Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Wydawnictwo:
- Universitas
- Data wydania:
- 2014-05-09
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-05-09
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324223787
- Tagi:
- Meksyk kuchnia meksykańska
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 91
- 27
- 8
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Książka dla wszystkich którzy chcieliby poznać ciekawa historie Meksyku oraz jego smaku. Garść ciekawostek, faktor historycznych przedstawionych w interesujący sposób oraz przybliżających kulturę tego kraju. Książka w I teresujacy sposób okazuje jak kolonizacja i wpływy Europejskie wywarly na tradycyjnej kuchni meksykańskiej.
Książka dla wszystkich którzy chcieliby poznać ciekawa historie Meksyku oraz jego smaku. Garść ciekawostek, faktor historycznych przedstawionych w interesujący sposób oraz przybliżających kulturę tego kraju. Książka w I teresujacy sposób okazuje jak kolonizacja i wpływy Europejskie wywarly na tradycyjnej kuchni meksykańskiej.
Pokaż mimo to