Retro Kuchnia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Nasza Księgarnia
- Data wydania:
- 2017-11-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-11-08
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788310128881
Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku – topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera. W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, "zupę nic", pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 41
- 27
- 13
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Opinia
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo często lubię eksperymentować w kuchni. Nie ma nic lepszego, od domowego obiadu, albo od pysznego ciasta, którego aromat roznosi się po całym domu... Z tejże przyczyny czytam każdą książkę kucharską, która wpadnie mi w rękę. I nie pogardzę nawet przepisami z gazet dla płci pięknej :) "Retro kuchnia" to tytuł, który skradł moje serce, ponieważ uwielbiam przedwojenne klimaty. Autorka pokusiła się na odtworzenie dawnych przepisów, trochę je unowocześniając.
Pierwszy plus książki to mnóstwo ciekawostek. Założę się, że wielu z Was byłoby zaskoczonych informacjami na temat tego, że pomidory stały się popularne na naszych stołach dopiero po I wojnie światowej, wieprzowina uchodziła za mięso mało poczciwe, preferowane bardziej przez klasę robotniczą i plebs, a kapary, raki i lody - były jedzeniem elit, znanym już w tamtych czasach.
Drugi plus to piękne zdjęcia, przy których spokojnie można dostać ślinotoku. Pobudzają wyobraźnię oraz kubki smakowe tak, że człowiek postanawia: "jutro robię te ciasteczka, albo tamtą zupę!". Trzeci plus to dokładne rozpisanie przepisów z zachowaniem tych z dawnych lat (jeśli ktoś chciałby zrobić domowe lody, albo nalewkę czy mięsiwo po dawnemu:)
Czwarty plus to podział dań, które zaczynają się od zup, idąc przez dania z ryb, mięs, sosy, przez ciasta, desery, na nalewkach, trunkach i domowych przetworach kończąc.
Nie zawiodłam się na tej pozycji i z chęcią wypróbuję kilkanaście z tych przepisów (m.in: pierś z kaczki z kaparami, domowe lody, ciasteczka madgalenki, pasztet z soczewicy, czy konfiturę z płatków dzikiej róży). Bo wiecie... Ja na serio zazdroszczę ludziom z tamtych lat tych smaków... Tych balów i rautów, na których pięknie ubrane i uczesane damy, pod rękę z ich wybrankami mogły kosztować tych przysmaków. Tych wystawnych imienin, wesel, gdzie jedzenie smakowały, jak smakować powinno - bez całej tej chemii, która nas coraz mocniej zalewa, a jedzenie smakuje coraz bardziej sztucznie...
Albo wakacji na wsi, gdy menu było uzależnione nie od zasobności portfela, ale od tego, jak w danym roku obdarzyła ludzi natura, pole, las, ogród, sad... No i ukłony w stronę tamtych pań domu, kucharek i gospodyń, które posiadały bardzo dużą fantazję, talent oraz angażowały się całym sercem w to, co podawały na stoły.
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo często lubię eksperymentować w kuchni. Nie ma nic lepszego, od domowego obiadu, albo od pysznego ciasta, którego aromat roznosi się po całym domu... Z tejże przyczyny czytam każdą książkę kucharską, która wpadnie mi w rękę. I nie pogardzę nawet przepisami z gazet dla płci pięknej :) "Retro kuchnia" to tytuł, który skradł moje serce, ponieważ...
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to