„W zalanej słońcem kuchni mojego domu rodzinnego na Sycylii bez przerwy zagniatano ciasto.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto sięgnąć po książkę, aby odbyć słoneczną i smakowitą podróż po Sycylii, poznać tradycyjne przepisy, zdobyć receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przed wszystkim przywołać i utrwalić skojarzenia zapachów zaprezentowanych dań. Francesca Maugeri Holmström dzieli się z...
Jak już wiecie, kocham kuchnię włoską, więc gdy tylko pojawiają się na naszym rynku kolejne publikacje wypełnione przepisami z tego niesamowitego kraju, sięgam po nie w ciemno. Nie inaczej było z Wegetariańską Sycyclią – nie mogłam się oprzeć, zważywszy, że od jakiegoś czasu coraz chętniej rozsmakowuje się w potrawach bezmięsnych. Jak więc na tle książek kucharskich z wegetariańskimi przepisami wypada ta stworzona przez Franceskę?
Zacznę od tego, że jestem tą pozycją oczarowana. I nie mam tu na myśli tylko strony wizualnej. Bo jak sami zapewne zauważyliście, okładka nie dość, że przyciąga wzrok, to oddaje klimat sycylijskiego targu, o jakim słyszałam z opowieści taty, który zjechał wzdłuż i wszerz nie tylko tę wyspę, ale Włochy w ogóle. A środek jest nie mniej interesujący. Fenomenalne zdjęcia dań, czarno-białe zdjęcia autorki, a to wszystko podkreślone brązem, błękitem i żółcią, które wypełniają te miejsca, które nie są zajęte zdjęciami. Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i zmysłu wzroku.
No, a gdy już nacieszycie oczy i zabierzecie się za lekturę oraz studiowanie przepisów, to okaże się, że nie będziecie chcieli rozstać się z tą książką. Wspomnienia Franceski przeplatające przepisy chwytają za serce. Przywodzą na myśl własne wspomnienia z dzieciństwa, gdy świat wydawał się dużo prostszy i radosny. Wypełniony ciepłem kuchni kochanej babci i rozmowami, jakie w kuchni toczyły nasze babki, matki, ciotki i kuzynki. Ta książka wypełniona jest właśnie takim ciepłem, swojskością i radością z prostych rzeczy.
Wegetariańska Sycylia Franceski podzielona jest na „składnikowe” rozdziały, w których przepisy skupiają się na nich właśnie, a które są niejako symbolem sycylijskiej kuchni. Bez nich to nie byłoby to. Więc rozpoczynamy mąką, by przejść przez cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, warzywa kapustne, orzechy i migdały, cukinię, na szparagach kończąc. W sumie ponad pięćdziesiąt przepisów, które zniewolą Wasze kubki smakowe. Ja rozkochałam się w chlebowych klopsikach czy sfinciuni (pizza sycylijska) – mogłabym ją jeść niemalże na okrągło.
Co ciekawe w świecie, w którym króluje młodość, a książki kucharskie wydaje właśnie masa młodych kucharzy, którzy aspirują do miana gwiazd albo już nimi są i chcą, albo mieć książkę na swoim koncie, albo zwyczajnie lubią się dzielić swoimi przepisami, pojawia się Franceska, która swoje lata już ma, ale zdaje się, że energii i werwy znacznie więcej niż niejeden młodzik. Wydaje mi się, że to w pewnym sensie unikat, za którym stoją lata doświadczenia, z którym trudno polemizować, a które warto odkryć, by móc cieszyć się fajnymi, smacznymi i łatwymi w przygotowaniu daniami, które będzie się mogło spożywać w towarzystwie rodziny i przyjaciół. No bo czym jest dobra kuchnia bez doborowego towarzystwa?
Więc jeśli szukacie naprawdę ciekawych i smacznych przepisów i lubujecie się we włoskiej kuchni, to koniecznie zaopatrzcie się w Wegetariańską Sycylię – nie będziecie zawiedzeni. :)
Jak już wiecie, kocham kuchnię włoską, więc gdy tylko pojawiają się na naszym rynku kolejne publikacje wypełnione przepisami z tego niesamowitego kraju, sięgam po nie w ciemno. Nie inaczej było z Wegetariańską Sycyclią – nie mogłam się oprzeć, zważywszy, że od jakiegoś czasu coraz chętniej rozsmakowuje się w potrawach bezmięsnych. Jak więc na tle książek kucharskich z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce kucharskiej znajdziecie mnóstwo inspiracji kulinarnych na stworzenie pysznych, warzywnych dań i nie tylko. Autorka obok barwnie przedstawionych smaków sięga również do wspomnień, a także przybliża historię i kulturę Sycylii.
Francesca Maugeri Holmström z pomocą przyjaciółki Louise Malmros Manfrinato postanowiły podzielić się swoimi doświadczeniami właśnie w tej oryginalnej książce "Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca". Bo kuchnia włoska jest przepełniona smakowitą kuchnią, śmiechem i radością ludzi, którzy czerpią radość z niewyszukanego jedzenia. Autorka właśnie w tej publikacji w sposób bardzo przystępny serwuje ten ciekawy świat kulinarny.
