Płowce 1331

Bellona
2009-01-01
2009-01-01
Tagi:
bitwy historia wojny krzyżacy średniowiecze

Patronaty LC

Książki autora

Dobra pozycja z serii Historyczne Bitwy. Z książki można się dowiedzieć kilku ciekawych informacji o przebiegu konfliktu z Zakonem Krzyżacki do I połowy XIVw., a nie tylko przeczytać opis bitwy. Dzięki bibliografii w kórej autor podaje źródła i opracowania każdy zainteresowany może dalej samodzielnie zgłębiać tą tematykę.

Szczegółowo i naukowo opracowany przebieg bitwy. Warto przeczytać.

Szczegółowo i naukowo opracowany przebieg bitwy. Warto przeczytać.

Na półkach: , , , , , , ,

Miejsce bitwy pod Płowcami w polskiej tradycji jest cokolwiek zaszczytne. Autor książki bynajmniej nie ma zamiaru bitwy tego miejsca pozbawiać, aczkolwiek w sposób dość przejrzysty ukazał, jak wyglądało to starcie (czy raczej dwa starcia pod Płowcami) i jakie miejsce zajęło w całej serii XIV-wiecznych wojen Polski z Zakonem. Po przedstawieniu genezy i przebiegu konfliktu polsko-krzyżackiego, Autor zajął się w ostatnim rozdziale obecnością Płowiec w tradycji narodowej. Za to plus dla niego. Praca oparta jest o niezłą literaturę przedmiotu, aczkolwiek można by się przyczepić do kilku rzeczy, jak np. cytowania źródeł za podręcznikiem Wyrozumskiego, nadmiernego pójścia za koncepcjami prof. Jurka (bez uwzględnienia koncepcji względem niego krytycznych),czy licznych drobnych błędów rzeczowych. W sumie jednak nie najgorsza pozycja w serii HB, choć mediewiści na pewno będą trochę narzekać.

Tomasz Babnis

więcej Pokaż mimo to