Słuszny opór. Konstruktorzy bomb, rebelianci i legendarny proces o zdradę stanu

- Rafał Lisowski
- Czarne
- historia RPA rebelianci
- publicystyka literacka, eseje
- Rafał Lisowski
- Reportaż
- historia RPA rebelianci
W końcowych latach apartheidu czterej żołnierze Afrykańskiego Kongresu Narodowego przekradają się przez granicę do RPA, którą opuścili jako młodzi chłopcy po zamieszkach w Soweto w 1976 roku. W ciągu dziesięciu miesięcy przeprowadzają szereg zamachów na brutalnych policjantów znęcających się nad czarnoskórą ludnością i polityków wspierających apartheid. Potem decydują się przenieść walkę do dzielnic białych i dokonują ataków bombowych, w których giną również przypadkowi cywile. W końcu zostają zdradzeni i trafiają do aresztu, gdzie są torturowani i zmuszeni do podpisania obciążających ich zeznań.
Fascynująca historia opowiedziana przez ich prawnika stanowi zapis jednego z najgłośniejszych politycznych procesów ubiegłego wieku. Ta opowieść o zwykłych ludziach, którzy doprowadzeni do ostateczności przez opresyjne działania rządu, chwycili za broń, pokazuje dobitnie, jak płynna jest granica między bohaterstwem a zbrodnią.
Książka była nominowana do nagrody „Booksellers’ Choice” (2009) oraz nagrody za Debiut 2008/2009 przyznawanej przez Uniwersytet w Johannesburgu, a także uznana za najlepszą książkę roku w kategorii literatura faktu oraz najlepszą książkę roku 2008 przez Jenny & Co.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Podobne książki
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Słuszny opór. Konstruktorzy bomb, rebelianci i legendarny proces o zdradę stanu
Dodaj cytat
Opinie [4]
Nie wiem czy to sama historia czy sposób jej opisania mnie tak wciągnęła. Nie wiem czy fakt, że jestem adwokatem wzmógł w moich oczach moc tej książki. Wiem jedynie, że to książka świetna, trzyma w emocjach i niesie wielki ładunek wiedzy oraz uniwersalnej prawdy i reżimach i władzy. W mojej ocenie książka wybitna.
Pokaż mimo toSchyłek apartheidu w RPA. Interesujące, pouczające ale mnie nie wciągnęło. Z jednej strony rozumiem ideę wojny i przemocy z nią związanej. Z drugiej w komandzie morderców nie potrafiłam zobaczyć bohaterów..
Pokaż mimo toTrudna książka. Trudna, gdyż zmusza czytelnika, szczególnie spoza jej kręgu kulturowego, do zadawania sobie niewygodnych pytań i stawania w obliczu niejednoznacznych ocen.
więcej"Słuszny opór" to reportaż o walce przeciw apartheidowi w RPA. Pisze go człowiek, który był adwokatem ludzi walczących z systemem. Trzeba powiedzieć, że Peter Harris rzetelnie oddał realia i otoczkę...
Mam problem z tą książką. Jeśli chodzi o część faktograficzną nic do zarzucenia. Rozjaśnia nam mroki historii RPA. Przyznać trzeba, że pojęcie o niej mamy raczej słabe i stąd, jeżeli kogoś interesuje, książka jest tym bardziej cenna. Natomiast moją konfuzję powoduje ocena postępowania bohaterów. W tej warstwie bowiem pojawia się pytanie kiedy terrorysta staje się...