Znajdziemy w niej proste dania, których podstawą są warzywa, np. karczochy, cytrusy, bakłażany, cukinie, fenkuły, szparagi, orzechy i mąkę. Całość wzbogacona pięknymi zdjęciami, aż się prosi by po nią sięgnąć i wypróbować nowych smaków.
W tej książce kucharskiej znajdziecie mnóstwo inspiracji kulinarnych na stworzenie pysznych, warzywnych dań i nie tylko. Autorka obok barwnie przedstawionych smaków sięga również do wspomnień, a także przybliża historię i kulturę Sycylii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFrancesca Maugeri Holmström z pomocą przyjaciółki Louise Malmros Manfrinato postanowiły podzielić się swoimi doświadczeniami właśnie w...
Dziś przychodzę z nietypową jak na mnie książką. Jest to bowiem książka kucharska. Po zastanowieniu się, jednak dochodzę do wniosku, że nie jest to dla nietypowe. Od dawna wszystko, co włoskie mnie fascynuje; język, kultura, kuchnia.A to, że nie jadam mięsa to dodatkowy powód, by ten tytuł zgłębić.
Każdy rejon Włoch ma swoje tradycje kulinarne. Sycylia to kraina kontrastów, gdzie najważniejsza jest kuchnia, wino i kontakty międzyludzkie.
Kuchnia sycylijska różni się od typowej włoskiej kuchni, jest pełna obcych wpływów; hiszpańskich, żydowskich, arabskich, afrykańskich.
Autorka oprócz przepisów umieściła liczne informacje o produktach, potrawach, którymi pachniał jej dom rodzinny.
Rano zbierano cytryny, bez których pani domu nie wyobrażała sobie żadnej potrawy, wieczorami zaś zbierano pomidory, co stanowiło co wieczorny rytuał. Kuchnia sycylijska nie mogłaby się także obyć bez bakłażanów, karczochów, brokułów, cukini czy fenkułu.
Kolejną rzeczą charakterystyczną domu autorki było zagniatanie ciasta, nie tylko na chleb, ale też na makaron,pizzę czy kluski.
Wzorem kulinarnego majstersztyku była dla autorki jej babcia, która jak nikt umiała połączyć ze sobą składniki, tak by potrawy rozpływały się w ustach.
"... Jej myśli krążące wokół gotowania brzmiały jak baśnie. Powtarzała, że kiedy dorosnę, muszę w kuchni popuścić wodze fantazji. Żywiła silne przekonanie, że przyrządzanie jedzenia to najpiękniejsze, najbardziej kreatywne zajęcie i najdobitniejszy wyraz miłości; do nas samych, do ludzi, których kochamy,i innych spożywających nasze potrawy..."
Książka Francesci to prawdziwa uczta, nie tylko kulinarna. Autorka przybliża nam Sycylię, elementy jej historii i zwyczajów. Dzięki czemu czujemy jakbyśmy odbyli podróż na tą cudowną wyspę.
Gdy tylko dorwałam książkę w swoje ręce, przejrzałam przepisy i po prostu musiałam wypróbować te z moimi ulubionymi warzywami; cukinia i pomidorami.
Zachwyciły mnie i moją rodzinę klopsiki z chleba w sosie pomidorowym oraz makaron z cukinią i miętą.
Jedyne czego żałuję, to tego, że u nas jednak warzywa nie są tak pięknie dojrzałe jak te włoskie. Niemniej jednak wiele przepisów z książki można śmiało przenieść do naszej polskiej kuchni.
Dziś przychodzę z nietypową jak na mnie książką. Jest to bowiem książka kucharska. Po zastanowieniu się, jednak dochodzę do wniosku, że nie jest to dla nietypowe. Od dawna wszystko, co włoskie mnie fascynuje; język, kultura, kuchnia.A to, że nie jadam mięsa to dodatkowy powód, by ten tytuł zgłębić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy rejon Włoch ma swoje tradycje kulinarne. Sycylia to kraina...
Włoska kuchnia jest pełna pasji, smaków i aromatów. Francesca Maugeri Holmström z pomocą przyjaciółki Louise Malmros Manfrinato stworzyła zaś ciekawą książkę z sycylijskim tłem.
To publikacja barwna, apetyczna, oryginalna. Łączy smakowite przepisy i wspomnienia. „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” to książka, którą każdy miłośnik włoskiej kuchni mieć powinien.
Gnocchi z pistacjami, tarta czekoladowa z cytryną i chili, nadziewane karczochy, makaron z pesto z bakłażanów, pizza classica… Brzmi smakowicie? Oto „Wegetariańska Sycylia”.
Więcej na blogu: https://urocznica.pl/recenzja-wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca/.
Włoska kuchnia jest pełna pasji, smaków i aromatów. Francesca Maugeri Holmström z pomocą przyjaciółki Louise Malmros Manfrinato stworzyła zaś ciekawą książkę z sycylijskim tłem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo publikacja barwna, apetyczna, oryginalna. Łączy smakowite przepisy i wspomnienia. „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” to książka, którą każdy miłośnik włoskiej kuchni mieć...