-
Artykuły10 gorących książkowych premier tego tygodnia. Co warto przeczytać?LubimyCzytać1
-
ArtykułyAtlas chmur, ptaków i wysp odległychSylwia Stano2
-
ArtykułyTeatr Telewizji powraca. „Cudzoziemka” Kuncewiczowej już wkrótce w TVPKonrad Wrzesiński9
-
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 maja 2024LubimyCzytać392
Biblioteczka
2015-12-24
2013-01-02
Książka była przeze mnie długo wyczekiwana i może dlatego zrobiłam sobie na nią zbyt duży apetyt. Liska na swoim blogu snuje cudowne opowieści, w które wplata przepisy. Jednak w książce pozbawione blogowej otoczki przepisy obnażają swoją zwyczajność. Refleksyjne wstępy do pięciu rozdziałów nie ratują książki. Zdjęcia potraw wykadrowane do dużych powiększeń zupełnie nie oddają umiejętności autorki ani magii jej oddziaływania na czytelników. Po prostu zwykła książka kucharska ze zwykłymi przepisami. Zero magii.
Książka była przeze mnie długo wyczekiwana i może dlatego zrobiłam sobie na nią zbyt duży apetyt. Liska na swoim blogu snuje cudowne opowieści, w które wplata przepisy. Jednak w książce pozbawione blogowej otoczki przepisy obnażają swoją zwyczajność. Refleksyjne wstępy do pięciu rozdziałów nie ratują książki. Zdjęcia potraw wykadrowane do dużych powiększeń zupełnie nie...
więcej mniej Pokaż mimo to2015-09-05
Przepisy zdecydowanie zarezerwowane wyłącznie dla profesjonalnych kucharzy wyposażonych w zaawansowane sprzęty, natomiast dla laików pozostaje zachwyt nad nietuzinkowymi połączeniami smakowymi angażującymi dzikie polskie rośliny. Piękna oprawa graficzna dań to dodatkowy atut książki. Nieco rozczarowujące opisy roślin, zaledwie kilka zdań nawiązujących do zaprezentowanego dania.
Książka do oglądania (i zachwycania się), ale nie do gotowania.
Przepisy zdecydowanie zarezerwowane wyłącznie dla profesjonalnych kucharzy wyposażonych w zaawansowane sprzęty, natomiast dla laików pozostaje zachwyt nad nietuzinkowymi połączeniami smakowymi angażującymi dzikie polskie rośliny. Piękna oprawa graficzna dań to dodatkowy atut książki. Nieco rozczarowujące opisy roślin, zaledwie kilka zdań nawiązujących do zaprezentowanego...
więcej mniej Pokaż mimo to2016-01-03
Ciekawe i inspirujące przepisy na słodkie smakołyki przystosowane do diety bezmlecznej i bezjajecznej, ale które mogą sprawić przyjemność nie tylko alergikom, ale i weganom, a także zupełnie zwyczajnym łasuchom.
Książka zawiera bardzo wartościowy wstęp, w którym autorka opisuje jak codziennym życiu, nie tylko w kuchni. Bardzo ważne, że oprócz wiedzy naukowej, autorka dzieli się swoimi doświadczeniami jako matki alergicznych dzieci i udziela porad w kwestiach, o których lekarze zazwyczaj nie mówią.
Ciekawe i inspirujące przepisy na słodkie smakołyki przystosowane do diety bezmlecznej i bezjajecznej, ale które mogą sprawić przyjemność nie tylko alergikom, ale i weganom, a także zupełnie zwyczajnym łasuchom.
Książka zawiera bardzo wartościowy wstęp, w którym autorka opisuje jak codziennym życiu, nie tylko w kuchni. Bardzo ważne, że oprócz wiedzy naukowej, autorka dzieli...
2014-05-15
Autor wychodzi na przeciw potrzebom czytelników żądnych wiedzy o dzikich jadalnych roślinach, którzy do tej pory byli zupełnymi laikami w tej dziedzinie. W "Dzikiej kuchni" Łuczaj opisał zdecydowanie mniej gatunków niż w swojej poprzedniej książce, jednak każda roślina jest dokładnie opisana, zobrazowana zdjęciem i ryciną, jest opis zastosowania oraz przykładowe przepisy.
Bardzo cenna książka dla osób, które chcą spróbować zbieractwa.
Autor wychodzi na przeciw potrzebom czytelników żądnych wiedzy o dzikich jadalnych roślinach, którzy do tej pory byli zupełnymi laikami w tej dziedzinie. W "Dzikiej kuchni" Łuczaj opisał zdecydowanie mniej gatunków niż w swojej poprzedniej książce, jednak każda roślina jest dokładnie opisana, zobrazowana zdjęciem i ryciną, jest opis zastosowania oraz przykładowe...
więcej mniej Pokaż mimo to2012-08-12
Niesamowita skarbnica wiedzy o roślinach zdatnych do spożycia, a także informacje o gatunkach trujących. Bardzo wartościowa książka dla osób bardziej zaawansowanych w botanice, ponieważ rośliny nie są zilustrowane. Niewielka ilość amatorskich zdjęć i nieliczne ryciny nie zachęcają laików do korzystania z książki, konieczne jest wspomaganie się atlasem roślin.
Jednak Łukasz Łuczaj dzieli się unikatową wiedzą i należy docenić ogrom pracy włożonej w zestawienie i opisanie zastosowania ponad 500 gatunków.
Niesamowita skarbnica wiedzy o roślinach zdatnych do spożycia, a także informacje o gatunkach trujących. Bardzo wartościowa książka dla osób bardziej zaawansowanych w botanice, ponieważ rośliny nie są zilustrowane. Niewielka ilość amatorskich zdjęć i nieliczne ryciny nie zachęcają laików do korzystania z książki, konieczne jest wspomaganie się atlasem roślin.
Jednak Łukasz...
2013-01-04
Pozycja obowiązkowa dla survivalowców i osób ciekawych alternatywnych źródeł pożywienia. W książce moim zdaniem brakuje dokładnych zdjęć owadów.
Pozycja obowiązkowa dla survivalowców i osób ciekawych alternatywnych źródeł pożywienia. W książce moim zdaniem brakuje dokładnych zdjęć owadów.
Pokaż mimo to2015-04-02
Pięknie wydana książka. Przepisy to standardy wegańskie które można znaleźć na anglojęzycznych blogach, ale bardzo dobrze przygotowane i apetycznie zinterpretowane.
Pięknie wydana książka. Przepisy to standardy wegańskie które można znaleźć na anglojęzycznych blogach, ale bardzo dobrze przygotowane i apetycznie zinterpretowane.
Pokaż mimo to
Rozczarowuje poziom zadań. Dla młodszych dzieci może być, ale już 8-latki będą znudzone meldując po godzinie, że "książka" już jest niemal skończona.
Rozczarowuje poziom zadań. Dla młodszych dzieci może być, ale już 8-latki będą znudzone meldując po godzinie, że "książka" już jest niemal skończona.
Pokaż mimo to