Wojna trzydziestoletnia na Górnych Łużycach Aspekty militarne

- historia
- Wydawnictwo i Agencja Informacyjna WAW
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- wojskowość powszechna wojna trzydziestoletnia
Wyśmienita praca dr. Łukasza Tekieli traktująca o górnołyżyckim teatrze działań podczas wojny trzydziestoletniej, uzupełniająca dotychczasową lukę w literaturze tematu. Fragment recenzji wydawniczej prof. dr. hab. Krystyna Matwijowskiego: - Przy ujęciu podjętej problematyki i konstruowaniu pracy Autor nawiązał do najlepszych wzorów literatury polskiej, niemieckiej i angielskiej. Wprowadził do obiegu naukowego nieznane i niewykorzystane do tej pory źródła z zasobów archiwów polskich i niemieckich. Jego praca jest bardzo poważnym wkładem, zwłaszcza w aspekcie militarnym, w pogłębienie stanu wiedzy nad dziejami Górnych Łużyc. Dr Tekiela godnie nawiązuje do łużyckich studiów śp. Profesora Józefa Leszczyńskiego. Zakres tematyczny: organizacja wojska, organizacja wojska górnołużyckiego, geografia wojskowa Górnych Łużyc, działania wojenne na Górnych Łużycach w latach 1620–1645, finansowanie i utrzymanie wojska, logistyczny wymiar wojny trzydziestoletniej, finansowanie i utrzymanie wojska w skali kraju, ziemi i miast.
Dodaj cytat z książki Wojna trzydziestoletnia na Górnych Łużycach Aspekty militarne
Dodaj cytat
Od ogółu do szczegółu. Czyli militarny wymiar trzydziestoletniej zawieruchy dziejowej.
Tym razem autor podjął się opisu działań wojennych na Górnych Łużycach. Historyk bazował na polskich, niemieckich i angielskich materiałach źródłowych. Przypomniał o wielu zapomnianych pozycjach, wykorzystał nieznane dotąd źródła. Generalnie doktor Tekiela koncentruje się bardziej na kwestiach wojskowych niż na politycznych; oczywiście odświeża podstawowe fakty związane z wojną.
Historyk odwołuje się do historii Górnych Łużyc, przechodząc do charakterystyki samych zmagań. Publikacja przeznaczona dla tych wszystkich, którzy interesują się wielkimi konfliktami zbrojnymi.
więcej Pokaż mimo toTytuł monografii pióra doktora Łukasza Tekieli, nawiązuje do innej, klasycznej pozycji, również wrocławskiego naukowca. Chodzi o pracę: ''Wojna Trzydziestoletnia na Śląsku. Aspekty militarne''.