Mięso nas zabija. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego

Okładka książki Mięso nas zabija. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego
Garth Davis Wydawnictwo: Vital zdrowie, medycyna
572 str. 9 godz. 32 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Proteinaholic: How Our Obsession with Meat Is Killing Us and
Wydawnictwo:
Vital
Data wydania:
2016-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2016-01-01
Liczba stron:
572
Czas czytania
9 godz. 32 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365404305
Tłumacz:
Grzegorz Ciecieląg
Średnia ocen

                7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
14 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
226
91

Na półkach: , ,

Choć podejście autora jest dość jasne i możemy dojść do konkluzji całej książki już po okładce, to jednak jest to z pewnością wartościowa pozycja. Ilość przytoczonych badań i publikacji naukowych, wymienionych w bibliografii, czyni z książki solidną publikację, zarówno pod względem merytorycznym, jak i objętościowym (ta bibliografia to 80 stron!). Wymagających z pewnością zadowoli szerokie ujęcie tematu i prezentacja faktów naukowych na temat wpływu mięsa na nasze "zdrowie" - od samopoczucia i drobnych niedogodności życia codziennego począwszy, na nowotworach i "wydłużaniu" życia skończywszy. Nie musząc w zasadzie robić nic więcej po zaprezentowaniu czytelnikowi bezlitosnych danych naukowych o mięsie, autor idzie krok dalej - a właściwie niejako wyprzedza mogące się pojawić wątpliwości i sceptycyzm, gdyż swoją książkę zaczyna od zaprezentowania swojej osobistej relacji z mięsem. Opowiada o własnych błędach i prezentuje przemianę, jaką przeszedł, od schorowanego 40-latka po człowieka biegającego ultramaratony i uprawiającego triathlon, nadal niemogącego w pełni spożytkować swojej energii. Jednak wszystko to nie jest cudowną strategią mającą na celu splajtowanie mięsnych wytwórni, a zaledwie pomysł na przekonanie jak największej liczby czytelników, do których (być może) bardziej przemówi jego przemiana jako wieloletniego mięsożercy, niż liczne procenty i liczby. Po lekturze mamy więc pełen ogląd sytuacji - finalnie decyzja należy jednakże do nas.

Choć podejście autora jest dość jasne i możemy dojść do konkluzji całej książki już po okładce, to jednak jest to z pewnością wartościowa pozycja. Ilość przytoczonych badań i publikacji naukowych, wymienionych w bibliografii, czyni z książki solidną publikację, zarówno pod względem merytorycznym, jak i objętościowym (ta bibliografia to 80 stron!). Wymagających z pewnością...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    26
  • Przeczytane
    18
  • Posiadam
    5
  • Teraz czytam
    2
  • MBiblio
    1
  • Bardzo chcę
    1
  • Odchudzanie, diety, odżywianie - do kupienia
    1
  • Światopogląd
    1
  • Ebook_Epub
    1
  • Health
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Mięso nas zabija. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego


Podobne książki

Przeczytaj także