Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat
- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Aletheia
- Data wydania:
- 2012-10-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-10-01
- Liczba stron:
- 450
- Czas czytania
- 7 godz. 30 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-61182-92-4
- Tłumacz:
- Anna Kunicka
- Tagi:
- żywność historia
Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943). Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie wykwintną food for thought.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 73
- 10
- 7
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Nie do końca tego się spodziewałam, gdy zaczęłam czytać tę książkę. Jest historia rolnictwa, hodowli, przetwarzania, handlu, do tego trochę o tym, czym są kuchnie narodów, trochę o głodzie. Ogólnie, to podczas lektury zamiast fascynacji, jak to się działo, dlaczego, to czułam przygnębienie. Bo rolnictwo, myślistwo, handel jedzeniem - wszystko to prowadzi do wytrzebienia zasobów, zniszczenia bioróżnorodności, degradacji środowiska. Myślę, że nawet wegetarianie, którzy uważają, że jedzą zdrowo i troszczą się o planetę, po lekturze tej książki czuliby się winni. Najgorsze jest to, że to wszystko co tu jest napisane, to prawda. Tylko, tak, jak napisałam wcześniej - spodziewałam się czegoś innego. To zamiast podtytułu :"Jak żywność zmieniała świat", powinno mieć podtytuł "Jak żywność niszczyła świat".
Bardzo naukowo, mało polotu, temat bardzo ciekawy, a dyskutowałabym, czy autor potrafił czytelnika zafascynować. Poruszone mnóstwo zagadnień, chyba aż za dużo, bo wiele rzeczy było omówione "po łebkach". Z sobie tylko znanych powodów autor opisywał szerzej pewne przykłady np. na wczesne przedłużanie terminu do spożycia (przygotowywanie masi, czy sosu rybnego), czasem taki opis był dłuższy niż cały podrozdział na jakiś temat. Bardzo po łebkach zostały opisane kuchnie narodowe, zaledwie kilka państw i kilka zdań. W opracowaniu pojawia się kilka map i rysunków. Map jest zdecydowanie za mało (jak na książkę, która opisuje jak jedzenie, jego transport i handel nim zmieniał świat). Rysunki, ilustracje - jest ich bardzo mało i nie wiadomo dlaczego pokazują akurat dany przykład (ani on jakoś bardziej reprezentatywny, ważniejszy od innych, ciekawszy); - często odczuwałam brak ilustracji tego, o czym pisze autor.
Podsumowując - taka sobie lektura.
Nie do końca tego się spodziewałam, gdy zaczęłam czytać tę książkę. Jest historia rolnictwa, hodowli, przetwarzania, handlu, do tego trochę o tym, czym są kuchnie narodów, trochę o głodzie. Ogólnie, to podczas lektury zamiast fascynacji, jak to się działo, dlaczego, to czułam przygnębienie. Bo rolnictwo, myślistwo, handel jedzeniem - wszystko to prowadzi do wytrzebienia...
więcej Pokaż mimo to