Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku
256 str.
4 godz. 16 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- HI:STORY
- Data wydania:
- 2023-10-16
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-10-16
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381353434
- Tłumacz:
- Monika Skowron
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.
Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 48
- 26
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku
Dodaj cytat
Opinia
"Mówi się, że historię piszą zwycięscy, ale z mojego doświadczenia wynika, że historię piszą ci, którzy zapisują różne sprawy, a jedzenie nie jest żadnym wyjątkiem”.
Autor jest amerykańskim kucharzem i youtuberem prowadzącym program kulinarno-historyczny Tasting History. W swojej książce zgromadził ponad sześćdziesiąt przepisów z całego świata, stare receptury “unowocześnił” dostosowując je do dzisiejszych potrzeb. Przepięknie wydana, w twardej oprawie, z apetycznie wyglądającymi zdjęciami robi bardzo pozytywne wrażenie, wręcz kusi, by od razu wsiąść się za gotowanie. Liczne ciekawostki, każde danie zawiera zarys historyczny, listę składników, czas wykonania, porcje, wskazówki kucharza.
Zaczynamy od starożytności, trafiamy na pierniki wypiekane za czasów Elżbiety I Tudor, był to w ówczesnych czasach prawdziwy rarytas. Mamy przepisy ze starożytnego Rzymu, Wysp Brytyjskich, Europy, Bliski i Daleki Wschód. Desery, ciasta, ciasteczka, dania mięsne i bezmięsne, przeróżne napoje, aromaty przypraw.
Napisana z pasją, szczyptą wyważonego, dobrego humoru, wiedzą historyczną i przepięknymi, kolorowymi zdjęciami. Nic tylko się delektować. Jestem pewna, że ta pozycja Was pozytywnie zaskoczy. Serdecznie polecam!
"Mówi się, że historię piszą zwycięscy, ale z mojego doświadczenia wynika, że historię piszą ci, którzy zapisują różne sprawy, a jedzenie nie jest żadnym wyjątkiem”.
więcej Pokaż mimo toAutor jest amerykańskim kucharzem i youtuberem prowadzącym program kulinarno-historyczny Tasting History. W swojej książce zgromadził ponad sześćdziesiąt przepisów z całego świata, stare receptury...